Himahella

Klassikkoruoka: Kalaseljanka

Lohiseljanka on mitä herkullisinta talviruokaa. © Tiina Rantanen

Seljanka on venäläinen, mutta myös Virossa tunnettu keitto. Soljanka on keiton nimen vanhempi muoto, joka on luultavasti muodostettu suolaa merkitsevästä sanasta sol. 1700-luvulla Pietarin hienosto alkoi kutsua keittoa seljankaksi sanan selski, ’maalainen’ mukaan.

Keitto mielletään Suomessa usein kalakeitoksi marsalkka Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan, mutta sen voi tehdä myös lihasta, sienistä, kuten tateista ja herkkusienistä, tai makkarasta.

Kalaseljanka

2 porkkanaa

150 g selleriä

1 sipuli

1 pieni purjo

1–2 rkl öljyä

1 ½ l vettä

½ dl kalafondia

½ l tomaattimehua

ripaus mustapippuria

ripaus valkopippuria

1 tl suolaa

(1–2 rkl sokeria)

½ kg madetta, kuhaa, ahventa tai siikaa

½ kg kirjolohta

½ dl sitruunamehua

100 g herkkusieniä

1 dl kuutioitua maustekurkkua

1–1 ½ dl oliiveja

1 rkl kapriksia

½ dl hienonnettua tilliä

Lisäksi

smetanaa

ruisleipää

  1. Kuori ja paloittele kasvikset. Fileoi kalat.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, fondi, tomaattimehu ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Lisää paloitellut kalafileet, viipaloidut herkkusienet, suolakurkkukuutiot ja oliiviviipaleet. Kypsennä vielä 10 minuuttia. Tarkista suola.
  4. Ripottele keiton pinnalle runsaasti hienonnettua tilliä.

Tarjoa keiton kanssa smetanaa ja ruisleipää.

Juomavinkki

© Alko

Kalaseljankan kanssa sopii hyvin keskitäyteläinen chardonnay-valkoviini, esimerkiksi Casillero de Diablo Chardonay,  10,48 e. Punaviinin ystävä voi valita kevyehkön punaviinin, esimerkiksi Chilen pehmeän merlotin. Myös kuiva rosee sopii seljankakeiton kaveriksi. Oluista maistuu lager tai pils.

Kermainen lohikeitto on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Lue myös:

Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto

Klassikkoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Kalaseljanka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.