Himahella

Siemennäkkäri koukuttaa

Siemennäkkileipä on yksi viimevuoden ruokatrendeistä, joka levisi kulovalkean tavoin niin blogeihin kuin kotikeittiöihin. Kerrankin terveellisenä pidetty ruoka on myös koukuttavan hyvää. Siemennäkkäriin kun iskee aivan hirveä himo!

Siemennäkkäri-pääkuva

Kaksi ruokalusikallista päivässä

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman ravitsemussuosituksen mukaan pähkinöitä ja siemeniä tulisi nauttia 30 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista päivittäin. Pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin suosituksiin vuonna 2014 niiden sisältämän runsaan tyydyttämättömän rasvan vuoksi. Tämän lisäksi pähkinöistä saa kuituja ja vitamiineja.

Ravintokuitua runsaasti sisältävät esimerkiksi hasselpähkinä, manteli, pekaanipähkinä ja maapähkinä. Erityisen proteiinipitoisia pähkinöitä ovat cashewpähkinä, manteli ja maapähkinä. Näin kertoo Ravintoarvotaulukko Pähkinöiden ja siementen kohdalla.

Siemenet ovat pop

Pähkinät eivät suinkaan ole ainoita terveellisiä rouskuteltavia. Myös siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ne edes ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät.

*Auringonkukansiemenissä on paljon E-vitamiinia, proteiinia sekä hyvää rasvaa maukkaasti ja edullisesti.

* Pellavansiemen on terveyssiemen, jonka ravinteet imeytyvät parhaiten rikotusta siemenestä. Moni tuntee tarvitsevansa niitä silloin kun ruoansulatus käy ns. hitaalla.

* Chiansiemenet ovat olleet jo useamman vuoden trendisiemen numero uno. Niitä käytetään tuorepuuroissa, koska chia muuttuu vedessä hyytelömäiseksi. Chia pitää hyvin nälkää, sillä siinä on reippaasti kuitua.

*Hampunsiemenet kuuluvat trenditietoisen keittiöön. Se on miedon makuinen ja proteiinipitoinen. Kuorittuna hampunsiemen on pehmeä.

Hummussiemennäkkäri
© Tiina Rantanen

Hummus on herkkua siemennäkkärin kanssa. 

Siemennäkkäri on helppo herkku

Siemennäkkäri toimii niin iltapäivän välipalana kuin lounaskeiton kaverina. Se on myös todella helppo tehdä. Ainekset sekoitetaan keskenään, taputellaan leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi levyksi ja paistetaan alle puoli tuntia uunissa.

Toiset tekevät näkkärilevystä säntillisiä paloja, mutta minua viehättää enemmän levystä murretut epämääräiset näkkäripalat. Mutta kukin tekee tyylillään.

Siemennäkkäriainekset

Yritin kehittää ohjeen, jonka olisi ainesuhteiltaan mahdollisimman yksinkertainen. Kaapissa oli avaamaton pussillinen valmista siemensekoitusta, jossa oli auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä. Lisäksi huiskautin joukkoon paahdettuja seesaminsiemeniä, joista pidän todella paljon ja joita minulla on yleensä aina valmiina. Sitovana ainesosana käytin mantelijauhetta ja kananmunaa. Näin ohjeita, joissa on käytetty niin kaurahiutaleita kuin tattarijauhoja tuon mantelijauheen verran. Vähän lorautin joukkoon kotimaista rypsiöljyä. Halutessaan sen voi jättää poiskin.

Mausteena näkkärissä oli vain sormisuola. Olisihan joukkoon voinut heittää teelusikallisen vaikka kuminaa, jos sen mausta pitää. Suolan määrä on sitten makukysymys. Kokeilin ensin pienemmällä suolamäärällä, mutta minun leipämakuni vaatii tuota myrkkyä näkkäriin hieman enemmän. Mutta kannattaa mieluimmin aloittaa varovasti, että näkkäristä tulee oman suolatoleranssin mukaista. Jotkut kuulemma ripottelevat sormisuolaa jopa taikinan päälle ennen uuniin pistämistä.

siemennäkkäri-ja-bataattikeitto

Murentelin siemennäkkäriä myös battaattisosekeiton joukkoon sattumiksi. 

Tätä herkkua rouskutellessa tulee ainakin nuo pähkinä- ja siemensuositukset takuuvarmasti täyteen, sillä kun tälle herkulle antaa pikkusormen, se vie koko käden.

Ja jos ohje tuntuu vieläkin liian monimutkaiselta, mm. Risentalla on valmis gluteeniton siemennäkkäriseos, johon tarvitsee lisätä vain vesi ja öljy. Paketista tulee kaksi pellillistä näkkäriä.

Rapsakoita näkkärihetkiä toivottaa

Blonditiina

Blonditiinan siemennäkkäri

Bataattikeitto Berbere

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siemennäkkäri koukuttaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *