Quesadillas - juustoinen katuruoka Meksikosta

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller Switzerland
Quesadilla on juustolla ja muilla suolaisilla täytteillä täytetty vehnä- tai maissitortilla. Se on meksikolaista pika- tai katuruokaa, joka maistuu vaikkapa iltapalana. Ruoka on saanut nimensä espanjankielen sanasta queso eli juusto. Niinpä Blondikeittiössä syntyi quesiladaksia todella herkullisista aineksista: sveitsiläisestä Appenzeller®-juustosta sekä maatiaispossun kasslerista valmistetusta nyhtöpossusta.
Quesadillasten valmistamisesta selviää tumpeloinkin kokki. Se loihditaan täyttämällä tortillalettu juustolla, jollakin lihalla, pavuilla sekä avokadolla tai muilla kasviksilla. Quesadillat voi mainiosti torjua jääkaapin hävikkiä käyttämällä sieltä löytyviä aineksia periaatteella: ”Otetaan mitä on.”
Mutta kuten ruoan nimikin velvoittaa, juusto on ruoan herkullisuuden salaisuus! Siksi käytin quesadillaksiin voimakkaanmakuista, sveitsiläistä Appenzeller®-juustoa!
Appenzeller® saa tyypillisen makunsa yrttiliemestä, jolla sitä harjataan kypsytyksen aikana. Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin.
Yrttiliemen sanotaan olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu uute. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä.
Täytettyä tortillalettua paahdetaan tai paistetaan, kunnes juusto on sulanut. Valmis quesadilla leikataan yleensä sektoreiksi ennen tarjoilua. Ja sitten vain ääntä kohti!
QUESADILLAS Á LA APPENZELLER
4 annosta
8 mediumkokoista tortillaa
4-6 rkl savunmakuista BBQ-kastiketta tai tomaattialsaa
200 g valmista nyhtöpossua tai savukinkkusuikaleita
3/4 dl säilöttyjä jalapeno-viipaleita
1 dl silputtua korianteria
200 g ( noin 4 dl) Appenzeller® Mild Spicy tai Appenzeller® Extra Spicy -juustoa raastettuna
PAISTAMISEEN
2-4 rkl öljyä
- Levitä reilusti BBQ-kastiketta tai salsaa neljälle tortillalle. Pane jokaiselle tortillalle nyhtöpossua tai kinkkusuikaleita, silputtua korianteria, viipaloitua jalapenoa ja Appenzeller-raastetta. Nosta toinen tortilla täytteen päälle.
- Kuumenna öljy paistinpannussa.
- Paista täytettyä tortillaa noin 1 minuutti, kunnes alapuoli on kullanruskea ja rapea. Käännä tortillan toinen puoli päälle varovasti lastan avulla, ja paina reunat yhteen niin, että tortilla menee kiinni. Paista vielä muutama minuutti niin, että leipä on rapea ja kullanruskea.
- Jaa tortilla kahteen tai neljään osaan ja tarjoa heti.
Vinkki! Sikamaisen hyvän nyhtöpossuohjeen löydät täältä.
Juomavinkki
Meksikolaiset quesiladakset maistuvat luonnollisesti paikallisen lageroluen kanssa. Valitse silloin meksikolaista SOL– tai Corona Extra -olutta ja nauti se sitruuna-t ai limettiviipaleen läpi suoraan pullonsuusta.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Quesadillas - juustoinen katuruoka Meksikosta