Himahella

World Nutella Day : Leivo syntisen hyvä nutellaboston

Nutella ja sen tyyppiset suklaisen pähkinäiset levitteet ovat kuin Pandoran lipas. Kun avaat purkin, et saa sitä enää kiinni. Monet nauttivat tahnaa kreppien tai paahtoleivän päällä, mutta yhä suositumpaa sitä on käyttää leivonnassa. Minä piilotin suklaapähkinätahnaa banaanien kanssa bostonkakkuun. 5. helmikuuta kun Suomessa syödään runebergintorttuja vietetään myös Maailman Nutellapäivää  eli World Nutella Dayta. Mutta ei hyvän pullan tai tortun leipomiseen mitään varsinaista päivää tarvita. Joka päivä on hyvä pullapäivä.

Nutella-banaaniboston

Nutella on italialaisen Ferrero SpA:n valmistamaa suklaa-hasselpähkinälevitettä, joka on saanut uskomattoman suosion ympäri maailman. Sen kehitti kondiittori Pietro Ferrero 1940-luvulla. Tuotteelle oli tarvetta, sillä toisen maailmansodan melskeissä kaakaosta oli pulaa. Pietro Ferrero ns. jatkoi kaakaota lisäämällä sen joukkoon hasselpähkinöitä, joita Piemonten alueella kasvoi runsaasti. Tänä päivänäkin tahna sisältää paahdettuja hasselpähkinöitä, rasvatonta maitoa ja kaakaota.

Nutellan alkuperäinen nimi oli Pasta Giandua. Pasta oli väännös taikinaa tai tahnaa tarkoittavasta sanasta paste ja giandu taas viittasi 1940-luvun kuuluisaan sirkushahmoon. Pähkinäinen Nutella-nimi otettiin käyttöön vuonna 1964 .

Ferrero tuottaa tällä hetkellä vuosittain 365 000 tonnia Nutellaa 11 eri tehtaassa ympäri maailmaa. Suurimmat markkina-alueet ovat Saksa, Ranska ja Italia.

Nutella on rakastettu herkku eri puolilla maailmaa

Yhdysvaltoihin Nutella teki maihinnousun vasta 1983, mutta siellä suosio kasvoi nopeasti vuosi vuodelta ja maahan rakennettiin oma Nutella-tehdas. Nykyään Nutellaa myydään yli 75 maassa.

Makeisilla rikkauksiin

Ferrero-makeistehtaan muutkin tuotteet ovat saavuttaneet hurjan maailmanlaajuisen suosion. Kuuluisimpia perheyrityksen makeisista ovat Nutellan lisäksi Kinder-suklaat, Tic Tac -pastillit, Mon Cheri -suklaat sekä iki-ihanat Ferrero Rocher -makeiset. Yhtiö työllistää yli 22 000 ihmistä.

Helmikuussa 89-vuotiaana kuolleen Michele Ferreron ja hänen perheensä omaisuus on arvioitu talouslehti Forbesin listoilla yli 20 miljardin euron arvoiseksi. Hän oli maailman 30. rikkain mies.

”Ferrero oli Italian liiketalouden kirkkain tähti monien vuosien ajan, aina trendien huipulla innovatiivisten tuotteiden ja tarkan työn ansiosta. Italia tulee aina muistamaan hänet”, Italian presidentti Sergio Mattarella sanoi surunvalitteluissaan.

Tällä hetkellä Ferrero Groupia johtaa Giovanni Ferrero. Vuoden 2013 lopussa Giovanni Ferrero torjui tiedot siitä, että sveitsiläinen elintarvikejätti Nestlé olisi yrittänyt ostaa yrityksen. Ferreron mukaan yritys ei ole myytävänä.

nutella

Nutellalla on jopa oma päivänsä

Kun Suomessa leivotaan 5. helmikuuta runebergintorttuja, samalla päivämäärällä vietetään myös kansainvälistä Nutella päivää. Päivää on juhlittu vuodesta 2007 asti ainakin Yhdysvalloissa. Myös Ruotsissa tunnetaan nutelladagen.

Nutellaa voi tehdä myös itse, kokeilin sitä vuosi sitten ja sehän on todellinen herkku! Kun teet itse nutellasi, tiedät varmasti mitä tahna sisältää.  Ohje löytyy allaolevasta linkistä

Nutella-ed

Hasselpähkinä-suklaalevite eli Kotitekoinen nutella

Nutellatähdestä tulikin nutella-banaaniboston

Ruokablogeissa levisi pari vuotta sitten nutellatähtileivän (Nutella Chocolate Star Bread) ohje. Kaunis, pullakranssia tai nyhtöleipää muistuttava leivonnainen on kahvipöydän koristus. Tähden askarteluohjeen löydät täältä, mutta suosittelen käyttämään taikinana ihan tavallista pullataikinaa videolla ehdotetun pizzataikinan asemesta.

Nutellatähtileipä

Kun lapseni ilmoitti tulevansa mamman kanssa kahvittelemaan, päätin leipoa nutellatähtileipää. Olin nimittäin sortunut ostamaan purkillisen tuota herkkua heikkouden hetkenä. Mutta kun taikina oli jo pöydällä, näin hedelmäkulhossa tertullisen jo mustuvia banaaneja. Leipominen sai banaaneista aivan uuden suunnan, sillä hedelmäviipaleet eivät tähtileivän sisällä kauniisti pysyisi.

Nutella-banaaniboston syntyy levittämällä Nutellaa ja banaaniviipaleita pullalevyn päälle

Niinpä kaulin pullataikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitin sille nutellatahnaa ja viipaloin päälle banaaneja. Vähän puristin banaaneille sitruunamehua, jotta eivät ihan mustiksi menisi. Sitten käärin levyn rullalle ja leikkasin tangon 4-5 sentin paloiksi. Asettelin pullat leikkauspinta ylöspäin voideltuun irtopohjavuokaan ja annoin kunnolla kohota. Sitten vain voitelu munalla ja nutellaboston 200 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Kun bostonkakku oli hieman jäähtynyt, pusersin pinnalle vauhtiraidat sokerivesikuorrutteella. Katso koko resepti täältä.

Nutellabostonista tuli niin hyvää, että täytypä jälleen todeta, että temppu onnistui ja taikuri oli itsekin ihmeissään. 25-vuotias lapsikin tykästyi kovasti ja pyysi sitä vielä kotiin vietäväksikin.

Mehevä Nutella-banaaniboston sopii erinomaisesti viikonlopun kahvihetkiin. Ja siitä pitävät takuuvarmasti kaikenikäiset.

Pullantuoksuisin terveisin

Blonditiina

Ps. Jos haluat säästää aikaa, tee pullataikina juurimenetelmällä. Ohjeen löydät täältä.

Ps.Ps  Laskiaisen 2016 hitti oli nutellakermalla täytetty laskiaispullakakku.

laskiaispullakakku nutellatäytteellä

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: World Nutella Day : Leivo syntisen hyvä nutellaboston

Sinun täytyy kommentoidaksesi.