Syksyinen sesonkitorttu – luumuinen Tarte Tatin

 

Luumuista voi loihtia herkullisen piirakan Tatinin tätien tapaan. © Tiina Rantanen

Luumu eli luumupuu on Prunus-sukuun kuuluva puu, joka on läheistä sukua aprikoosille, persikalle, kirsikoille ja tuomelle. Kotimaisia luumuja näkyy hedelmätiskeillä elo-syyskuussa, mutta tuontiluumuja on saatavissa koko syksyn ajan. Luumulajikkeita tunnetaan yli kaksituhatta. On pieniä ja pyöreitä, suuria ja soikeita, auringonkeltaisia ja yönsinisiä, herkullisen hapokkaita ja makean mehukkaita.

© Tiina Rantanen

Sateisena maanantaina päätin pyöräyttää luumuista tortun klassisen Tarte Tatinin tapaan.  Tortulla on hauska tarina, se nimittäin syntyisyntyi tavallaan vahingossa 1900-luvun vaihteessa. Stèphanie Tatin leipoi perinteistä omenapiirasta Tatin-nimisen hotellin keittiössä, mutta kaikki ei sujunut kuten Strömsössä.  Tatinin-täti paistoi liian pitkään omenapaloja, sokeria ja voita. Kun haju alkoi tuntua jo paahtuneelta, hän päätti pelastaa tilanteen levittämällä omenoiden päälle taikinakannen ja törkkäsi pannun uuniin. Valmiin tortun hän keikautti vadille ja tarjosi hotellivieraille, jotka hänen suureksi hämmästyksekseen pitivät kovasti tädin tortusta. Klassikko oli syntynyt!

Tarte Tatin on sykyisten illallanistujaisen ja dinnereiden tyylikäs jälkiruoka. Jos käytät valmista murotaikinaa, tortun valmistuskin käy kädenkäänteessä. Mutta ei pohjan tekemisesä alusta asti itsekään kauaa nokka tuhise.

Jos haluat tehdä klassikko tortun omenista, sekin passaa, sillä ohje on sama. Torttuun tulee luumujen asemesta 500 g hapokkaita omenoita. Poista niistä ensin siemenkodat ja lohko omenat 4-6 osaan. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, ulkolaiset pitää. Käytä omenatortun mausteena piparkakkumausteen asemesta vaniljasokeria tai kanelia.

Kokeilut Blondikeittiössä osoittivat, että tilkka konjakkia nostaa luumutortun aivan uudelle tasolla,  mutta torttu on todella herkullinen ilman alkoholilisäystäkin. Makumaailma on hyvin jouluinen.  Omenatorttuun voi hyvin käyttää calvadosta, jos kaapista selllaista sattuu löytymään löytymään.

Luumuinen Tarte Tatin

Taikina

100 g kylmää voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 pieni muna

tai

400 g valmista murotaikinaa

Täyte

100 g voita

2 dl sokeria

500 g tuoreita luumuja

1 tl piparkakkumaustetta

1/2 dl konjakkia

Konjakkikermavaahto

2 dl kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

2 rkl konjakkia

  1. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti. Lisää muna taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin luumujen valmistamisen ajaksi. Voit myös käyttää valmista murotaikinaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. 2. Pese ja puolita luumut, poista kivet. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa (halkaisija 23-24 cm) ja sirottele sokeri pannulle. Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos. Lisää sokeriseoksen joukkoon piparkakkumauste ja konjakki. Asettele luumujen puolikkaat kauniisti pannulle ja jatka kypsentämistä viisi minuuttia.
  3. Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään. Paista torttua 200 asteessa 25 minuuttia.
  4. Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille.
  5. Tarjoa torttu konjakilla ja vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

    Juomavinkki:

    Tortun kanssa tarjottavaksi sopii makea, unkarilainen tokaji-viini, esimerkiksi  St. Stephan’s Crown Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007, 19,99 e tai kahvin kanssa nautittaessa myös  avecina tarjottava konjakki on paikallaan.

Kommentit

Kommentoi juttua: Syksyinen sesonkitorttu – luumuinen Tarte Tatin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X