Himahella

Klassikkoruoka: Wieninleike

© Tiina Rantanen

 

Wieninleike eli Wiener Schnitzel on Itävallan kansallisruokalaji. Se on lautasen kokoinen, ohut, paneroitu vasikanlihaleike, joka tarjotaan sitruunaviipaleen kera. Suomessa lihana käytetään tavallisesti possua. Retrobuumi näyttää tuovan leikkeet huoltoaseman baareista takaisin kotiruokapöytään. Ja kun leike on hyvästä lihasta huolellisesti valmistettu, ei ole ihme, että varsinkin äijät ovat myytyjä tälle ruoalle.

 

Leikkeet kuuluvat olennaisena osana lapsuuteni ruokamuistoihin eli sinne varhaiselle 1970-luvulle. Isäni oli intohimoinen lihansyöjä ja poikkesimme perheen kanssa ainakin kuukausittain Helsingin Kurvissa sijainneessa Vihreässä Grillissä nauttimassa wieninleikkeen, havaijinleikkeen, oskarinleikkeen tai metsästäjänleikkeen. Ja mitä niitä vielä listalla olikin… Periaatteessa sama annos, nimi vain muuttui, kun koriste vaihtui. Wieninleikkeessä oli sitruunaviipale, anjovisrulla ja kapriksia, havajinleikkeessä pariloitu ananas sekä cocktailkirsikka ja metsästäjänleike sai päällensä sienikastikkeen. Hassua kyllä, en muista että olisimme valmistaneet leikkeitä kotona, vaikka kyseessä on hyvin yksinkertainen ruokalaji. Ehkä se oli isälleni sitä juhlaruokaa, jota käytiin syömässä ulkona.

Tyypillistä leikkeille on se, että liha on ohueksi nuijittua ja kahteen kerran leivitettyä. Leivitys eli panerointi tarkoittaa ruoka-aineen kastamista jauhoihin ennen paistamista. Kahteen kertaan leivitettäessä liha kastetaan jauhotuksen jälkeen kevyesti vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen korppujauhoon. Tätä kutsutaan leivittämiseksi à l´anglaise eli englantilaiseen tapaan. Paneroimisen jälkeen leike paistetaan kypsäksi runsaassa rasvassa. Ei kuulosta miltään kevytkeittiöltä, mutta kävin surffailemassa netissä ja etsin leikkeelle laskettua energiapitoisuutta. Elintarviketeollisuuden valmistama 150 gramman painoinen leike sisältää alle 250 kilokaloria ja kotitekoinen schnitzel hieman vähemmän. Joten ei se aivan mahdoton kaloripommi ole vaikkapa vihersalaatin kanssa nautittuna.

Nautinnollista retroilua toivottaa Blonditiina

Katso myös Himahellan Wieninleikkeen resepti!

Kaikki Himahellan Klassikkoruoka-sarjassa ilmestyneet postaukset löydät täältä:

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

Erilaisia leikkeitä

Wieninleike Leivitetty porsaan- tai vasikanleike, jonka päälle laitetaan sitruunaviipale, anjovisfilee ja kaprista

Floridanleike Leivitetty porsaanleike, jonka päällä on béarnaisekastiketta ja paistettua persikkaa.

Havajinleike Leivitetty porsaan- tai vasikanleike, jonka päällä on paistettu ananaskiekko (ja säilykekirsikka).

Holstaininleike Leivitetty porsaan- tai vasikanleike, jonka päällä on paistettu muna, anjovisfilee ja kaprista. Pohjois-Saksan Schleswig-Holsteinin osavaltion osan mukaan nimensä saaneen leikkeen kanssa voidaan tarjota pieniä voileipiä, joiden päällä on esimerkiksi kaviaaria, hummeria tai lohta.

Metsästäjänleike Leivitetty porsaan-, naudan- tai vasikanleike, joka tarjotaan sienikastikkeen tai -muhennoksen kanssa.

Oskarinleike Ruotsin kuninkaan Oskar II mukaan nimetty leivitetty porsaan- tai vasikanleike, joka tarjotaan valkoisen tankoparsan, hummerin tai katkarapujen ja choronkastikkeen kanssa.

Oopperaleike Leivitetty porsaanleike, joka tarjotaan paistetun munan kanssa.

Sveitsinleike Ranskaksi escalope Cordon Bleu on vasikan – tai porsaanleike, jossa kahden ohueksi nuijitun, leivitetyn leikkeen välissä tai taskuksi tehdyn leikkeen välissä on kinkkua ja emmentalia.

Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Wieninleike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *