Himahella

Klassikkoruoka: Karjalanpaisti

 

klassikkoruoka_karjalanpaistivaaka1
© Tiina Rantanen

Karjalanpaisti on suomalaisten perinneruokien ehdoton klassikko, eikä sen valmistaminen ole rakettitiedettä. Aikaa karjalanpaistin valmistamiseen tosin kannattaa varata reilusti, sillä täydellinen karjalanpaisti muhii uunissa useita tunteja. 

Karjalanpaisti on alkuaan karjalainen uunissa kypsennettävä liharuoka, joka levisi koko Suomeen evakkojen mukana toisen maailmansodan jälkeen. Karjalanpaistia kutsutaan myös uunipaistiksi,  ruukkupaistiksi ja paistilihaksi sen mukaan, miltä paikkakunnalta tekijän suku on lähtöisin. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko maahan sotien jälkeen evakkojen mukana.

Raaka-aineiden määrä karjalanpaistissa ei päätä huimaa: liha, sipuli, vesi, suola ja musta- tai maustepippurit ovat karjalanpaistin pääraaka-ainekset, mutta esimerkiksi parilla laakerinlehdellä siihen saa mukavasti lisämakua.

Pataan voi toki lisätä juureksia, mutta silloin karjalanpaistista tulee ennen vanhaan arkisempana pidettyä pottilohkoa. Eli kyse on jo ihan eri ruoasta. Lähes pelkkää lihaa sisältävä karjalanpaisti oli juhlaruokaa, jota syötiin kun oli ns. noususuhdanne. Niin ne ajat muuttuvat!

klassikkoruoka_karjalanpaisti_ainekset
© Tiina Rantanen

Karjalanpaistilihaksi käyvät porsaan-, naudan- ja lampaanlihat, luullisena tai luuttomana. Myös sisäelimiä, kuten maksaa ja munuaisia, on käytetty karjalanpaistin lihojen seassa. Helpoimmalla tietty pääsee käyttämällä valmiiksi kuutioiksi leikattuja karjalanpaistilihoja, mutta voit myös leikata lihan itse, joko ennen tai jälkeen kypsennyksen.

klassikkoruoka_karjalanpaisti_ruskistus

Lihat voi ruskistaa paistinpannulla, mutta huomattavasti vähemmällä vaivalla pääset, kun paahdat lihat kuumassa uunissa. Uunin lämpötila saa paahtamisen ajan olla 275-300 astetta, mutta varsinainen hauduttaminen tehdään matalassa lämmössä, noin 100-asteisessa uunissa.

Oma äitini ei ruskistanut lihoja etukäteen, vaan pisti padan kuumaan uuniin ensin ilman kantta ja antoi lihojen ruskistua pinnalta. Sitten hän pani kannen kiinni ja väänsi uunin lämpötilan alhaiseksi. Pata ei pyydä uunissa mitään, joten se saa muhia siellä rauhassa useita tunteja, vaikka yön yli.

Karjalanpaisti tarjotaan yleensä keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa, mutta pohjoiskarjalainen tätini tarjosi ruokavierailleen paistia vastaleivottujen karjalanpiirakoiden kanssa. Kyllä se stadilaisipanallekin jätti unohtumattomia makumuistoja! Lisäkkeeksi sopii myös suolakurkut ja etikkapunajuuret.

Vinkki: saat hyvän lihakeiton karjalanpaistin tähteestä. Valmista se normaalin lihakeiton tapaan.

Puolikypsä karjalanpaisti
© Tiina Rantanen

Karjalanpaisti

yht.1 kg (luullista) naudan-, porsaan- ja karitsanlihaa tai valmista karjalanpaistilihaa

4 sipulia

10 kokonaista musta- ja/tai maustepippuria

noin 1 l kylmää vettä

2 tl suolaa.

  1. Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, noin tuntia ennen ruoanvalmistusta.
  2. Pane uuni kuumenemaan 300 asteeseen. Laita lihat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda lihoja uunissa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan. Voi halutessasi ruskistaa lihakuutiot myös pannulla.
  3. Laita lihat uuninkestävään pataan tai uunivuokaan. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen.
  4. Kuori ja lohko sipulit. Lisää sipulit, pippurit ja suola. Kaada joukkoon vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja pata uuniin 3-6 tunniksi. Voit myös kypsentää karjalanpaistia uunissa yön yli. Silloin lämpöitla voi olla jopa niin alhianen kuin 80 astetta.
  5. Ota kattila uunista ja anna lihan vetäytyä liemessään puolisen tuntia. Ota lihat kattilasta ja irrota mahdolliset luut. Poista pippurit liemestä. Leikkaa liha kuutioiksi ja laita takaisin kattilaan.
  6. Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja suolakurkkujen kanssa.

Vinkki! Karjalanpaistiin kannattaa valitse luullista lihaa, joka antaa liemeen paljon makua.

Täältä löydät kaikki Klassikkoruoka-sarjassa ilmestyneet postaukset:

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Ps. Karjalanpaistin kaveriksi luontevin ruokajuoma alkoholittomien maidon, piimän ja veden lisäksi on lager- tai bitterolut.  Ruoan makuun sopii myös notkea ja mausteinen punaviini.

Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015, Italia, 11,99 e, on täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, tamminen ja  suklainen punaviini, jota suositellaan tummien liharuokien ja juustojen kaveriksi.

karjalanpaisti_viini
© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Karjalanpaisti

Sirpukka53

Just panin uuniin karjalanpaisti ja hirven maksa
padan (piti olla hirven lihaa mutta olikin hirven maksaa) saapa nähdä minkälainen pata siitä tulee, toivottavasti on maukasta. Annan muhia 170 asteessa muutaman tunnin sitten lisää kasviksia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *