Himahella

Savukalkkuna tonnato - helppo pikkujouluherkku

Savukalkkuna vitello tonnaton tapaan sopii pikkujouluajan alkupalaksi tai buffapöytään. © Tiina Rantanen

Vitello tonnato on Piemontesta kotoisin oleva italialainen alkuruoka: valkoviinissä kasvisten kanssa keitettyä vasikkaa, joka tarjoillaan ohuina viipaleina tonnikalakastikkeen kera. Koska vasikka on meille suomalaisille harvinaista herkkua, korvasin sen savustetulla kalkkunafileellä. 

Tonnato on yksi niitä harvoja ruokia, jossa lihan ja kalan sotkeminen keskenään svengaa mitä parhaiten. Toinen tällainen ruoka on mielestäni vorschmack. Linkitetään tähän senkin ohje, sillä Helppo vorschmack  sopii sekin tarjottavaksi uuniperunoiden, vohveleiden tai vaikkapa muurinpohjalettujen kanssa.

Tonnato on suosittua myös Argentiinassa. Se ei oikeastaan ole mikään ihme, sillä monen argentiinalaisen sukujuuret ovat Italiassa. Argentiinassa ruoka tehdään usein keitetystä naudanlihasta tai kielestä. Tärkeintä tässä ruoassa on kuitenkin kastike, joka tehdään säilötystä tonnikalasta. Lisää kalaisuutta saadaan anjoviksesta, mutta olen tehnyt kastikkeen jättämällä sen pois ja toimii silti. Kalanmaku on vaan miedompi.

© Tiina Rantanen

Joulusesonkina savustettua kalkkunafileetä löytyy lähes kaikkien hyvinvarustettujen markettien kylmäaltaista. Niinpä Lidlin De Luxe -sarjan savustettu kalkkunafilee sai nyt  toimia keitetyn vasikanpaistin stunttina. Lopputuloksena syntyi mitä mainioin  alku- tai buffaruoka pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän tai  vaikkapa uudenvuoden tarjottavaksi.

Savukalkkunaa tonnaton tapaan

5-6 annosta

gluteeniton, maidoton, FODMAP

noin 500 g viipaloitua  kalkkunan ravustettua rintafileetä

Tonnikalakastike

1 tlk  (142g/102 g) tonnikalaa öljyssä

3 anjovisfileetä

2 dl majoneesia

( 1 tl sriracha-kastiketta)

2 tl  karkeaa dijonsinappia

2 rkl limetti- tai sitruunamehua

ripaus mustapippuria

LISÄKSI

kapriksia

parmesaanilastuja

(rucolaa)

  1. Tee kastike.  Pane ainekset monitoimikoneesen tai tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Tarkista suola.
  2. Leikkaa kalkkunan rintafileestä ohuita viipaleita ja asettele ne lautasille.  Lusikoi päälle tonnikalakastiketa. Ripottele päälle kapriksia, parmesaanilastuja ja rucolaa.

Ja kyllä tämä ruoka ansaitsee runsaan ja paahteisen viininkin.

Viinivinkki

© Alko

 

Kalkkuna tonnaton kanssa maistuu runsas ja paahteinen chardonnay-valkoviini, esimerkiksi Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2018, 19,98 e

 

Herkkuhetkiä italialaisittain toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Savukalkkuna tonnato - helppo pikkujouluherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *