Himahella

Rosvopaisti on suomalaista slow foodia

Lauantaisin Muhu Veinitalussa vietetään rosvopaisti-iltoja.  Kuvassa Veinitalon isäntä Peke Eloranta ja keittiömestari Juha Rantanen © Tiina Rantanen

Rosvopaisti on suomalainen ruoka, jonka kirjailija Veikko Huovinen teki tunnetuksi nykypolvelle Lampaansyöjät kirjassaan ja siitä tehdyssä elokuvassa.

Rosvopaistia tehdään nykyisin lähinnä pienehköjen kesätapahtumien juhlaruoaksi. Viimeksi pääsin maistamaan rosvopaistia vieraillessani toukokuussa Peke Elorannan isännöimässä Muhu Veinitalossa Muhun saarella, Virossa. Blondikeittiössä rosvopaisti sai välimerellisin makutwistin yrttien ja hunajan muodossa.

Rosvopaistin valmistus on puolen vuorokauden projekti. © Tiina Rantanen

Rosvopaistin voi valmistaa lähes minkä eläimen lihasta tahansa, maakuoppaan voi haudata lampaan lisäksi niin possua, nautaa, poroa kuin hirveäkin. Tai tehdä sekoituksen kaikista niistä.

Rosvopaisti kypsennetään noin puolen metrin syvyisessä kuopassa. Kuopan pohjalle ja reunoille asetellaan kiviä, joiden päälle tehdään nuotio. Tulen annetaan palaa reippaana noin 3–4 tuntia, minkä jälkeen hiillos lapioidaan pois ja paisti asetetaan kuoppaan. Paisti on ensin kääritty märkään voipaperiin, runsaaseen folioon ja vielä paksuun, märkään sanomalehtikerrokseen. Nostoverkko helpottaa paistin nostoa kuumasta montusta.

Paisti peitetään noin viiden sentin kerroksella hiekkaa, jonka päälle hiillos kaadetaan. Tulta pidetään yllä vielä jokunen tunti. Paistoaika on vähintään 1 1/2 tuntia per kilo, mielummin enemmän. Rosvopaistin valmistus vie kaikkiaan noin 8–12 tuntia, riippuen luonnollisesti paistin koosta.

Rosvopaisti on kesäjuhlien herkku ja ohjelmanumero. © Tiina Rantanen

Blonditiinan hunajainen rosvopaisti

10-15 annosta

noin 1 1/2-2 kilon lampaanpaisti

2 rkl karkeaa suolaa

5 valkosipulinkynttä

MAUSTESEOS

1 tl kuivattua minttua

1 tl kuivattua meiramia

2 tl kuivattua rosmariinia

1 tl pippuriseosta

1/2 dl juoksevaa hunajaa

1 oksa rosmariinia

1-2 oksaa salviaa

3 laakerinlehteä

  1. Hiero lampaanpaisti karkealla suolalla ja anna suolautua viileässä yön yli.
  2. Vuoraa hiekkaiseen maahan kaivettu kuoppa kivillä tai tulenkestävillä tiilillä. Polta kuopassa hyvää nuotiota parin tunnin ajan.
  3. Puhdista lampaanpaisti suolarakeista. Jos haluat valkosipulinmakuisen paistin, tee paistiin viiltoja ja työnnä niihin lohkottuja valkosipulinkynsiä. Sekoita mausteseoksen ainekset tahnaksi ja levitä seos tasaisesti paistille. Sido paisti ja asettele sidosten väliin rosmariinin- ja salvianoksia sekä laakerinlehtiä.
  4. Kääri paistin ympärille pari kerrosta kasteltua voipaperia ja pari kerrosta foliota. Paistin ympärille voi kääriä ratalankaa verkoksi, jolloin se on helpompi nostaa ylös kuopasta. Hautaa paisti hiillokseen ja pane päälle hiekkaa. Anna lihan muhia kuopassa ainakin kolme tuntia.
  5. Tarjoa uunijuuresten tai korvasieni- tai kantarellimuhennoksen sekä uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
Muhu Veinitalussa rosvopaisti tarjottiin uunijuuresten kanssa. © Tiina Rantanen

Lue myös:

Kolme kohdetta  Muhulla osa 1- Luscher-Matiesen Muhu Veinitalu

Rosvopaistiterveisin

Blonditiina

Blonditiinakin pääsi osallistumaan rosvopaistin kaivamiseen kuumasta haudastaan.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rosvopaisti on suomalaista slow foodia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *