Himahella

Klassikkoruoka: Köyhät ritarit

Köyhät ritarit on ollut monen lapsuudenajan herkku. Se on jälkiruoka, joka valmistetaan paistamalla maidossa liotettuja vehnäleivän tai kuivahtaneen pullan viipaleita, jotka nautitaan hillon kanssa. Kun paistetun pullan päälle ladotaan ekstraherkkuja, ritari rikastuu.

Köyhät ritarit on klassikkoruoka

Köyhät ritarit tunnettiin luultavasti jo antiikin Roomassa. Mistä ruokalaji sitten sai romanttisen nimensä? Jaakko Raholan mukaan Köyhät ritarit eli The Poor Knights, olivat Edvard III:n vuonna 1349 perustama veljeskunta, johon kuuluivat Windsorin linnan pikkuasunnoissa asuvat, jo eläkkeellä olevat sotilashenkilöt. Euroopan aateliston menetettyä valtansa ja rahansa demokratian tulon myötä he halusivat silti säilyttää entiset hienot tapansa ja syödä jälkiruokaa, vaikka heillä ei oikeastaan olisi ollut varaa siihen.

Halpa ja hyvä jälkiruoka oli silloin paistettu leipä, kun raaka-aineeksi kelpasi jo parhaat päivänsä nähnyt leipäkyrsä. Vanhat reseptit kertovat, että köyhyys on aina ollut suhteellista, sillä keski-aikaisen ohjeen mausteena on käytetty madeiraa tai sherryä, kanelia ja sitruunankuorta. Nämä kaikki olivat silloin kalliita mausteita.

© Tiina Rantanen

Ranskalainen versio köyhistä ritareista on ”kadotettu leipä” eli pain perdu.  Mihin se leipä on kadonnut?  Nimeä selitettään sillä, että näin pelastetaan jo käyttökelvottomaksi kuivunut eli kadotettu leipä. Toisen tarinan mukaan leipä katoaa munakuorrutukseensa ja kolmannen, että se on niin hyvää, että siitä ei jää muruakaan jäljelle.

Leivän käyttö tällä tavalla ei ole vierasta millekään kulttuurille, jossa leipää käytetään – onhan tämä hyvä tapa päästä eroon kuivista leivänkannikoista. Jo Apiciuksen keittokirjassa De re coquinaria neuvotaan kastamaan leipää maitoon, paahtamaan sitä uunissa ja tarjoamaan se hunajan kera, pippurilla maustettuna. Alunperin englantilainen nimitys on siirtynyt myös saksaan (arme Ritter) ja ruotsiin (fattiga riddare).

© Tiina Rantanen

Rikas vai köyhä ritari?

Joskus jälkkäriä näkee kutsuttavan nimellä rikkaat ritarit. Tällä halutaan tehdä ero ranskanleivästä tai muusta vaaleasta leivästä tehtyihin köyhiin ritareihin. Toisaalta rikkaat ritarit -nimitys voi tarkoittaa pullan saamia ekstrapäällysteitä, kuten kermavaahtokruunua. ”Oikeissa” köyhissä ritareissa ei nimittäin ole kermavaahtoa, vaan ne syödään hillon tai kaneliripsauksen kera.

Köyhät tai rikkaat ritarit on herkullinen brunssiruoka, jälkiruoka tai iltapala. Ja mikäli se tehdään jo ”kadotetusta” leivästä tai pullasta, se on myös mitä mainiointa hävikintorjuntaa.

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Poimi talteen Himahellan herkulliset ohjeet ritareihin:

Köyhät ritarit Vaniljainen mascarpone-vaahto Marinoidut marjat

 

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Köyhät ritarit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *