Himahella

Sienipiirakka x 3

Juustoiseen sienipiirakkaan käyvät niin kantarellit, suppilovahverot kuin mustat torvisienetkin. © Tiina Rantanen

Sienipiirakka on sesonkiherkku, joka maistuu parhaalta silloin kuin sieniaika on parhaimmillaan. Se sopii niin iltapalaksi, rapukutsuille, brunssille tai nyyttäriviemisiksi illanistujaisiin. Alkukesän helteet sai pelkäämään, että sieniä ei tänä vuonna saada, mutta elokuun sateet muuttivat tilanteen täysin. 

Luonnonantimien kerääminen on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Onnekas tai taitava samoilija löytää retkireittinsä varrelta sienet kastikkeeseen, yrtit ruoan mausteeksi ja marjat jälkiruokaan.  Muistathan,  että mm. kasvien poimiminen on kielletty luonnonsuojelualueilla. Sieniä saa poimia jokamiehenoikeuksien nojalla, luonnonsuojelualueilla saa poimia vain ruokasieniä. Niissä luonnonpuistoissa, joissa liikkuminen on rajoitettu vain tietyille poluille, sienestäminen on kiellettyä.

Suomessa kasvaa tuhansia suursieniä, joista noin parisataa lajia on hyviä ruokasieniä. Satokausi vaihtelee vuosittain, yleensä se kestää toukokuulta lokakuulle. Mutta metsissämme on myös noin 50  myrkyllistä  sientä. Monilla syötäväksi kelpaavilla lajeilla on samannäköisiä myrkyllisiä näköislajeja. Hyvä  sienikirja kannattaa sujauttaa mukaan koriin tai reppuun. Myös netistä löytyy appeja, joilla sieniä ja kasveja voi tunnistaa.

Lue myös:

Suomalainen sienikirja on turvallinen sieniopas

Kantarellipiirakka on suomalaisten rapukutsujen klassikopiirakka. © Tiina Rantanen

Juustoinen sienipiirakka

lakto-vegetaarinen

8 annosta

Pohja:

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

1/4 tl suolaa

3/4 dl kylmää vettä

tai

400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa

Täyte

1 l kantarelleja,  suppilovahveroita tai mustia torvisieniä ( tai 250 g säilöttyjä sekasieniä)

1 varhaissipuli varsineen tai pieni purjo

1 rkl voita

1 tl currya

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 dl silputtua lehtipersiljaa

noin 150 g juustoraastetta ( esim Le Gruyére AOP  tai mustaleimainen emmental)

  1. Valmista pohja. Jos teet pohjan itse, nypi jauhot ja rasva sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa, jotta pohjaan ei muodostu sitkoa.  Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.  Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan ja sen reunoille. Pistele pohja. Jos et halua, että reunat valahtavat, pane taikinapohjalle leivinpaperi ja täytä  vuoka taikinapainoilla tai vaikkapa kuivatuilla herneillä.  Esipaista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Pane puhdistetut sienet kuivalle, kuumennetulle pannulle ja sekoittele niistä siinä kunnes sienissä oleva neste haihtuu. Lisää pannulle voi, silputtu sipuli ja curry. Kääntele seosta rasvassa, kunnes sipuli kuullottuu.
  4. Kaada sienitäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele sille puolet juustoraasteesta.
  5. Sekoita keskenään kerma, kananmunat, mausteet ja yrttisilppu. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  6. Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  7. Tarjoa juustoinen sienipiirakka vihersalaatin kanssa.
Kreikkalainen suppilovahveropiirakka saa täyteläistä makua fetasta. © Tiina Rantanen

 

  Kreikkalainen suppilovahveropiirakka

24 cm piirakkavuoka

Pohja

200 g laktoositonta voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 dl rouheisia sämpyläjauhoja

1/2 tl suolaa

2 rkl kylmää vettä

tai

400 g valmis, laktoositon piirakkapohja

Täyte

2-3 sipulia

2-3 rkl öljyä

1 rkl hunajaa tai sokeria

250 g pakastettuja suppilovahveroita tai muita sieniä

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippurirouhetta

200 g fetajuustoa kuutioina

3-4 rkl silputtua basilikaa

2 dl kaura-chiliruokakermaa (Planti) tai maustettua ruokakermaa

2 kanamunaa

1/2 tl suolaa

1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.

2 Painele taikina (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

3. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele sipulisilppua pannussa, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Mausta kuullottuneet sipulit lusikallisella hunajaa. Lisää pannulle kuiviksi puserretut suppilovahverot. Käänetele sieniä sipulien seassa muutama minuutti. Mausta suolalla pippurilla ja sitruunankuoriraasteella.  Jäähdytä seosta hetki.

4. Levitä piirakkapohjalle ensin sipuli-sieniseos ja sen jälkeen fetakuutiot. Silppua basilika ja ripottele yrttisipuli täytteelle.

5. Sekoita kananmunat, chili-kaurakerma ja suola keskenään. Kaada seos piirakan päälle.

6. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Kasvispiiras Provencen tapaan saa lisämakua kantarelleista tai tateista. © Tiina Rantanen

Kasvispiiras Provencen tapaan

3-5 arkkia filotaikinaa

1/2 dl oliiviöljyä

Täyte

3 paprikaa

4-5 uutta sipulia tai 1 purjo

2 dl kantarelleja tai tatteja

1/2 tuore chili

3-5 valkosipulinkynttä

2-3 rkl silputtua timjamia tai basilikaa

1/2 tl sormisuolaa

rouhittua mustapippuria

1/2 dl oliiviöljyä

Lisäksi

10 kirsikkatomaattia

10-15 mustaa, kivetöntä oliivia

3-5 anjovisfileetä

50-100 g juustoraastetta tai murenneltua fetaa

1.Lohko puhdistetut paprikat ja sipulit. Pilko sienet. Hienonna chili, valkosipuli ja yrtit. Sekoita kasvikset keskenään, lorauta joukkoon öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä alumiinigrillialustalla grillissä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen.

2. Levitä filotaikina-arkit leivinpaperinpäälle uunipellille. Voitele välit tilkalla oliiviöljyä. Levitä grillatut kasvikset taikinalle, lisää puolitetut tomaatit, oliivit, juusto ja anjovisfileet.

3. Taittele taikinan reunat kasvisten päälle ja voitele öljyllä. Paista piirasta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

4. Piiras on parhaimmillaan haaleana.

 

Sienipiirakan kaveriksi sopii kevyt punaviini tai täyteläinen valkoviini. © Tiina Rantanen

Viinisuositus

Sienipiirakan viini on raikkaan hapokas punaviini tai Chardonnay-rypäleestä valmistettu valkoviini. Sienipiirakoissa on täyteläisyyttä, joten ne sopivat myös punaviinin seuraan. Ota kuitenkin melko kevyt viini, vaikka Pinot Noir -lajikkeen viini, beaujolais tai keskitäyteläinen chianti. Chiantin kirsikkainen ja sopiva täyteläisyys ja kohtuulliset tanniinit pelittää piirakan juustojen kanssa hienosti. Valkoviiniksi sopii vaikkapa chileläinen tammitettu Chardonnay.  Se on pehmeän hapokas ja runsas viini, joka jaksaa leikata täyteläisen piirakan raskautta. Provence-piirakan kaveriksi luonnollinen valinta on roseeviini.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienipiirakka x 3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *