Himahella

Maksastroganov on nopea kotoiluruoka

 

Maksastroganov on klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Tätä postausta kirjoittaessani koko Suomi puhuu koronaviruksesta. Kyseinen epidemia peruutti minunkin Berliinin reissuni ja kaupunkiloma muuttui kotoiluksi. Lohdutukseksi mieleni rupesi tekemään maksastroganovia, joka kuuluu herkkuruokiini jo lapsuudesta. Niinpä saksalainen currywursti vaihtui nyt nopeaan ja helppoon klassikkoruokaan.

Maksastroganov

500 g  pala naudan maksaa

2 sipulia

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

2 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

3 rkl tomaattipyreetä

4 dl lihalientä

2 dl kermaa

1-2 rkl sinappikurkkusalaattia

ripaus suolaa

  1. Poista maksapalan pinnalta kalvot  varovasti käsin vetämällä.
  2. Kuutioi tai viipaloi maksa. Poista suonikohdat. Kuivaa palat talouspaperilla.
  3. Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Kuullota sipulirenkaat voissa kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle voita ja ruskista maksapalat nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle tomaattipyree ja vehnäjauhot. Kääntele ne hyvin maksa-sipuliseoksen joukkoon.
  4. Lisää lihalientä pannulle niin, että maksat ja sipulirenkaat peittyvät.  Kypsennä maksaa pannulla ilman kantta muutama minuutti.
  5.  Lisää pannulle sinappikurkkusalaatti ja kerma.   Kypsennä viitisen minuuttia. Mausta kastike suolalla ja salvialla.
  6. Tarjoa maksakastike keitettyjen perunoiden tai yrttiperunasoseen ja  puolukkasurvoksen kanssa.
© Tiina Rantanen

Yrttiperunasose

kilo jauhoisia perunoita

2 dl keitinlientä tai maitoa

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl silputtua lehtipersiljaa

1/2 dl silputtua basilikaa

suolaa

valkopippuria

  1. Keitä perunat kypsiksi, kaada vesi huolella pois, soseuta sosemyllyllä.
  2. Sekoita yrtit ja öljy tehosekoittimessa, lisää perunasoseen joukkoon ja tarkista maku.

Viinivinkki

© Alko

Maksan kaverinina maistuu mainiolta notkea, täyteläinen ja mausteinen punaviini, esimerkiksi australialainen Pirkko Shiraz 2018 kartonkitölkki, 9,98 e.

Lue myös:

Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan. 

© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maksastroganov on nopea kotoiluruoka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.