Sadonkorjuun juhlaa - juustoinen juurespaistos ja sienipiirakka
Syksyinen sadonkorjuu on kokkaajalle kiitollista aikaa: kasvisten, juuresten, hedelmien, marjojen ja sienien sato on runsaimmillaan. Ja mikäs sen herkullisempaa, sillä hyvistä raaka-aineista syntyy helposti hyvää. Kuten tämä juustoinen juurespaistos tai sienipiirakka, jonka aromikkuuden salaisuus on sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.
Kotimaisia juureksia kannattaa käyttää tuhlaillen arjen ruokiin, mutta hienojen aromiensa vuoksi palsternakka, bataatti, punajuuri, selleri, porkkana, lanttu ja raitajuuri jalostuvat myös gurmeeksi. Kun juurekset aateloidaan aromikkaalla Le Gruyère AOP -juustolla, tarjolla on jo todellista sadonkorjuun juhlaa.
Uunissa kypsennetyt juurekset ovat takuuvarma, helppo ja herkullinen kasvisruoka tai lisuke aterialle. Juureksissa riittää valinnan varaa myös talvella. Vaikka tähän ohjeeseen on valittu juurekset niiden värin mukaan, samalla ohjeella kannattaa tehdä herkullista paistosta niistä juureksista, joita jääkaapista löytyy.
AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin
Le Gruyère AOP -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa sekä juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyère AOP -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Etiketistä ja juuston kuoresta löytyvä merkki on takuu tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.
Nuoren gruyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas.
Le Gruyère d’Alpage AOP -juustot ovat todellisia artesaanijuustoja. Niitä tehdään Alppien pienissä juustoloissa toukokuusta syyskuuhun. Näillä vuoristotiloilla asutaan ainoastaan kesäisin.
Lue myös
Sveitsi on kuuluisa gruyère-juustostaan ja fondyystaan.
Juustoinen juurespaistos
neljä annosta
kasvis, gluteeniton
1 ( noin 500 g) pitkänmallinen bataatti
400 -500 g (2-3) palsternakkaa
400-500 g punajuurta
2 dl kuohukermaa
(1 rkl kuivattuja mustia torvisieniä hienonnettuna)
150 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna tai 1 tl Provencen yrttiseosta
1 1/2 tl suolaa
noin 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Uunivuokaan
1 rkl voita
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl kuohukermaa
- Kuori juurekset ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on hyvä työväline viipaloinnissa. Pane juureslastut lajeittain omiin kulhoihinsa, jotta värit eivät sekoitu.
- Raasta juusto. Ota raasteesta 1/3 erilleen. (Sekoita keskenään kerma ja hienonnetut, kuivatut sienet. )
- Lusikoi jokaiseen juureskulhoon noin 3/4 dl (sieni)kermaa, sekoita joukkoon vajaa desilitra Le Gruyère AOP -juustoraastetta, 1/2 tl suolaa, 1 tl silputtua timjamia sekä rouhittua mustapippuria.
- Voitele uunivuoka voilla ja kaada sen pohjalle desi kermaa sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.
- Lado juureslastuja uunivuokaan riveittäin. Ripottele päälle vielä suolaa ja timjamia.
- Peitä uunivuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 200- asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia eli kunnes juurekset tuntuvat lähes kypsiltä. Poista folio ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä ja juurekset ovat pehmeitä.
Sienet rakastavat juustoa
Sienimetsä tarjoaa myöskin antimiaan sadonkorjuun aikaan, Sienipiirakka on herkullinen iltapala tai vierastarjottava. Sienipiirakkakin kaipaa aromikasta juustoa kaverikseen.
Juustoinen sienipiirakka
kasvis
8 annosta
Pohja:
125 g voita tai margariinia
125 g jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)
1/4 tl suolaa
3/4 dl kylmää vettä
tai
400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa
Täyte
1 l kantarelleja, suppilovahveroita tai mustia torvisieniä ( tai 250 g säilöttyjä sekasieniä)
1 varhaissipuli varsineen tai pieni purjo
1 rkl voita
1 tl currya
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl silputtua lehtipersiljaa
noin 150 g Le Gruyére AOP -juustoa raastettuna
- Valmista pohja. Jos teet pohjan itse, nypi jauhot ja rasva sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa, jotta pohjaan ei muodostu sitkoa. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan ja sen reunoille. Pistele pohja. Jos et halua, että reunat valahtavat, pane taikinapohjalle leivinpaperi ja täytä vuoka taikinapainoilla tai vaikkapa kuivatuilla herneillä. Esipaista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia.
- Tee täyte. Pane puhdistetut sienet kuivalle, kuumennetulle pannulle ja sekoittele niistä siinä kunnes sienissä oleva neste haihtuu. Lisää pannulle voi, silputtu sipuli ja curry. Kääntele seosta rasvassa, kunnes sipuli kuullottuu.
- Kaada sienitäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele sille puolet juustoraasteesta.
- Sekoita keskenään kerma, kananmunat, mausteet ja yrttisilppu. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
- Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
- Tarjoa juustoinen sienipiirakka vihersalaatin kanssa.
Viinivinkki
Niin juurekset kuin sienetkin rakastavat Pinot Noir -rypäleestä valmistettua punaviiniä. Kokeile juustoisen juurespaistoksen tai sienipiirakan kanssa chileläistä, keskitäyteläistä, hapankirsikkaista ja kevyen yrttistä Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2019- punaviiniä, 10,48 e.
Sadonkorjuuterveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sadonkorjuun juhlaa - juustoinen juurespaistos ja sienipiirakka