Himahella

Shakshuka ja pataleipä - helppo pääsiäisbrunssi

Shaksuka on herkullinen aamiaisruoka Lähi-idästä. © Tiina Rantanen

Shakshukaan törmasin ensimmäisen kolme vuotta sitten Israelissa hotellin aamiaispöydässä. Siellä tämä on supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon.

Shakshuka on siitä mukava ruoka, että ainekset löytyvät lähes aina omasta keittiöstä tai ne saa lähikaupasta. Tarvitaan vain paprikaa, sipulia, valkosipulia, purkillinen säilyketomaatteja ja kananmuna per syöjä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä shakshukaa, ja reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle.

Kokeilin ruokalajia ensimmäisen kerran pääsiäisen aikaan viitisen vuotta sitten. Se oli juuri niin maukasta kuin reissultani muistinkin. Sitten mopo lähti taas käsistä ja yhdistin tuohon aamiaisruokaan muita välimerellisiä makuja: mausteista makkaraa ja kalamata-oliiveja.

Shakshuka on mitä mainioin ruoka pääsiäisbrunssille pataleivän kanssa. Muuta ei sitten tarvitakaan.

© Tiina Rantanen

 

Pataleivässä leipä on kuin kahdessa uunissa

Pataleipä on 2010-luvun vastine 1980-luvun leipäkoneelle. Se on tapa leipoa itse leipää, josta ei tulekaan kotitekoisen oloista, vaan rapeaa ja kuohkeaa. Kuin leipomosta ostettua. Ja koska on kyse hittireseptistä, monet ovat tuunanneet ohjetta ja kokeilleet niin eri kohotusaikoja kuin paistoastiaa.

Pataleivän ohje on mitä yksinkertaisin. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lämmin neste lisätään ja sekoitetaan. Puolen vuorokauden kuluttua leipä paistetaan tulikuumassa padassa, joka toimii kuin uuni uunissa. Pellille ei tarvitse heitellä vettä tai käyttää suihkepulloa höyryä ja rapeutta tuottamaan.

Aromikkaan maun salaisuus on pitkä kohotusaika. Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä. Pataleivän tekemiseen voi käyttää keraamista, lasista tai valurautaista kannellista pataa. Ja sen voi kypsentää vaikka kannellisessa teräskattilassa, jos pataa ei kotikeittiöstä löydy.

Pataleipää voi tuunata makunsa mukaan
© Tiina Rantanen

Helppo pääsiäisbrunssi

Helppo ja herkullinen pääsiäisbrunssi syntyy pataleivästä ja chorizo-shakshukasta.

Uuninkäytöllisesti shakshukan ja pataleivänvalmistus menee loistavassa synkassa. Kun leipä kohoaa, voit alkaa valmistaa shakuskaa. Kun leipä on tullut uunista, tee shakshuka-kastikeseoksen pinnalle pienet kuopat ja riko niihin kananmunat. Nosta pannu leivän jäljiltä juuri sopivan kuumaan uuniin noin viideksi minuutiksi. Kun ruoka tulee uunista, voi leipääkin jo leikata.

Ja sitten vaan nauttimaan helposta ja herkullisesta aamiaisesta. Aamiaisen jälkiruokasi sopii vaikka kreikkalainen jogurtti, joka nautitaan juoksevan hunajan ja saksanpähkinöiden kanssa.

Helppo uppomuna ja pikahollandaise tarjotaan briossisämpylän välissä .© Tiina Rantanen © Tiina Rantanen

Lue myös:

Helppo uppomuna ja pikahollandaise – muna à la Benedict

 

Herkullista huomenta toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Shakshuka ja pataleipä - helppo pääsiäisbrunssi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *