Rapusalaattipiirakka – rentojen rapujuhlien tarjottava

Rapusalaattipiirakka sopii heille, joita rapujen kanssa näpertely ei kiinnosta. © Tiina Rantanen

Rapujuhlat kuuluvat loppukesän tunnelmallisiin iltoihin. Kaikki eivät kuitenkaan välitä saksiniekkojen näpertelystä, vaikka itse ravut maistuisivatkin. Heitä varten Himahellan keittiöss kehitettiin rapusalaattipiirakka, jonka voi nostaa pöytään rentoja rapukekkereitä vietettäessä.  Rapupiirakan kaveriksi tarvitaan vain  maukas ja mutakaton, Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini.

Rapusalaattipiirakkaan voi käyttää joko keitettyjä ravunpyrstöjä tai kuorittuja katkarapuja. © Tiina Rantanen

Rapusalaattipiirakka

6 annosta

Pohja:

150 g raastettua, voimakkaanmakuista juustoa (esim. Appenzeller)

150 g voita

150 g ( 2 1/2 dl) vehnäjauhoja

tai

400 g valmista ruokapiirakkataikinaa (esim. Myllyn Paras)

Täyte:

750 g keitettyjä varhaisperunoita (Siikli)

2-3 uutta punasipulia varsineen

1 dl silputtua tilliä

1 dl majoneesia

150 g ( 1 1/2 dl) ranskankermaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

1 tl sormisuolaa

1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

(1 tl sokeria)

300 g keitettyjä ravunpyrstöjä tai kuorittuja katkarapuja

1 pussi valmista salaattisekoitusta (Provence)

  1. Tee pohja. Raasta juusto. Nypi keskenään pehmeä voi, vehnäjauhot ja juustoraaste taikinaksi. Suolaa ei tarvita, sitä tulee riittävästi juustosta. Voit myös käyttää valmista piirakkataikinaa, mikäli haluat oikaista.
  2. Voitele irtopohjainen (halkaisija 24 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille. Jotta reunat pysyvät ylhäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
  1. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.
  2. Keitä kuoritut perunat suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä. Anna perunoiden hieman jäähtyä ja kuutioi ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipulit varsineen, silppua tilli. Sekoita ainekset perunoiden joukkoon.
  3. Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma, pippuri, sitruunanmehu- ja kuori. Mausta kastike suolalla ja tarvittaessa sokerilla. Sekoita kastike perunasalaatin joukkoon. Anna salaatin maustua mielellään pari tuntia.
  4. Lisää perunasalaatin joukkoon puolet ravunpyrstöistä varovasti nostellen.
  5. Levitä piirakkapohjalle ensin salaattisekoitus, sitten perunasalaatti. Koristele piirakka lopuilla ravunpyrstöillä ja tuoreella tillillä.

Vinkki!

Voit valmistaa piirakkapohjan ja perunasalaatin jo edellisenä päivänä ja koota piirakan vasta ennen tarjoilua.

Voit myös täyttää salaattipiirakan pelkällä perunasalaatilla ja tarjota rapuja myös erikseen.  5 kpl rapuja/hlö on sopiva määrä.

Rapusalaattipiirakan kanssa maistuu Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Rapupiirakan kaverina maistuu kuiva ja hedelmäinen, Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini.  Ranskalainen La Petite Perriere Sauvignon , 11, 99 e, on 100 % lajikeviini. Puolet rypäleistä on kasvanut Loiressa ja puolet Languedocissa.  La petite Perriere Sauvignon on maukas ja mutkaton valkoviini moneen erilaiseen käyttöön. Rapupiirakan lisäksi se maistuu kasvisruokien, vuohenjuuston ja erilaisten kalaruokien kaverina.

Keitetty latva-artisokka on vegaaninen vaihtoehto rapunäpertelylle. © Timo Viljakainen

Lue myös

Latva-artisokka  – Rapujuhlien vegevaihtoehto

Keitetyt ravut ja kuminainen juustopiirakka

 

Rapujuhlaterveisin

Blonditiina

 

Blonditiinan rapusesonki on korkattu sinivalkoisissa väreissä. © Tiina Rantanen

Kommentit

Kommentoi juttua: Rapusalaattipiirakka – rentojen rapujuhlien tarjottava

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X