Himahella

Klassikkoruoka: Kesäkeitto

© Tiina Rantanen

Kesäkeitto on ihan varmasti yksi väärinymmärretyimpiä suomalaisia ruokalajeja. Jos käsitys tästä perinteikkäästä kasvisruoasta perustuu kouluaikojen kokemuksiin,  ei luultavasti tiedä kesäkeiton todellisesta mausta yhtään mitään.  Ruoka kuitenkin jakaa kansan kahtia, sitä vihataan tai sitä rakastetaan.

Kesäkeitto on maitopohjainen perinteinen kasviskeitto, jonka maku pyöristetään nokareella voita. Kesäkeitto oli 1940-luvulla Suomen suosituimpia kotiruokia. Pula-aikana kaikki oli kortilla, mutta ainekset tähän soppaan saatiin yleensä omalta kasvimaalta. Ja parhaassa tapauksessa maito omista lehmistä.

Suomenruotsalaiset kutsuvat keittoa nimellä snålsoppa ja snål takoittaa pihiä. Kesäkeitto uuden sadon kasviksista valmistettuna on  suomalaista köyhän miehen keittiötä maukkaimmillaan.

Kesäkeitto on parhaimmillaan, kun sen valmistaa primööreistä eli kesän ensimmäisistä, kotimaisista kasviksista. Pakastevihanneksista syntyy se monen inhoama soppa, joten kesäkeittoa kannattaa tehdä juuri nyt kun kotimaisten kasvisten sesonki on aluillaan.

Maitopohjaisia keittoja ei sitten kannata pakastaa. Ne saattavat juoksettua uudelleen lämmitettäessä.

Vanhanajan kesäkeitto

650 g uusia perunoita

1 nippu (400 g) porkkanoita

1 (500 g) kukkakaali

2-3 (100 g) uutta sipulia varsineen

1 l vettä

1 1/2 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

200 g riivittyjä herneitä tai sokeriherneen palkoja

50 g tuoretta pinaattia

1 l vanhanajan täysmaitoa tai 3,3 dl kuohukermaa + 7 dl vettä

1 rkl vehnäjauhoja

50 g voita

silputta lehtipersiljaa

silputta tilliä

  1. Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali kukinnoiksi, lohko pestyt perunat ja hienonna sipuli.
  2.  Sulata voi kattilassa ja pyörittele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi ja suola. Anna kiehua noin 15 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon herneet ja huuhdottu, suikaloitu pinaatti. Jos käytät sokeriherneen palkoja, paloittele ne.
  4. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keittoon runsaasti silputtuja maustevihanneksia.
  5. Tarjoa hyvän ruisleivän kanssa.

Kesäterveisin

Blonditiina

 

Aikaisemmin ilmestyneet  Klassikkoruoka-sarjan postaukset löydät täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Kesäkeitto

Micke

Entäs pavut,puuttuu kokonaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *