Himahella

Lähikalaburgerilla pelastetaan Itämerta

© Tiina Rantanen

Kaikki suomalaiset järvikalat ovat syötäväksi kelpaavia, mutta usein ruokapöytään kelpuutetaan vain isot ahvenet ja arvokalat. Särkikalat  ovat yleisimpiä, mutta hyljeksityimpiä kalojamme. Ja ihan turhaan.

Ruoantuotanto on yksi suurista Itämeren ja Saaristomeren kuormittajista. John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen tavoitteena on kasvattaa kuluttajien tietoisuutta ruoan tuotannon ja vesistöjen suojelun välisestä yhteydestä ja nostaa kotimaisen luonnonkalan imagoa elintarvikkeena. Hankkeessa kalastetaan kohdennetusti vajaasti hyödynnettyä särkikalaa.

Hoitokalastus on osoittautunut tehokkaaksi järvien kunnostusmenetelmäksi. Näin ravintoa ja elintilaa riittää myös muille ruokakaloille. Särkikaloja vesistöissämme on 18: ruutana, suutari, lahna, sulkava, pasuri, sorva, särki, säyne, seipi, turpa, salakka, törö, vimpa, toutain, allikkosalakka, miekkasärki ja mutu. (Ruokatieto).

Lue lisää aikaisemmasta postauksestani: Lähikala ei ole roskakala

Kaikilla ei ole kesämökkejä tai lähijärviä, joista kalastaa. Niinpä päätin pelastaa maailmaa kaupan pakastealtaalla ja testata huhtikuussa lanseeratut Pirkka Saaristolaiskalapihvit. Niiden raaka-aineena käytetään Itämeren lahnaa. Kaksi kalapihviä sisältävän paketin hinta oli 2,99 euroa.

Muutamaa päivää aikaisemmin olin huomannut, että myös Lidlissä myydään roskakalasta tehtyä valmisateriaa nimellä Villikalapihvi, sitruunakastike ja juuresmuusi. Annoksen pihvissä oli tuoteselosteen mukaan käytetty lahnaa, sulkavaa ja särkeä.

Pidin ateriasta tosi paljon ja sen makua oli niin lempän hyväksyttävä, että makuherkät lapsetkin sen varmasti hyväksyvät.  Hintaa atrialla oli 3,59 euroa.

© Tiina Rantanen

Eettisen ja erityisesti ympäristöä vähemmän kuormittavan ruoan käyttöä halutaan lisätä selvästi nykyisestä, ilmeni Keskon teettämässä K-Ruokailmiöt 2017 -tutkimuksessa viime vuoden lopulla.

” Lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty näin laajasti kuluttajatuotteissa, vaan sitä on hyödynnetty esimerkiksi rehun raaka-aineena”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan ostopäällikkö Tiina-Liisa Nirhola.

Lähikalaburgeri

2 kappaletta

2 pyöreää ruisleipää (Reissumies)

1 pkt ( 2 kpl) saaristolaiskalapihviä (Pirkka)

1 rkl voita

2 jääsalaatinlehteä

2-4 rkl yrttistä kalahampurilaiskastiketta

1. Paista kalapihvit voissa pannulla paketin ohjeen mukaan. Voit kypsentää kalapihvit myös uunissa.

2. Paahda ruisleivät ja pane leipien väliin salaatinlehti, pihvi ja kalahampurilaiskastiketta. Tarjoa heti hölskykaalisalaatin kanssa.

© Tiina Rantanen

 Yrttinen kalahampurilaiskastike

3 dl eli noin kuuteen hampurilaiseen

1 tlk (150 g) ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia

1 dl sinappista kurkkusalaattia

1/2 dl silputtua, tuoretta basilikaa

1. Sekoita ainekset keskenään

© Tiina Rantanen

Kun nyt ollaan kotimaisen ruoan äärellä, päätin tehdä kalaburgerin seuraksi kaalisalaattia samalla menetelmällä, kuin tehdään mummon kurkkuina tunnettuja hölskykurkkuja. Ne hölskykurkutkin sopisivat burgerin väliin, mutta halusin kokeilla jotain uutta. Niinpä sheikkasin nyt suikaloitua varhaiskaalia.

Lue lisää: Hölskytellään eli tuunatut mummon kurkut

Hölskykaalisalaatti

1 (700 g) varhaiskaali

1/2 dl silputtua tilliä

1/2 dl silputtua persiljaa

1 rkl sormisuolaa

3/4 dl valkoista balsamicoa tai 1/2 dl väkiviinaetikkaa

1/2 dl vettä

1 rkl sokeria.

1.Suikaloi kaali. Voit tehdä sen vaikka juustohöylällä. Hienonna tilli ja persilja.

2. Pane kaaliraaste ja yrtit kannelliseen kulhoon ja lisää joukkoon sormisuola. Hölskytä kaalia noin minuutin ajan, jotta suola alkaa irrottaa kaalista nestettä.

3. Sekoita sokeri, etikka ja vesi keskenään. Kaada kaalisalaatin jokkoon. Jatka hölskyttämistä vielä 1-2 minuutin ajan.

4. Pane salaatti jääkaappiin.

Tarjoa kalaruokien lisäkkeenä.

Niinpä lautasellani oli täysin kotimaisista raaka-aineista valmistettu ateria. Lisäksi se maistui hyvältä.

Lähikalaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lähikalaburgerilla pelastetaan Itämerta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *