Salsaa ja grilliherkkuja

© Tiina Rantanen

Salsa on kesän kuumin trendi! Hedelmäiset tuoresalsat ovat nimittäin mitä mainioin grilliruokien lisäke. Ne sopivat niin lihan, broilerin, kalan kuin äyriäistenkin kaveriksi. Eikä vegetkään valita, mikäli tulilla hehkuu vaikkapa halloumia tai muuta grillattavaa juustoa.

Salsa on espanjan, italian ja arabian kielen kastiketta tarkoittava sana. Muissa kielissä sitä käytetään yleensä kuvaamaan dippeinä tai lämpimän ruoan kanssa käytettäviä, usein kuumentamattomia kastikkeita. Näin sanoo Wikipedia. Eli minun salsani menevät tuohon jälkimmäiseen kategoriaan.

Tuoresalsoihin käyvät monenlaiset hedelmät.

© Tiina Rantanen

Tein jo aikaisemmin Pico de Gallo -postauksen, joka on mitä herkullisin tuoretomaattisalsa. Tomaattien ystävät käykööt kurkistamassa ohjeen sieltä. Tällä kertaa salsasin erilaisten hedelmien kanssa, sillä kehitin uusia askelmerkkejä tähän tanssiin avokadojen, aprikoosien ja ananaksen kanssa.

Keittiösalsan askeleet ovat hyvin yksinkertaiset. Yleensä salsassa on pieneksi kuutioitua tomaattia, sipulia, limetin- tai sitruunan mehua sekä mausteina chiliä, jalapenoa ja valkosipulia. Ja sitten sitä korianteria, joka jakaa mielipiteitä. Jos korianteri on ehdoton ei, korvaa se lehtipersiljalla. Aprikoosisalsassa käytin vahvaa minttua, joka sekin antaa salsalle kielenvievän vivahteen.

Let´s salsa!

© Tiina Rantanen

Salsaa tehdessä kokin ei tarvitse pikkutarkasti tuijottaa ainesmääriä. Salsan tekeminen on luovaa kuin tanssi. Tärkeintä on vain tasapainoinen lopputulos. Kun salsaat keittiössä, anna makuaistisi ratkaista ja ole rennosti luova. Se ei voi mennä pieleen.

Paras salsa syntyy tietenkin kypsistä hedelmistä ja vihanneksista. Raa´at avokadot tai aprikoosit eivät muutu taivaalliseksi tanssiksi vaikka kokki itkisi. Kypsyys on tässä tanssissa ehdoton edellytys!

Herkullisia salsahetkiä toivottaa

Blonditiina

Tomaatti-avokadosalsa, aprikoosisalsa ja ananassalsa.

© Tiina Rantanen

 Avokado-tomaattisalsa

250 g kirsikkatomaatteja

2 kypsää avokadoa

1/2 punasipuli

1 solo-valkosipulinkynsi

2-3 rkl hienonnettua, tuoretta korianteria

(1/2 chili)

1 limetin mehu

1/4 tl mustapippuria

1/2 tl suolaa

1. Halkaise tomaatit ja poista niistä siemenet. Leikkaa tomaattiliha mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Tee sama avokadoille. Hienonna sipuli, valkosipuli ja korianteri. (Jos kaipaat salsaan tulisuutta, hienonna joukkoon myös puolikas chili. )

2. Sekoita kasvikset keskenään.

3. Mausta salsa vastarouhitulla mustapippurilla, limetinmehulla ja suolalla. Anna salsan maustua hetki jääkaapissa.

 

Aprikoosisalsa

© Tiina Rantanen

Minttuinen aprikoosisalsa

250 g kypsiä aprikooseja

1 uusi sipuli varsineen

1 rkl silputtua, vahvaa minttua

1 rkl valkoista balsamicoa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1. Halkaise aprikoosit ja poista niistä kivet. Leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja hienonna minttu. Sekoita ainekset keskenään.

2.  Mausta salsa etikalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna salsan maustua hetki jääkaapissa.

Ananas-paprikasalsa

© Tiina Rantanen

Ananas-paprikasalsa

noin 300 g tuoretta, kypsää ananasta tai vaihtoehtoisesti 1 tlk ananasmurskaa

1 oranssi tai vihreä paprika

1/2 punasipuli

1 punainen chili

3 rkl silputtua korianteria

1/2 sitruunan tai 1 limetin mehu

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1/2 tl jeeraa

1 rkl sokeria

1. Leikkaa ananas viipaleiksi, kuori se ja kuutioi mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja kuutioi samankokoisiksi paloiksi kuin ananas. Silppua sipuli, hienonna chili, josta siemenet on poistettu.

2. Sekoita keskenään sitruunamehu, suola, sokeri ja mausteet. Jos käytät säilykeananasta, älä lisää sokeria. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna salsan maustua hetki viileässä.

Kommentit

Kommentoi juttua: Salsaa ja grilliherkkuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • #tbm #graffiti #buenosaires #visitargentina🇦🇷
  • Tapasimme tänään lounaalla Franz J. Loackerin, jonka perheyrityksen biodynaamisen Valdifalco Morellino di Scansano 2016 -punaviinin Viini-lehti palkitsi helmikuussa Vuoden punainen luomuviini 2018 -arvolla. Viini on ehdolla myös Vuoden viiniksi, mutta tuleeko jättipotti kotiin selviää vasta illalla Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Alkon perusvalikoimasta 16,48 e hintaan löytyvä viini sopii loistavasti paitsi pukinkonttiin myös joulupöytään! Ehkä kannattaisi käydä Alkossa asap? #viinilehti #viiniwineawards2018 #vuodenluomupunaviini
  • Juustoinen, täytetty uuniperuna...syysruokaa parhaimmillaan! #swisscheese #appenzeller #himahella #comingsoon‼️
  • Glögiaika! #seasonal #glögi #kehitystyökäynnissä
  • Asado at Argentina! Photo: @kaivos_jp  #tbm #donapaulawines #winetravel #foodtravel
  • Sometimes I feel born to be a paparazzi! #puertavallarta #visitpuertovallarta #vallartaadventures
  • Amos Rex and Massless! #hartwall #taiteellistuukoruoka #whataexperience

blonditiina

X