
Rapusalaattipiirakka - rentojen rapujuhlien tarjottava

Rapujuhlat kuuluvat loppukesän tunnelmallisiin iltoihin. Kaikki eivät kuitenkaan välitä saksiniekkojen näpertelystä, vaikka itse ravut maistuisivatkin. Heitä varten Himahellan keittiöss kehitettiin rapusalaattipiirakka, jonka voi nostaa pöytään rentoja rapukekkereitä vietettäessä. Rapupiirakan kaveriksi tarvitaan vain maukas ja mutakaton, Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini.
Rapusalaattipiirakka
6 annosta
Pohja:
150 g raastettua, voimakkaanmakuista juustoa (esim. Appenzeller)
150 g voita
150 g ( 2 1/2 dl) vehnäjauhoja
tai
400 g valmista ruokapiirakkataikinaa (esim. Myllyn Paras)
Täyte:
750 g keitettyjä varhaisperunoita (Siikli)
2-3 uutta punasipulia varsineen
1 dl silputtua tilliä
1 dl majoneesia
150 g ( 1 1/2 dl) ranskankermaa
1/8 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sormisuolaa
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
(1 tl sokeria)
300 g keitettyjä ravunpyrstöjä tai kuorittuja katkarapuja
1 pussi valmista salaattisekoitusta (Provence)
- Tee pohja. Raasta juusto. Nypi keskenään pehmeä voi, vehnäjauhot ja juustoraaste taikinaksi. Suolaa ei tarvita, sitä tulee riittävästi juustosta. Voit myös käyttää valmista piirakkataikinaa, mikäli haluat oikaista.
- Voitele irtopohjainen (halkaisija 24 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille. Jotta reunat pysyvät ylhäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
- Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.
- Keitä kuoritut perunat suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä. Anna perunoiden hieman jäähtyä ja kuutioi ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipulit varsineen, silppua tilli. Sekoita ainekset perunoiden joukkoon.
- Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma, pippuri, sitruunanmehu- ja kuori. Mausta kastike suolalla ja tarvittaessa sokerilla. Sekoita kastike perunasalaatin joukkoon. Anna salaatin maustua mielellään pari tuntia.
- Lisää perunasalaatin joukkoon puolet ravunpyrstöistä varovasti nostellen.
- Levitä piirakkapohjalle ensin salaattisekoitus, sitten perunasalaatti. Koristele piirakka lopuilla ravunpyrstöillä ja tuoreella tillillä.
Vinkki!
Voit valmistaa piirakkapohjan ja perunasalaatin jo edellisenä päivänä ja koota piirakan vasta ennen tarjoilua.
Voit myös täyttää salaattipiirakan pelkällä perunasalaatilla ja tarjota rapuja myös erikseen. 5 kpl rapuja/hlö on sopiva määrä.
Viinivinkki
Rapupiirakan kaverina maistuu kuiva ja hedelmäinen, Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini. Ranskalainen La Petite Perriere Sauvignon , 11, 99 e, on 100 % lajikeviini. Puolet rypäleistä on kasvanut Loiressa ja puolet Languedocissa. La petite Perriere Sauvignon on maukas ja mutkaton valkoviini moneen erilaiseen käyttöön. Rapupiirakan lisäksi se maistuu kasvisruokien, vuohenjuuston ja erilaisten kalaruokien kaverina.
Lue myös
Latva-artisokka – Rapujuhlien vegevaihtoehto
Keitetyt ravut ja kuminainen juustopiirakka
Rapujuhlaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rapusalaattipiirakka - rentojen rapujuhlien tarjottava