Himahella

Kolme kohdetta Muhulla osa 1: Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu

Yhteistyössä Visit Estonia ja paikalliset yrittäjät

Estonian lifestyle -bloggarimatka suuntautui toukokuun alussa Muhunsaarelle ja Saarenmaalle. Vierailimme Muhulla mm. Luscher & Matiesen Muhu Veinitalussa, NamiNamastessa sekä Pädasten kartanossa. Sarjan ensimmäinen postaus kertoo maailman pohjoisimmasta viinimatkailutilasta.

Peke Eloranta on asunut Virossa 2000-luvun alusta asti. © Tiina Rantanen

Vuodesta 2000 Virossa asunut Peke Eloranta on suuri kulinaristi, mutta myös sommelier sekä tallinnalaisen Luscher & Matiesen -viiniyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja. Ai niin, on tämä Pelle Peloton myös ekonomi. Peken perheeseen kuuluu vaimo Ingrid ja tytär Kira. Kesät perhe viettää vaimon lapsuuden maisemissa Muhunsaarella, jossa perheellä on ravintola, majatalo ja viinitila – Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu. Muhun Viinitila on toiminut maatilamajoituksena jo 15 vuoden ajan.

Yksityiskohta Muhun Vinitalun sisustuksesta. © Tiina Rantanen

Maailman pohjoisin viinimatkailutila – Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu

Viime vuosina Lõonin tila on kokenut useita uudistuksia muuttuessaan Luscher & Matiesen Muhu viinitilaksi.  Vuonna 2014 tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä kaikki laitettiin uusiksi, ja samalla syntyi monien hulluna pitämä ajatus siitä, että tilalla ryhdyttäisiin kasvattamaan viiniä. Nyt Muhun viinitila on maailman pohjoisin viinimatkailutila.

Muhu Veinitalu sijaitsee Muhunsaarella, Virossa. © Tiina Rantanen

” Olemme tähän mennessä istuttaneet Muhun saaren multaan yli 2000 viiniköynnöstä ja aiomme lähivuosina istuttaa yhteensä 10 000 köynnöstä. Ensimmäinen virallinen viini, rosee-viini nimellä Algus, eli suomeksi Alku, valmistui vuoden 2016 sadosta. Tilamme toinen viini Teine eli Toinen odottelee parhaillaan pullottamista”, Peke kertoo ottaessaan vastaan Estonian Lifestyle-bloggariryhmää Viinitalon pihamaalla. Erityisesti viininvalmistuksesta riitti hauskoja tarinoita, joista päällimmäisenä jäi ehdottomasti mieleen viinitarhalla sijaitseva “virheiden palsta”, joka on opettanut viininviljelyä kantapään kautta. Rypälesato on menetetty niin linnuille kuin villisioillekin.

Muhun Viinitila kunnioittaa virolaisen viininvalmistuksen runsaan sadan vuoden ikäisiä perinteitä, jolloin Virossa toimi aikansa suurimpiin kuuluva viinitehdas, jonka tuotantomäärät olivat 1930-luvulla huikeat 400 000 litraa.

Lauantaisin Muhu Veinitalussa vietetään rosvopaisti-iltoja. © Tiina Rantanen

Keittiöstä vastaa Viron Gordon Ramsay eli suomalainen Juha Rantanen

Veinitalu on viihtyisä paikka, jossa pääsee nauttimaan virolaisesta maalaisromantiikasta, joten tilalla viettäisi mielellään useammankin päivän. Tänä kesänä ravintolasta vastaa Viron ”Gordon Ramsey” eli pitkän uran Virossa tehnyt keittiömestari Juha Rantanen. Viinitalon keittiössä panostetaan vahvasti paikallisuuteen ja lähiruokaan. Lauantaisin Viinitalossa vietetään rosvopaisti-iltoja, joissa vieraat pääsevät osallistumaan mm. kaivamalla paistia kuumasta haudastaan.

Muhu Veinitalussa on mahdollista nukkua energiapyramidin alla. © Tiina Rantanen

Lisäksi tilalla voi osallistua viinirypäleiden kasvatuksen työpajoihin, nauttia aromaattisista saunailoista Muhun tapaan tai tutkia saarta pyörillä. Majoitustiloja Viinitilalla on kahden hengen huoneissa 20-30 vieraalle.

Blonditiinakin pääsi osallistumaan rosvopaistin kaivamiseen haudastaan.

Muhuterveisin

Blonditiina

Lisätietoja: Muhun Viinitila

Lue myös:

Kolme kohdetta Muhulla osa 2 – Pädasten kartano

Kolme kohdetta Muhulla osa 3 – NamiNamaste

Ps. Matka Muhulle ja Saarenmaalle oli Estonian lifestyle -bloggaajatapahtuma, jonka emäntinä toimivat Thea Ekholm ja Evelin Org.  Yhteistyökumppaneita olivat mm. Visit Estonia ja paikalliset yrittäjät.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolme kohdetta Muhulla osa 1: Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *