Himahella

Mitä juomaksi joulupöytään - Lue Blonditiinan viinivinkit

 

Himahella_jouluviini

Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia, että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Punaisena tai valkoisena. (Aloituskuva: Norman Ojanen)

Joulupöydän viinivalinnassa suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taas ovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata.

Panosta laatuun

Ensimmäiselle koulukunnalle kelpaa vain paras ja eikä hinnassakaan silloin pihtailla. Samppanja maistuu monille läpi aterian, mutta punaviineistä bordeaux, bourgogne, châteauneuf-du-pape, chianticlassico, supertoscanalaiset ja ripasso ovat panostajien ostoslistalla. Italialaiset viinit ovat notkeita myös jouluruokien kumppaneina.

Myös alsacelainen, uusiseelantilainen tai australialainen pinot gris on riittävän hedelmäinen ja täyteläinen kinkun tai kalkkunan kaveriksi. Soaven alueelta kotoisin oleva tammitettu valkoviini on taas kalojen tai vaikkapa blinien täsmäviini.

Kuplien ystävä valitsee ruokajuomaksi hieman täyteläisempää kuohuviiniä, jossa on mukana Pinot Noir -rypälettä. Sitä käytetään useimmiten samppanjoissa, mutta myös joissakin kuohuviineissä. Myös kypsytetty cava pärjää jouluruoan kanssa. Tänä vuonna joulukuohuva on väriltään vaaleanpunainen roseesamppanja.

  1. Pinot Noir -rypäleistä valmistettu roseesamppanja, André Clouet Rosé Champagne Brut, 39,95, on panostajan valinta joulupöytään. Erittäin kuiva samppanja toimi joulupöydässä niin kalojen kuin kalkkunan kaverina.

 

Himahella_viini

2. Italialainen chianti Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2013, 28,95  e, on punaviininystävän jouluviini. Antinorin suku on valmistanut viinejä vuodesta 1385 lähtien.

 

3. Hieman edullisempi italialainen vaihtoehto kinkun kaveriksi on  keskitäyteläinen  Tommasi Ripasso Valpolicella 2014, 19,99 e. Tuote on pakattu puiseen lahjalaatikkoon, joten sen voi mainiosti antaa myös lahjaksi.

 

4..  Italialainen, Garganega-rypäleistä valmistetettu Pieropan La Rocca 2015, 29,90 e on herkuttelijan panostusviini. . Kuiva, hapokas, vivahteikas, ja  tamminen valkoviini on hienostunut valinta niin kalkkunalle kuin kinkullekin.Toimii myös jouluisten kalojen tai vaikkapa blinein seurana.

Hyvän hinta-laatusuhteen viinit

Vastakkaisen näkemyksen mukaan kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat silkkaa haaskausta. Kun pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini.  Hedelmäinen ja tammitettu valkoviini toimii myös lihan kanssa, valitse vaikkapa chardonnay tai viognier Australiasta tai Ranskasta.  Ja kalapöydän kaveriksi voi valita vaikka laadukkaan laatikkoviinin Uudesta-Seelannista ja laskea viinin karahviin, niin näyttää pöydässä juhlavammalta. Ja aina on niitä, jotka haluavat juhlistaa juhlapäivää kuohuvalla, mutta samppanja on siihen liian tyyristä. Heillekin löytyy herkullisa vaihtoehtoja.

1. Villa Wolf Christmas Pinot Noir 2015, 12,49 on saksalainen, keskitäyteläinen punaviini, joka sopii niin kinkun kuin kalkkunankin kaveriksi.

2. Kalifornialainen, tammitettu  luomuchardonnay Bonterra Chardonnay 2015, 14,90 e,  on erinomainen valinta kinkun tai kalkkunan kaveriksi.

 

Himahella_viini

3. Kuohuviinin ystävälle voi suositella chileläistä Torres Santa Digna Estelado Rosé Brutia 13,94 e. Erinomaisesti ruoan kanssa nautittavaksi sopiva roseekuohuiini on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja kevyen vadelmainen. Tämä Reilun kaupan -kuohuviini on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä.

4. Myös  cava on aina hyvä  hyvä valinta joulupöytään.  Syksyn 2017 kausituote, jouluiseksi puettu True Colours Christmas Edition Cava Brut, 11,90 e, sopii tarjottavaksi vaikka läpi koko aterian.

Viiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat. Tuhdimpi punaviini, vaikkapa uuden maailman shiraz, on paikallaan silloin kun joulupöydässä tarjotaan tummaa lihaa, kuten poroa tai riistaa.

© Tiina Rantanen

Pari sanaa oluesta

Perinteisesti olut kuuluu suomalaiseen joulupöytään ja sen asema on pysynyt vahvana. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tilaaman kyselyn mukaan suomalaiset suosivat jouluruokien kanssa vaaleaa lageria, mutta porter ja stout ovat löytäneet jouluna makuparin suklaasta.  Vaalea lager on mainio valinta kalojen kaveriksi, vaikka vehnäolut toimii niiden kanssa myös mainiosti. Samoin kalkkuna on lagerin kaveri. Sen sijaan kinkku viihtyy tumman lagerin ja jopa savuoluen seurassa. Varsinkin myöhään  yöllä kinkkuleivällä herkutellessa.

Lue myös: Laatikkoviinistä on tullut salonkikelpoinen

Jouluisia juomavalintoja toivottaa, Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä juomaksi joulupöytään - Lue Blonditiinan viinivinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *