Himahella

Pinterest julkaisi kuumimmat ruokatrendit 2017

pinterest_mustekala
© Tiina Rantanen

Viitisen vuotta sitten hurahdin totaalisesti Pinterestiin. Se oli kuin huumetta, joka varasti minulta yhden jos toisenkin yön unet. ”Otan vielä ton kuvan .. ja ton… ja ton.” Nykyisin en ole enää addikti, mutta käytän jatkuvasti Pinterestiä työvälineenä. Etsin sieltä sellaisia ideoita ja oivalluksia, joita aikaisemmin selailin kansainvälisistä ruokalehdistä. Sosiaalisen median ja digin tapaan Pinterest on vaan paljon nopeampi väline. Uudet trendit ja kuumimmat ruokapuolen jutut näkyvät Pinterestin kuvavirrassa välittömästi. Ei ihme, sillä Pinterestissä vierailee 110 miljoonaa kävijää kuussa. Niinpä Pinterest on myös käyttänyt hyväkseen keräämäänsä dataa ja kertoi meille joulukuussa mikä on pinnaustilastojen perusteella kuuminta hottia 2017. Tässä siis ruokatrendien TOP 10.

Mustekala- ja olutkuvia lukuunottamatta kuvat on imuroitu Pinterestistä, sori siitä.

1. Jakkihedelmä eli jackfruit

jakkihedelma

Jakkihedelmä on maailman suurin puussa kasvava hedelmä Jakkihedelmä eli intianleipäpuu on kotoisin Intiasta, josta se on levinnyt Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan, Afrikkaan, Amerikkaan ja Australiaan. Sen maku muistuttaa ananasta, mutta on miedompi ja vähemmän mehukas. Hedelmä on rakenteeltaan “syinen”, joten koostumus vaikuttaa lihaisalta. Jakkihedelmää löytyy mm. säilykkeenä etnokaupoista.

pinterest_jakkihedelma

2017 jakkihedelmää yhdistetään erilaisiin lihankorvikkeisiin tai sitä käytetään lihan korvikkeena. Siitä voi tehdä vegaanin ”pulled porkia”. Niinpä meksikolainen nachosalaatti, jossa nyhtis tai härkis on saanut seurakseen jakkihedelmää on todellista trendiruokaa monella eri faktorilla.

2. Sous vide -kypsentäminen

Sous vide on ranskaa ja suoraan käännettynä se tarkoittaa ”tyhjiössä”. Ruoanvalmistuksen ideana on pakata kypsennettävä tuote ilmatiiviiseen ja lämpöä kestävään elintarvikepussiin ja kypsentää se vesihauteessa tarkoin kontrolloidussa lämpötilassa. Veden lämpötila on suoraan suhteessa haluttuun kypsyysasteeseen. Mitä kuumempi vesi, sen kypsempi lopputulos.

pinterest_sousvide

Sous vide -kypsennys sopii monenlaisille raaka-aineille, kuten punaiselle ja vaalealle lihalle, kalalle ja kasviksille. Koska vesihauteessa kypsentämisessä lämpötilat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin esimerkiksi uunikypsentämisessä, kypsennysajat ovat vastaavasti pidempiä. Tuhti fileepihvi saa uiskennella vesihauteessa tunnin ja ylikin, sillä alhainen veden lämpötila ei päästä lihaa ylikypsymään. Nykyisin näitä sirkulaattoreiksi kutsuttuja laitteita myydään kotikeittiöihin jo kohtuuhintaan, mutta isolla kattilalla, elektronisella lämpömittarilla ja uunillakin pärjää, jos lihakauppias on vetänyt vaikkapa pihvit vakuumipakkaukseen jo kaupassa.

3. Kasvislastut

Olet varmaan huomannutkin, että sipsipussien seasta löytyy myös erilaisia juureslastuja. Esimerkiksi Pirkka juureslastut sisältävät kuivattua punajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa, jotka sopivat naposteltavaksi sellaisenaan. Suosittuja on esim. kesäkurpitsalastut, joka on Pinterestin suosituimpia pinnauksia.

4. Terveellinen kulhoruoka

pinterest_buddhabowl

Buddha bowls, joita myös hippikulhoiksi kutsutaan, on kuumaa kulhoruokaa. Buddha-kulho on kasviskulho, joka täytetään erilaisilla raaoilla tai paahdetuilla kasviksilla, pavuilla ja vaikkapa kvinoalla tai täysjyväriisillä.

 5. Mustekala

grillauskirja_mustekalatkoko

Vuosi 2017 on Pinterestin mukaan mustekalan vuosi. Mustekalaa syödään niin tacojen täytteenä, salaateissa kuin ihan grillattuna.  Aloituskuvassa mustekala on valmistettu espanjalaiseen tapaan tapakseksi. Viime keväänä valmistin mustekalaa Himahellassakin Mikkolan Riston  Koko vuoden grillauskirjan ohjeella! Meilläkin tunnetaan trendit.

 

 

pinterest_kriek
© Alko

6. Pienpanimo-oluet ja Sour Beer

Pienpanimo-oluet jatkavat voittokulkuaan ja kesän 2017 hitti on Pinterestin mukaan Sour Beer. Tästä genrestä monelle on tuttu olut vaikkapa belgialainen Kriek eli kirsikkaolut, jota myydään meilläkin ihan marketin hyllyssä. Puhdas lambic on yleensä erittäin hapanta. Eli ensi kesänä terdeillä juodaankin sitten kirsikka- tai vadelmaolutta! Aika naisellista.

pinterest-enpanadas

7. Empanadas

Argentiinalaiset lihapasteijat ovat todellisia herkkupaloja. Lihatäytteen joukossa on usein myös rusinoita ja kananmunaa. Empanadakset voi kypsentää niin uppopaistamalla kuin uunissa.

pinterest_naanpizza

8. Naan Pizza

Kyseessä on eräänlainen pikapizza, jossa pohjana käytetetään intialaista naanleipää. Ei voi olla huonoa!

9. Hapankaali

Superfoodinakin pidettyä hapankaalia käytetetään paitsi ruokiin, myös juomiin. Hapankaalimehu puristetaan maitohappokäymisen avulla hapatetusta kaalisilpusta. Hapankaalimehussa on runsaasti C-vitamiinia ja maitohappoa. Maitohappoinen juoma vaikuttaa edullisesti suoliston toimintaan ja aineenvaihduntaan ja parantaa kivennäisaineiden ja erityisesti raudan imeytymistä. Eli skål på den saken.  Pinterestistä imuroidussa kuvassa näkyy toinenkin ruokatrendi: kurkuma on 2017 kuumin trendimauste!

pinterest_hapankaali

10. Vaihtoehtoja oliiviöljylle

Oliiviöljy saa kilpailijoita keittiöön. Pinterestin mukaan suosittua on nyt viinirypäleensiemenöljy. Se on monityydyttymätön öljy, jossa on runsaasti omega-6-rasvahappoja. Öljyn lämmönsietokyky suhteellisen hyvä. Öljyn maku korostaa nätisti myös salaattien makua.

pinterest-oljy

Tällaisia asioita voimme siis bongailla lautasiltamme vuonna 2017!

Terveisin: Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pinterest julkaisi kuumimmat ruokatrendit 2017

Sinun täytyy kommentoidaksesi.