Himahella

Päivitetty klassikkoruoka: Bellmannin vegepannu

© Tiina Rantanen

Kun olin skidi, perheemme maanantaisafka 70-luvulla oli usein pyttipannu. Siihen käytettin mm. viikonloppuna tähteeksi jääneet keitetyt perunat. Sattumina oli yleensä nakkeja tai HooKoo Blöötä ja ruoka oli pöydässä alta puolen tunnin.

Olin tammikuisena keskiviikkona Pauligin Kokkikoulussa tutustumassa heidän uusimpiin tuotteisiinsa  ja sieltä mukaan annettiin uusia nyhtökaurapullia, joiden makumääritelmä on Monday, eli sopivasti maustettu arkimaku. Mutta  koska olen journalisti, kerron tietysti tasapuolisuuden nimessä, että vastaavat Härkis-pullatkin löytyvät kaupasta. On ihan makuasia kumpia tässä ruoassa käyttää. Toiset pitävät äidistä, toiset tyttärestä.

Mutta Monday-nyhtökaurapullien nimestä se ajatus kuitenkin  lähti ja ensiksi kamerani alle syntyi 2010-luvun vegespydäri jääkaapissani olleista aineksista. Pyttipannuhan on tähderuoka, johon käytetään niitä aineksia, joita kaapista löytyy. ”Pytt i panna” muuten tarkoittaa pieniä palasia pannussa.

© Tiina Rantanen

Olin keittänyt lauantaina perunoita burgundinpadan kaveriksi ja ihan tarkoituksella tarvetta reilummin. Keitetyistä perunoista kun syntyy monta maukasta ruokaa pyttipannun lisäksikin, vaikkapa frittata-eli uunimunakas. Vihanneslokerosta löytyi sipulia, ruusukaaleja ja yksi paprika. Ja sitten tietty se 250 g pussi niitä Maanantai-pullia.  Aineksien suhteet eivät spydärissä ole niin millilleen, tähderuoastahan tässä on kyse. Niipä sitten kuorin ja kuutioin perunat, lohkoin putsatut ruusukaalit (Ne meni pannulle raakana!), silppusin sipulin ja kuutioin paprikan.

Sekaanina sulatin voita pannulla (Vegaanit käyttävät tietysti öljyä!) ja kuullotin pannulla ensin sipulit ja ruusukaalin. Sitten lisäsin paprikakuutiot ja perunalohkot ja paistoin niitä viitiisen minuuttia.  Viimeiseksi pannulle menivät nyhtökaurapullat. Pullathan ovat kypsää tavaraa, eikä niiden tarvitse kuin kuumentua.  Kääntelin seosta varovasti, kunnes perunat olivat saaneet kauniin värin. Maustoin pyttipannun ihan klassissti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Päälle silppusin tuoretta korianteria, mutta muutkin yrtit tietysti maustamiseen sopivat. Pyttipannun freestyle-tyyliin sopii, että käytät niitä yrttejä, mitä sinulla sattuu olemaan.

© Tiina Rantanen

Tuunasin vegesypdärin nextille levelille eli Bellmannin vegepannuksi

Vaikka itsekin puhun usein fingelskaa kuin Amerikan-täti, minua on huvittanut katuvarsien nuorio-osastoa opiskelemaan houkutteleva mainos, jossa kysytään Mikä on sun next level?  Niinpä minäkin tuunasin tätä pyttipannuani vielä eteenpäin klassikkoruokien hengessä ja tein siitä Bellmannin vegepannun. Ruotsalaisrunoilija Carl Michael Bellman tunnettiin siitä, että hänellä oli tapana lorauttaa pyttipannuun tilkkanen kermaa. Se kostuttaa ruoan ja pyöristää sen makumaailman. Samalla siitä tulee jo ns. parempaa tarjottavaa.

© Tiina Rantanen

Valmista Bellmannin vegepannu kuten pyttipannu, mutta lisää joukkoon 2 dl ruokakermaa, kun ainekset ovat saaneet paistoväriä. Anna pannun hautua kunnes kerma on lähes imeytynyt perunoiden joukkoon.

Plantilla on vegaanillekin sopiva 15 % rasvaa sisältävä kasvirasvasekoite, jota käytetään ruokakerman tapaan kaikessa ruoanlaitossa. Plantin tuotteet ovat valmistettu kaurasta ja on siten täysin maidottomia ja laktoosittomia.  ”Kaurakermaa” löytyy myös sipulinmakuisena, joka sopisi tähän ruokaan vallan mainiosti.

Ohje: Bellmannin vegepannu

© Tiina Rantanen

Klassikkoruoat ovat aina muodissa, mutta niitä on lupa päivittää kulloiseenkin aikaan sopivaksi!

Juomavinkki:

© alko

Koska kyseessä on arkiruoka, suosittelen juomaksi kotimaista, alkoholitonta lager-olutta, joko tummana tai vaaleana. Kokeile vaikkapa Koff Crisp Vaalea Lager -0lutta, 1, 49 e/tölkki.

Klassikkoruokaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päivitetty klassikkoruoka: Bellmannin vegepannu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *