Klassikkoruoka: Lihamureke

Lihamureke, kuten monet muutkin klassikkoruoat, löytyvät jo maailman vanhimmasta keittokirjasta Apiciuksen De re coqvinariasta. Roomalainen ritari ja kulinaristi Apicius eli ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla ja kokosi tuolloin satoja reseptejä sisältävän keittokirjan. Apiciuksen teos lienee ensimmäinen kokonaisena meidän aikaamme asti säilynyt keittokirja.
Amerikkalaiset omisivat mielellään meatloafin eli lihamurekkeen historian itselleen, sillä leivän muotoon, jauhetusta lihasta tehdyssä murekkeesta tuli todella suosittua ruokaa 1930-luvun suuren laman (engl. Great Depression) ja toisen maailmansodan aikana. Murekkeeseen lisätyt jatkeet, kuten leivänmurut ja munat kun alensivat aterian hintaa. Lihamureke on siis pula-ajan ruokaa.
Lihamurekereseptejä on julkaistu Amerikassa jo vuonna 1899, jolloin lihamyllyt saapuivat teurastamoihin ja jauhelihan teollinen tuotanto alkoi.
Lihamureketta syödään ympäri maailmaa
Mutta tosiasia on, että lihamureke on suosittu ruokaa lähes kaikkialla maailmassa, vain hieman eri tavoin maustettuna ja täytettynä. Mm. Saksassa (Hackbraten, Faschierter Braten, Falscher Hase), Kuubassa (Pulpeta) ,Kreikassa ( rolo eli Ρολό)ja Mongoliassa (khoochmal eli хучмал) lihamureke on perusherkkua. Monissa maissa lihamurekkeen täytteeksi on tapana piilottaa keitettyjä kananmunia. Tällöin leikkauspinta näyttää kauniilta lihamureketta viipaloitaessa. Tämä tapa minullekin opetettiin kotitaloustunnilla vuonna 1976.
Meillä Suomessa lihamurekkeen ja lihapullien resepti on lähes identtinen. Mausteina on perinteisesti käytetty vain suolaa ja pippuria, eikä mureketta ole täytetty. Lihamureke on ollut tapana tarjota perunasoseen ja ruskean kastikkeen kanssa. Länsi-Suomessa lihamureke tunnetaan ruotsinkielestä johdetulla nimellä färssi.
1970-luvulla tuli muotiin käyttää lihapulla- ja lihamureketaikinan mausteeksi ranskalaisen sipulikeiton ainekset. Muita mausteita mureketaikinaan ei silloin tarvittu. Tästä yhdistelmästä tuli aikansa hitti ja sekin on saavuttanut jo klassikon aseman murekemassaa tehtäessä.
Sveitsiläinen lihamureke
Valmistusaika: 50 minuuttia
8-10 annosta
800 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
3 dl vettä (tai kermaviiliä)
2 pussia (tuplapakkaus) Ranskalainen sipulikeitto -aineksia
2 kananmunaa
Täyte
150 g appenzeller- tai emmentaljuustoa
- Turvota korppujauhoja ja sipulikeittoaineksia nesteessä viitisen minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Muotoile mureketaikina kostein käsin leivinpaperille vuokaleivän muotoon.
- Leikkaa juusto puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja pistele tangot mureketaikinaan kauniiseen riviin.
- Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
- Tarjoa lohkoperunoiden tai perunasoseen kanssa.
Uunipalsternakat saivat vahingossa mausteekseen kardemummaa, mutta se toimi.
Itse kokeilen sveitsiläisen lihamurekkeen seuraksi paahdettuja palsternakkoja. Pyöräytin ne öljyssä ja sormisuolassa. Tarkoitukseni oli rouhia joukkoon myös mustapippuria, mutta vahingossa tartuinkin kardemummamyllyyn. Pari kierrosta kardemummaa palsternakkojen kyytipoikana tuotti aivan erinomaisen, murekkeen kaveriksi sopivan kasvislisäkkeen. Palsternakat kypsyivät murekkeen kanssa samassa uunissa. Kannattaa kokeilla!
Viinivinkki: Lihamurekkeen seuraksi sopi kuin nenä päähän täyteläinen italialainen luomuzinfandel, Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015, 11,99 euroa. Viinin jäännösokeri ( 8 g/l) täydentää ja pyöristää lihamurekkeen juustoisuutta ja palsternakkojen mausteista, kardemummaista makua.
Klassikkoterveisin
Blonditiina
Ps. Kaikki aikaisemmat Klassikkoruoat löydät tästä linkistä.
PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Lihamureke