Himahella

Puuro maistuu suolaisena ja makeana

Suolainen puuro sopii myös lounaaksi. © Tiina Rantanen

 Maailman puuropäivää on vietetty 10. lokakuuta jo vuodesta 2009 alkaen. Teemapäivän taustalla on skotlantilainen hyväntekeväisyysjärjestö Mary´s Meals, joka kerää varoja lasten ravitsemuksen parantamiseksi kehitysmaissa. Tästä inspiroituneena Himahellassakin ollaan nyt puuroisissa tunnelmissa. 

Täyteläinen, täysmaitoon keitetty puuro on lohturuokaa parhaimmillaan. Suomalaisille voisilmän kanssa nautittu peruspuuro on tietty suolaisten puurojen klassikko ja esi-isä.

Puuron valmistustavoissa on ollut alueellisia eroja, esimerkiksi länsisuomalaiset keittivät puuronsa kun taas esimerkiksi Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa puuro valmistettiin paistettuna uunipuurona. Ajat muuttuvat, trendit tulevat ja menevät. Vegaanit keittävät nyt puuronsa kasvipohjaisiin maitoihin ja aikaisemmin valkoinen, arvokkaana pidetty riisi on nykyisen vähemmän trendikästä kuin maukas, kotimainen ohra tai viime vuosina hitiksi muodostunut kaura.

Omenahillo maistuu mm. ohrapuuron silmänä. © Tiina Rantanen

Suolainen puuro on kokonainen ateria

Suolaiset puurot ovat olleen muodikkaiden puurobaarien lounaslistalla jo useamman vuoden. Mikäs siinä, risottohan niistä tulee mieleen. Nyt on trendikästä latoa puuron päälle erilaisia kasviksia tuoreeltaan, paahdettuna, paistettuna tai pikkelöitynä, Myös muut aamiaispöydästä tutut herkut voi nauttia suoraan puuron päällä: erilaiset paistetut raakamakkarat, rapeaksi paistettu pekoni, keitetty tai paistettu kananmuna ja erilaiset juustot ovat kuin luotuja aamiaisleikittelyyn.

Keitin ohrapuuroa neljän hengen annoksen ja tuunasin sen kolmella tavalla, jotka maistuvat lounasaikaan.

Perinteinen ohrapuuro

2 dl vettä 1 ½ dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita 1 l maitoa 1 tl suolaa

  1. Kiehauta vesi, lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin.
  2. Lisää maito, kuumenna ja keitä puuroa noin 45 minuuttia välillä sekoittaen.
  3. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia.
  4. Mausta suolalla.
Porkkanapuuro maistuu myös vegaanille, jos keität puuron kasvimaitoon. © Tiina Rantanen © Tiina Rantanen

Porkkanapuuro

Sekoitin puuron joukkoon desin valmista luomuporkkanasosetta. Paistoin pannulla öljyssä viipaloituja herkkusieniä, halkaistuja kirsikkatomaatteja sekä pinaattia. Lehtikaalikin käy. Maustoin kuumat kasvikset balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Nostelin kasvikset porkkanapuuron päälle.

Parmankinkku ja päärynä ovat suolaisen makea makupari. © Tiina Rantanen  © Tiina Rantanen

Kinkku-päärynäpuuro 

Lohkoin pari päärynää ja kietaisin jokaisen lohkon parmankinkkusuikaleen sisään.Kypsensin päärynälohkoja uunin 250-asteisen uunin grillivastuksen alla kunnes ilmakuivattu kinkku rapeutui. Nostelin kuumat lohkot puuron päälle, koristelin annoksen tuoreella oreganolla ja raastoin päälle voimakasta juustoraastetta.

Poropuuro tuo terveiset Lapista. © Tiina Rantanen  © Tiina Rantanen

Poropuuro

Ruskistin pakastettuja porolastuja voissa, maustoin lastut suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Nostelin kuumat lastut ohrapuuron päälle ja viimeistelin herkun pakastepuolukoilla. Tämä puuro sopii pikemminkin lounaaksi kuin aamiaiseksi.

Vispipuuro tunnetaan myös nimellä lappapuuro.

Makea puuro on hyvä välipala

Eikä unohdeta myöskään makeita, kuohkeaksi vatkattuja puuroja. Koska teit viimeksi vispipuuroa? Nyt puolukka-aika on parhaimmillaan, joten vispipuuro on mitä parhainta sesonkiruokaa. Oma suosikkini on mustaherukoista keitetty vispipuuro. Sen lila väri on aivan huikean hieno.

Klassikkoruoka: Vispipuuro

Vispipuuro

7 dl vettä

3 dl puolukka- tai punaherukka/mustaherukkasurvosta (4 dl kokonaisia marjoja)

¼ tl suolaa

1 dl sokeria

1 dl mannasuurimoita

  1. Mittaa vesi ja marjasurvos kattilaan. Keitä viitisen minuuttia. Siivilöi seos halutessasi, mutta marjojen kuoret antavat puuroon makua ja lisäävät sen kuitupitoisuutta.
  2. Kuumenna mehu uudelleen kiehuvaksi. Lisää mehuun suola ja sokeri. Lisää mannasuurimot kiehuvaan mehuun koko ajan vispilällä sekoittanen. Kypsennä puuroa 8 – 10 minuuttia aina välillä sekoittaen.
  3. Jäähdytä puuro. Vatkaa, kunnes puuro on kuohkeaa ja vaaleanpunaista.
  4. Tarjoa kylmän maidon  (ja sokerin) kera.

Puuroterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puuro maistuu suolaisena ja makeana

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *