Shakshuka ja pataleipä – helppo pääsiäisbrunssi

Shaksuka on herkullinen aamiaisruoka Lähi-idästä. © Tiina Rantanen

Ruokaohjeet ovat kuin raskaana olevat naiset. Vauvaa odottaessa kaikki ikätoverit tuntuivat olevan pieniin päin. Kun kiinnostun jostakin reseptistä, kaikki muutkin tuntuvat löytävän sen samanaikaisesti.  Lähi-idästä kotoisin oleva shakshuka ja lähes itsestään valmistuva pataleipä ovat tulleet vastaan monissa käänteissä. Varsinkin pataleipä tuntuu iso hitti.

Vilkaise myös muut ruokatoimittajan pääsiäisruokaideat täältä: Herkullista pääsiäistä: Ruokaideoita aamusta iltaan


Shakshuka ohjetta voi muunnella loputtomasti. Tämän version tein mainoskuvauksissa Herra Snellmanin lisäaineettomista chorizomakkaroista.

Shakshukaan törmasin ensimmäisen kolme vuotta sitten Israelissa hotellin aamiaispöydässä. Siellä tämä on supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon.

Shakshuka on siitä mukava ruoka, että ainekset löytyvät lähes aina omasta keittiöstä tai ne saa lähikaupasta. Tarvitaan vain paprikaa, sipulia, valkosipulia, purkillinen säilyketomaatteja ja kananmuna per syöjä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä shakshukaa, ja reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle.

Kokeilin ruokalajia ensimmäisen kerran pääsiäisen aikaan 2015. Se oli juuri niin maukasta kuin reissultani muistinkin. Sitten mopo lähti taas käsistä ja yhdistin tuohon aamiaisruokaan muita välimerellisiä makuja: mausteista makkaraa ja kalamata-oliiveja. Samana päivänä kun tein sen kuvauksissa, New York Times julkaisi ohjeen omilla ruokasivuillaan.

Ja kun samalla viikolla ilmestyneen Kotilieden aamiaisjutussa oli shakshukan ohje, totesin, että kyse on isommastakin aamiaisruokailmiöstä. Toki se löytyi myös monista ruokablogeista. Näin nämä jutut vaan menevät. Mutta shakshuka on mitä mainioin ruoka pääsiäisbrunssille toisen hittireseptin, pataleivän kanssa. Muuta ei sitten tarvitakaan.

Pataleipä on helppo herkku

Pataleipä on nyt kaikkien uunissa

Pataleipä on 2010-luvun vastine 1980-luvun leipäkoneelle. Se on tapa leipoa itse leipää, josta ei tulekaan kotitekoisen oloista, vaan rapeaa ja kuohkeaa. Kuin leipomosta ostettua. Ja koska on kyse hittireseptistä, monet ovat tuunanneet ohjetta ja kokeilleet niin eri kohotusaikoja kuin paistoastiaa.

Pataleivän ohje on mitä yksinkertaisin. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lämmin neste lisätään ja sekoitetaan. Puolen vuorokauden kuluttua leipä paistetaan tulikuumassa padassa, joka toimii kuin uuni uunissa. Pellille ei tarvitse heitellä vettä tai käyttää suihkepulloa höyryä ja rapeutta tuottamaan.

Pataleipä paistuu nyt kaikkien uunissa

Aromikkaan maun salaisuus on pitkä kohotusaika. Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä. Pataleivän tekemiseen voi käyttää keraamista, lasista tai valurautaista kannellista pataa. Ja sen voi kypsentää vaikka kannellisessa teräskattilassa, jos pataa ei kotikeittiöstä löydy.

Helppo pääsiäisbrunssi

Helppo ja herkullinen pääsiäisbrunssi syntyy pataleivästä ja chorizo-shakshukasta.

Uuninkäytöllisesti shakshukan ja pataleivänvalmistus menee loistavassa synkassa. Kun leipä kohoaa, voit alkaa valmistaa shakuskaa. Kun leipä on tullut uunista, tee shakshuka-kastikeseoksen pinnalle pienet kuopat ja riko niihin kananmunat. Nosta pannu leivän jäljiltä juuri sopivan kuumaan uuniin noin viideksi minuutiksi. Kun ruoka tulee uunista, voi leipääkin jo leikata.

Ja sitten vaan nauttimaan helposta ja herkullisesta aamiaisesta. Aamiaisen jälkiruokasi sopii vaikka kreikkalainen jogurtti, joka nautitaan juoksevan hunajan ja saksanpähkinöiden kanssa.

Herkullista huomenta toivottaa

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Shakshuka ja pataleipä – helppo pääsiäisbrunssi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X