Himahella

Simpukat ovat nopeaa ja helppoa sesonkiruokaa

 

 

 

Sinisimpukat tomaattikastikkeessa maistuvat pikkujoulukautena. © Tiina Rantanen

Sinisimpukat ovat yleinen ruoka Ranskassa sekä Belgiassa, jossa ne ovat suorastaan kansallisruokaa. Simpukat merimiehen tapaan, Moules marinières, on valkoviinissä kypsennetty klassikko, joka löytyy jokaisen itseään kunnioittavan mannereurooppalaisen bistron ruokalistalta. Niiden kyljessä tarjotaan usein ranuja eli ranskalaisia perunoita. Lasiin vielä kuivaa muscadet- tai sauvignon blanc -valkoviiniä tai belgialaista (vehnä)olutta niin johan pelittää.

Eläviä simpukoita löytyy mukavasti hyvin varustettujen markettien kalatiskeiltä ja niitä myydään kilon pusseissa. Simpukoiden myyntiaika on pussin merkintöjen mukaan viikko. Evira vaatii, että kaupan on tarkistettava simpukoiden laatu ennen niiden myymistä asiakkaalle. Simpukoita käsketään varata alkuruoaksi puoli kiloa per ruokailija, pääruokana kilon verran. Kilo tuntuu hurjalta määrältä kun se kannetaan kattilassa pöytään, mutta varsinaista syötäväähän annoksessa on vain noin 20 prosenttia.

Simpukat tomaattikastikkeessa maistuvat viilennetyn Chianti Classicon, esimerkiksi Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2016, kanssa.

Simpukoita tomaattikastikkeessa

neljälle

laktoositon, gluteeniton

2 kg tuoreita sinisimpukoita

5 dl valkoviiniä

 Tomaattikastike 2–3 sipulia

3–5 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

1 rkl sokeria

2 tlk tomaattimurskaa

3 rkl kasvisfondia

2 dl vettä tai viiniä

ripaus mustapippuria

½ dl (chili)ketsuppia

1 rkl Provencen yrttiseosta

1 dl tuoretta basilikaa

  1. Aloita tomaattikastikkeesta. Silppua sipulit, hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilput pehmeiksi öljyssä. Lisää sokeri ja jatka kypsentämistä  hetki. Kaada kattilaan tomaattisäilykkeet ja neste. Lisää liemikuutio ja mausteet. Hauduta kastiketta vähintään puolituntia, mieluimmin kauemmin.
  2. Harjaa simpukat juoksevassa vedessä, poista parta ja valuta. Käytä vain simpukat, joiden kuori on napakasti kiinni tai sulkeutuu, kun siihen kopauttaa.
  3. Kaada viini tilavaan kattilaan. Kuumenna viini kehuvaksi ja kaada simpukat kattilaan. Sekoita simpukoita kattilaa ravistamalla. Kun simpukat ovat avautuneet, nosta ne reikäkauhalla liemestä kulhoon, poista avautumattomat simpukat. Sekoita simpukat ja tomaattikastike. 4. Tarjoa heti rapean leivän kanssa.

Viinivinkki

Tarjoa tomaattiset simpukat roseeproseccon tai viilennetyn Chianti Classico – punaviinin kanssa.

tomaatti_mutti-jpgtomaatom
© Tiina Rantanen

Lue myös: Tomaattikastike on italialaisen keittiön perussoosi

Keitetyt simpukat ovat merellistä pikaruokaa. © Tiina Rantanen & Krista Launonen © Tiina Rantanen & Krista Launonen

Simpukat merimiehen tapaan

neljälle

laktoositon, gluteeniton

2 kg sinisimpukoita

oliiviöljyä

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

6 dl kuivaa valkoviiniä

1/2 dl silputtua persiljaa

2 rkl voita

  1. Esivalmistele simpukat: puhdista ja tarkista ne kopauttamalla jokainen avautunut simpukka pöytään. Jos se sulkeutuu, simpukka elää. Heitä pois ne, jotka jäävät avoimiksi.
  2. Kuori ja silppua salottisipulit (ja valkosipulinkynsi).
  3. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai paistokasarissa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu.
  4. Lisää viini ja kuumenna se kiehuvaksi.
  5. Lisää simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen: päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Käännä simpukat varovaisesti kerran kiehumisen aikana.
  6. Siirrä avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan, heitä pois kiinni jääneet.
  7. Lisää liemeen hienonnettu persilja ja voi. Kaada kuuma liemi simpukoiden päälle.
  8. Tarjoa patongin, maalaisranskanperunoiden ja majoneesin kera.

Viinivinkki: 

Lasiin vielä kuivaa muscadet- tai sauvignon blanc -valkoviiniä tai belgialaista (vehnä)olutta niin johan pelittää.

Yrtteillä ja juustolla kuorrutetut simpukat ovat elegantti tarjottava.

Juustokuorrutetut vihersimpukat

neljä annosta

gluteeniton, vähälaktoosinen

20-24 vihersimpukkaa

Vihreä Le Gruyère -kuorrutus

200 g  Le Gruyère AOP -juustoa

1 dl siemensekoitusta tai pinjansiemeniä

1 ruukku korianteria

1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu

ripaus mustapippuria

1/4 tl suolaa

  1. Tee ensin juustokuorrutus. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Raasta juusto ja hyvin pestyn sitruunan kuori. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynnet monitoimikoneessa, lisää paahdetut siemenet, juustoraaste, sitruunankuori ja mehu sekä mausteet. Pyöräytä seos tahnaksi.
  2. Nosta simpukat kuorineen uunipannulle. Pane jokaiselle simpukalle lusikallinen juustokuorrutusta.
  3. Kuorruta simpukoita 250-asteisen uunin grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan eli kunnes juusto saa hieman väriä.
  4. Tarjoa kuumina patongin kanssa.

Merellisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Simpukat ovat nopeaa ja helppoa sesonkiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *