Mainos: Le Gruyère AOP
HimahellaMainos

Sadonkorjuun juhlaa – juustoinen juurespaistos ja sienipiirakka

Kaupallinen yhteistyö: Le Gruyère AOP.

Juustoinen juurespaistos on kasvisruoka sellaisenaan tai liharuokien lisäke. © Tiina Rantanen

Syksyinen sadonkorjuu on kokkaajalle kiitollista aikaa: kasvisten, juuresten, hedelmien, marjojen  ja sienien sato on runsaimmillaan. Ja mikäs sen herkullisempaa, sillä hyvistä raaka-aineista syntyy helposti hyvää. Kuten tämä juustoinen juurespaistos tai sienipiirakka, jonka aromikkuuden salaisuus on sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.

Kotimaisia juureksia kannattaa käyttää tuhlaillen arjen ruokiin, mutta hienojen aromiensa vuoksi palsternakka, bataatti, punajuuri, selleri, porkkana, lanttu ja raitajuuri jalostuvat myös gurmeeksi. Kun juurekset aateloidaan aromikkaalla  Le Gruyère AOP -juustolla, tarjolla on jo todellista sadonkorjuun juhlaa.

Juusto ja juurekset viihtyvät samassa paistoksessa. © Tiina Rantanen

Uunissa kypsennetyt juurekset   ovat takuuvarma, helppo ja herkullinen kasvisruoka  tai lisuke aterialle. Juureksissa riittää valinnan varaa myös talvella.  Vaikka tähän ohjeeseen on valittu juurekset niiden värin mukaan, samalla ohjeella kannattaa  tehdä herkullista paistosta niistä juureksista, joita jääkaapista löytyy.

AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin

Le Gruyère AOP -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa sekä juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyère AOP -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Etiketistä ja juuston kuoresta löytyvä  merkki on takuu tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.

Nuoren gruyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas.

Le Gruyère d’Alpage AOP -juustot ovat todellisia artesaanijuustoja. Niitä tehdään Alppien  pienissä juustoloissa toukokuusta syyskuuhun. Näillä vuoristotiloilla asutaan ainoastaan kesäisin.

Lue myös

Sveitsi on kuuluisa gruyère-juustostaan ja fondyystaan.

 

Käytä juustoiseen juurespaistokseen niitä juureksia, joita jääkaapistasi löydät. © Tiina Rantanen

Juustoinen juurespaistos

neljä annosta

kasvis, gluteeniton

1 ( noin 500 g) pitkänmallinen bataatti

400 -500 g (2-3) palsternakkaa

400-500 g punajuurta

2 dl kuohukermaa

(1 rkl kuivattuja mustia torvisieniä hienonnettuna)

150 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

1 rkl tuoretta timjamia silputtuna tai 1 tl Provencen yrttiseosta

1 1/2 tl suolaa

noin 1/4 tl rouhittua mustapippuria

Uunivuokaan

1 rkl voita

2-3 valkosipulinkynttä

1 dl kuohukermaa

  1. Kuori juurekset ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on hyvä työväline viipaloinnissa. Pane juureslastut lajeittain omiin kulhoihinsa, jotta värit eivät sekoitu.
  2. Raasta juusto. Ota raasteesta 1/3 erilleen. (Sekoita keskenään kerma ja hienonnetut, kuivatut sienet. )
  3. Lusikoi jokaiseen juureskulhoon noin 3/4 dl (sieni)kermaa, sekoita joukkoon vajaa desilitra Le Gruyère AOP -juustoraastetta, 1/2 tl suolaa, 1 tl silputtua timjamia sekä rouhittua mustapippuria.
  4. Voitele uunivuoka voilla ja kaada sen pohjalle desi kermaa sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.
  5. Lado juureslastuja uunivuokaan riveittäin. Ripottele päälle vielä suolaa ja timjamia.
  6. Peitä uunivuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 200- asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia eli kunnes juurekset tuntuvat lähes kypsiltä. Poista folio ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes juusto saa väriä ja juurekset ovat pehmeitä.

Sienet rakastavat juustoa

Sienimetsä tarjoaa myöskin antimiaan sadonkorjuun aikaan, Sienipiirakka on herkullinen iltapala tai vierastarjottava. Sienipiirakkakin kaipaa aromikasta juustoa kaverikseen.

Sienipiirakan kaveriksi sopii kevyt punaviini tai täyteläinen valkoviini. © Tiina Rantanen

Juustoinen sienipiirakka

kasvis

8 annosta

Pohja:

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

1/4 tl suolaa

3/4 dl kylmää vettä

tai

400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa

Täyte

1 l kantarelleja,  suppilovahveroita tai mustia torvisieniä ( tai 250 g säilöttyjä sekasieniä)

1 varhaissipuli varsineen tai pieni purjo

1 rkl voita

1 tl currya

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 dl silputtua lehtipersiljaa

noin 150 g Le Gruyére AOP -juustoa raastettuna

  1. Valmista pohja. Jos teet pohjan itse, nypi jauhot ja rasva sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa, jotta pohjaan ei muodostu sitkoa.  Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.  Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan ja sen reunoille. Pistele pohja. Jos et halua, että reunat valahtavat, pane taikinapohjalle leivinpaperi ja täytä  vuoka taikinapainoilla tai vaikkapa kuivatuilla herneillä.  Esipaista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Pane puhdistetut sienet kuivalle, kuumennetulle pannulle ja sekoittele niistä siinä kunnes sienissä oleva neste haihtuu. Lisää pannulle voi, silputtu sipuli ja curry. Kääntele seosta rasvassa, kunnes sipuli kuullottuu.
  4. Kaada sienitäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele sille puolet juustoraasteesta.
  5. Sekoita keskenään kerma, kananmunat, mausteet ja yrttisilppu. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  6. Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  7. Tarjoa juustoinen sienipiirakka vihersalaatin kanssa.

Juustoinen juurespaistos viihtyy pinot noir -punaviinin kaverina. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Niin juurekset kuin sienetkin rakastavat Pinot Noir -rypäleestä valmistettua punaviiniä. Kokeile juustoisen juurespaistoksen tai sienipiirakan kanssa chileläistä, keskitäyteläistä, hapankirsikkaista ja kevyen yrttistä  Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2019- punaviiniä, 10,48 e.

Sadonkorjuuterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Sadonkorjuun juhlaa – juustoinen juurespaistos ja sienipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X