Klassikkoruoka: Perinteinen maksalaatikko

Maksalaatikko-annos

Maksalaatikko on suomalainen perinneruoka, jota syödään erityisesti jouluna muiden jouluruokien ohessa. Oikeastaan ruokaa voisi kutsua suomalaiseksi maksapateeksi.

Tiettävästi maksalaatikko on karjalanpiirakoiden lisäksi ainoa todellinen perinneruoka, joka on vakiinnuttanut asemansa myös eineksenä.  Maksalaatikko on ehdolla myös Suomen kansallisruoaksi, joten kyseessä on suomalainen klassikkoruoka.

Maksalaatikon valmistukseen käytetään riisiä tai ohrasuurimoita, voita, siirappia, kananmunaa, sipulia ja jauhettua maksaa sekä rusinoita. Laatikko tarjotaan usein sulattamalla kirnuvoita sen päälle. Maksalaatikon kanssa tarjotaan tavallisesti happaman kirpakkaa puolukka- tai karpalosurvosta.

Rusinat maksalaatikossa jakavat mielipiteitä, toiset rakastavat niitä ja toiset eivät voi sietää. Rusinat voi jättää ruoasta pois tai korvata ne vaikkapa kuivatuilla karpaloilla.

Maksalaatikko-vuoassa

Maksalaatikon valmistustapa seuraa varhaisen maatalousyhteiskunnan rytmejä: se on uunin jälkilämmössä kypsennetty , sisäelimiä hyödyntävä uuniruoka. Riisin ja rusinoiden saavuttua Suomeen siitä on sittemmin jalostunut nykymuotoinen kiinteä, makeanomainen laatikkoruokansa.

Vuonna 2011 koululaisten parissa tehdyssä kyselyssä maksalaatikko oli inhotuin ruokalaji. Toisaalta vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa maksalaatikko oli suosituin einesruoka, etenkin yli 30-vuotiaiden keskuudessa.

Perinteinen maksalaatikko

300 g jauhettua naudan-, sian- tai hirven vasanmaksaa

1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai 2 dl puuroriisiä

3/4 l vettä

3 tl suolaa

iso silputtu sipuli

1/2 l täysmaitoa

1 kananmuna

1 1/2 dl rusinoita

1/2 dl siirappia

1/2 tl valkopippuria

1/2 tl inkivääriä

1 tl meriamia

Vuokaan:

voita tai margariinia

  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.
  2. Silppua sipuli. Halutessasi voit kuullottaa sipulin voissa pannulla, mutta se ei ole välttämätöntä.
  3. Lisää suurmoitten joukkoon maito, muna, (kuullotettu) silputtu sipuli, rusinat, siirappi, maksa ja mausteet. Sekoita hyvin.
  4. Kaada seos voideltuun,  suurehkoon uunivuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 1- 1 1/2 tuntia.
  5. Tarjoa voisulan ja puolukkasurvoksen kanssa.

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Ps Katso kaikki Klassikkoruoka -postaukset täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 

Instagram

  • Time to say goodbye to the sunny summer? Summer 2018 was long and hot. Loved it! #summer2018
  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.