Nyt korva tarkkana! Näin käsittelet korvasienen

Korvasieniä

Aivopoimuilta näyttävä korvasieni avaa kesän sienestyskauden.  Kaverit postailevat Naamakirjassa ja Instassa taas innokkaasti kuvia sienisaaliistaan. Kaikki kyllä tietävät sienen myrkyllisyyden, mutta ne keitto-ohjeet eivät ihan jokaisella sunnuntaisienestäjällä ole näköjään suorasaannissa omalta kovalevyltä. Joten kerrataanpa Eviran antamat ohjeet. Ettei kävisi vahinkoja.

Korvasieni on kyllä huippuherkullisena pidetty,  mutta käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen sienilaji. Korvasienen myrkyistä noin 90 prosenttia on gyromitriiniä, joka on hengenvaarallinen solumyrkky, mutta herkästi haihtuva ja vesiliukoinen. Näin valistaa Wikipedia.

Korvasienten käsittely

Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella. Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.

Tuoreita tai kuivattuja korvasieniä kaupan pidettäessä on ruokasieniasetuksen (871/81) 11 §:ssä tarkoitetun varoitusmerkinnän yhteydessä oltava seuraava käsittelyohje:

* Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

* Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

* Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.* Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Lähde: Evira

Korvasienimuhennos

 1 l tuoreita korvasieniä

100 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 iso sipuli tai pieni nippu uusia sipuleita

7 dl kermamaitoa

1 1/2-2 tl suolaa

ripaus pippuriseosta

ripaus paprikajauhetta

(tilkka sherryä tai sitruunamehua)

  1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä, anna kiehua molemmilla kerroilla viisi minuuttia. Heitä keitinvesi pois.2. Silppua sienet ja sipuli, kiehauta ne voissa. Ripottele jauhot sienille ja kermamaito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Mausta.
  2. Lisää muhennoksen joukkoon tilkka kuivaa sherryä tai purista joukkoon vähän sitruunamehua.

Tuunaa savulohikastikkeeksi pastalle

Saat herkullisen pastakastikkeen, kun teet muhennoksesta hieman löysemmän lisäämällä kermamaidon määrää. Mausta kastike tomaattipyreellä ja lisää joukkoon 100 g kylmäsavulohisuikaleita.

Kommentit

Kommentoi juttua: Nyt korva tarkkana! Näin käsittelet korvasienen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Ei lisättävää! #toptastefinland #foodwalk
  • Sisäpiiritietona voin kertoa, että Suojas petti -biisin tarina on tosi! #gasellit #kesäkumi2019 #mamaonylpee
  • Suomen vuoden sommelier 2019 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta! Isot onnittelut! #tropheelaroche
  • Pakollinen äiti-poika -kuva äitienpäivänä 2019. Mun 30. äitienpäivä❤️! @musajusa #mamaonylpee
  • Gasellit järjesti kunnon lastenkutsut, joihin sukukin oli kutsuttu!!#gasellit10v #mamaonylpee #kunnonhyvä #imus Lumisadekuva: Julius Konttinen
  • Gasellien terveiset Suomi-Kanada matsissa 3-1 pelin torjuneelle Kevin Lankiselle! @christamgronlund #gasellit10v #leijonat #mamaonylpee #alldayon2019
  • Me oltiin siis niin Imus! Kiitos Gasut! #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019

blonditiina

X