
Lingonberry curd eli puolukkatahna on mainio syysherkku

Jos metsässä liikkuvia syväkurkkuja on uskominen, puolukat alkavat olla sesongissa. Puolukkatahna syntyi rakastamani sitruunatahnan eli lemon curdin innoittamana. Englantilaista klassikkoherkkua nautitaan muun muassa skonssien ja paahtoleipien levitteenä, mutta rakastan sitä myös täytekakkujen täytteenä ja kermavaahdon maustajana.
Hilloista ja marmelaadeista curd eroaa siinä, että tahna sisältää munia tai keltuaisia, sokeria, tärkkelystä, sitruunamehua ja raastettua sitruunankuorta. Tahna saostetaan vesihauteessa ja loppuvaiheessa siihen lisätään voita. Kun tahna on jäähtynyt se tölkitetään.
Kotitekoisen lemon curdin tapaan puolukkacurdin säilyvyys on jääkaapissa 2-3 viikkoa.
Puolukkatahna eli lingonberry curd
3 dl (200 g) (pakaste) puolukoita
3 munaa
1 dl sokeria
75 g voita
1/2-1 tl kardemummaa
Puolukkatahna maistuu syksyltä
Koska puolukka on kirpeä marja, se sopii mainiosti curdin ainekseksi. Samoin mustaherukka ja karpalo sopisivat tähän hommaan nekin.
Puolukkatahna oli hyvää pullavohveleiden kanssa, mutta kyllä se maistui ihan paahtoleivänkin päällä. Ja olen postannut myös amerikkalaista piimäskonsseista, joiden kanssa tahna olisi myös tässä.
Lue myös: Teen kaveriksi: Piimäskonssit eli buttermilk biscuits
Koska citysäilöntä on hipsterien hommaa, puolukkatahna on myös arvostettu tuliainen kavereilla kyläiltäessä.
Piimäskonssit eli buttermilk biscuits sopii erilaisten tahnojen, hillojen ja juustojen kaveriksi.
Tahnaisin terveisin,
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lingonberry curd eli puolukkatahna on mainio syysherkku