Himahella

Klassikkoruoka: Perinteinen maksalaatikko

Maksalaatikko-annos

Maksalaatikko on suomalainen perinneruoka, jota syödään erityisesti jouluna muiden jouluruokien ohessa. Maksalaatikko on myös Suomen myydyin valmisruoka. Oikeastaan ruokaa voisi kutsua suomalaiseksi maksapateeksi. 10. lokakakuuta vietetään muuten kansallista maksalaatikkopäivää. 

Tiettävästi maksalaatikko on karjalanpiirakoiden lisäksi ainoa todellinen perinneruoka, joka on vakiinnuttanut asemansa myös eineksenä.  Maksalaatikko oli ehdolla myös Suomen kansallisruoaksi, joten kyseessä on suomalainen klassikkoruoka.

Maksalaatikon valmistukseen käytetään riisiä tai ohrasuurimoita, voita, siirappia, kananmunaa, sipulia ja jauhettua maksaa sekä rusinoita. Laatikko tarjotaan usein sulattamalla kirnuvoita sen päälle. Maksalaatikon kanssa tarjotaan tavallisesti happaman kirpakkaa puolukka- tai karpalosurvosta.

Rusinat maksalaatikossa jakavat mielipiteitä, toiset rakastavat niitä ja toiset eivät voi sietää. Rusinat voi jättää ruoasta pois tai korvata ne vaikkapa kuivatuilla karpaloilla.

Maksalaatikko-vuoassa

Maksalaatikon valmistustapa seuraa varhaisen maatalousyhteiskunnan rytmejä: se on uunin jälkilämmössä kypsennetty , sisäelimiä hyödyntävä uuniruoka. Riisin ja rusinoiden saavuttua Suomeen siitä on sittemmin jalostunut nykymuotoinen kiinteä, makeanomainen laatikkoruokansa.

Vuonna 2011 koululaisten parissa tehdyssä kyselyssä maksalaatikko oli inhotuin ruokalaji. Toisaalta vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa maksalaatikko oli suosituin einesruoka, etenkin yli 30-vuotiaiden keskuudessa.

Perinteinen maksalaatikko

300 g jauhettua naudan-, sian- tai hirven vasanmaksaa

1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai 2 dl puuroriisiä

3/4 l vettä

3 tl suolaa

iso silputtu sipuli

1/2 l täysmaitoa

1 kananmuna

1 1/2 dl rusinoita

1/2 dl siirappia

1/2 tl valkopippuria

1/2 tl inkivääriä

1 tl meriamia

Vuokaan:

voita tai margariinia

  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.
  2. Silppua sipuli. Halutessasi voit kuullottaa sipulin voissa pannulla, mutta se ei ole välttämätöntä.
  3. Lisää suurmoitten joukkoon maito, muna, (kuullotettu) silputtu sipuli, rusinat, siirappi, maksa ja mausteet. Sekoita hyvin.
  4. Kaada seos voideltuun,  suurehkoon uunivuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 1- 1 1/2 tuntia.
  5. Tarjoa voisulan ja puolukkasurvoksen kanssa.

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Ps Katso kaikki Klassikkoruoka -postaukset täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Perinteinen maksalaatikko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.