Nyt korva tarkkana! Näin käsittelet korvasienen

Korvasieniä

Aivopoimuilta näyttävä korvasieni avaa kesän sienestyskauden.  Kaverit postailevat Naamakirjassa ja Instassa taas innokkaasti kuvia sienisaaliistaan. Kaikki kyllä tietävät sienen myrkyllisyyden, mutta ne keitto-ohjeet eivät ihan jokaisella sunnuntaisienestäjällä ole näköjään suorasaannissa omalta kovalevyltä. Joten kerrataanpa Eviran antamat ohjeet. Ettei kävisi vahinkoja.

Korvasieni on kyllä huippuherkullisena pidetty,  mutta käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen sienilaji. Korvasienen myrkyistä noin 90 prosenttia on gyromitriiniä, joka on hengenvaarallinen solumyrkky, mutta herkästi haihtuva ja vesiliukoinen. Näin valistaa Wikipedia.

Korvasienten käsittely

Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella. Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.

Tuoreita tai kuivattuja korvasieniä kaupan pidettäessä on ruokasieniasetuksen (871/81) 11 §:ssä tarkoitetun varoitusmerkinnän yhteydessä oltava seuraava käsittelyohje:

* Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

* Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

* Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.* Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Lähde: Evira

Korvasienimuhennos

 1 l tuoreita korvasieniä

100 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 iso sipuli tai pieni nippu uusia sipuleita

7 dl kermamaitoa

1 1/2-2 tl suolaa

ripaus pippuriseosta

ripaus paprikajauhetta

(tilkka sherryä tai sitruunamehua)

  1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä, anna kiehua molemmilla kerroilla viisi minuuttia. Heitä keitinvesi pois.2. Silppua sienet ja sipuli, kiehauta ne voissa. Ripottele jauhot sienille ja kermamaito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Mausta.
  2. Lisää muhennoksen joukkoon tilkka kuivaa sherryä tai purista joukkoon vähän sitruunamehua.

Tuunaa savulohikastikkeeksi pastalle

Saat herkullisen pastakastikkeen, kun teet muhennoksesta hieman löysemmän lisäämällä kermamaidon määrää. Mausta kastike tomaattipyreellä ja lisää joukkoon 100 g kylmäsavulohisuikaleita.

Kommentit

Kommentoi juttua: Nyt korva tarkkana! Näin käsittelet korvasienen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Pasteis de Natas #easterfood #springbreak #himahella #comingsoon
  • Tänään tipuillaan! #easterfood #seasonal #workingmama
  • Waiting for Easter! #stuffedvegetables #easterfood #mediterraneanfood
  • Kasvislasse...ei todellakaan huono! #kaupallinenyhteistyö #legruyere #himahella #comingsoon‼️
  • Himahellassa nyt risotto paahdetuilla kasviksilla! Nopea arkiruoka, maistuva viikonloppuherkku! #appenzeller #kaupallinenyhteistyö #risotto #vegetarianrecipes #quickmeals
  • Sydämelliset pesto-kaurasämpylät keiton kaveriksi! #leivonta #lämpimäiset #ystävienkanssa #sesonkiruokaa
  • Raclezzepizza nyt Himahellassa. Käy tsekkaamassa ja kokoa ystävät raclettegrillin ääreen! #ystävänpäivä #legruyere #swisscheese #kaupallinenyhteistyö #raclette #fondue #seasonalfood

blonditiina

X