Himahella

Syö hyvin Tallinnassa: Mon Repos tähtää ravintoloiden kärkikastiin

monrepos_talo

Kadriorgin kaupunginosan vanhat puuhuvilat olivat aikanaan pietarilaisen ylimystön kesähuviloita, jonne ihmiset matkustivat kesän viettoon. Kadriorgin alue oli heille kuin Viron Hampton, sanoo Tallinnan Mon Repos -ravintolan johtaja Jaanika Tigasson.

Lokakuun 17. päivänä 2016 avautui Kadriorgin puiston laidalla uusi ravintola Mon Repos. Ravintola sijaitsee upeasti entisöidyssä sinisessä, 1870-luvulla rakennetussa puuhuvilassa, osoitteessa Narva maantee 92.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talon omistaa Sparkling Group, jonka omistuksessa Tallinnassa ovat myös Tschaikovsky-, Bocca-, Chedi-, La Bottega-, Ö- ja Kaks Kokka -ravintolat.

Rakennus oli ollut tyhjillään 1990-luvulta lähtien. Huvilaa oli kunnostettu ulkoa, mutta sisätilat olivat kuin pommin jäljiltä. Nyt talo on kuitenkin palautettu vanhaan loistoon ja käyttöön, sillä 1920-luvullakin sen tiloissa toimi useita ravintoloita ja kasino.  Mon Repos nimi muuten tarkoittaa suomeksi käännettynä minun lepopaikkani.

Jaanika Tigasson on Mon Rpos -ravintolan johtaja.
© Tiina Rantanen

”Talo on suojelukohde, joka tarkoittaa iivistä yhteistyötä museoviraston ja perinnerakentamisen ammattilaisten kanssa”, ravintolan johtaja Jaanika Tigasson kertoo esitelleessään torstaina 24.11 avautuvaa yläkertaa, jonka Degustatsioonisaalissa asiakkaille tarjoillaan neljän (50 e) ja kuuden (65 e) ruokalajin maistelumenuita.

monrepos_ylakerta
© Tiina Rantanen

Degustatsioonisaalin seinä koristavat  modernit, tyyliin sopivat valokuvat.

Allakerrassa tarjotaan rennompaa, ranskalaistyylistä bistroruokaa. Mon Repos -ravintolan keittiöstä vastaa keittiömestari Vladislav Djatšuk, jonka ruokia on tähän saakka voinut nauttia useampaan kertaan Tallinnan parhaaksi ravintolaksi valitussa Tchaikovskyssa. Nyt kunnianhimoinen keittiömestari jakaa aikaansa näiden kahden ravintolan kesken.

” Koska olen ollut ravintolan suunnittelussa mukana alusta asti, Mon Repos on minulle kuin oma lapsi”, Vladislav Djatšuk kertoo.  Mies on todella kiireinen, sillä Tschaikovskyssakin tehdään parhaillaan uutta, jouluisia makuja sisältävää ruokalistaa. Tschaikovskyssä ”Vlada” on työskennellyt kuusi ja puoli vuotta.

Vladislav Djatšuk johtaa Mon Repos ja Tschaikovsky -ravintoloiden keittiöitä
© Tiina Rantanen

Djatšuk halusi luoda uudesta ravintolasta jotain ihan muuta, mitä ravintola Tchaikovsky tarjoaa. Mon Repos on rennompi ja kodikkaampi paikka, joka tarjoilee kuitenkin erittäin hyvää ruokaa kohtuuhintaan. Alakerran ruokalistalla alkuruoan saa 7-17 eurolla, pääruokien hinnat ovat 12-20 euron välillä.

” Jos asiaa jotenkin pitäisi kiteyttää, Mon Repos on rennompi, lapsiystävällisempi ja yksinkertaisempi paikka kuin Tchaikovsky”, Djatšuk lisää.

Yläkerta on sitten ihan oma lukunsa. Sen ruokatyyliä keittiömestari kutsui fine-fineiksi. Rivien välistä voi lukea, että Mon Repos tähtää nousevansa nopeasti Viron huippuravintoloiden kärkikastiin.

”Mutta asiakkaathan sen sitten päättävät”, Djatšuk sanoo vaatimattomasti. Ja samassa hengenvedossa hän kertoo, miten paljon arvostaa suomalaista mentoriaan Pekka Terävää. ”Toivoisin olevani samalla tasolla kuin Pekka 50-vuotiaana.”

Ravintolan menussa on pala Kadriorgin historiaa

Historia inspiroi Vladislav Djatšukia hänen suunnitelleessan ravintolan ruokalistaa. Tarjolla on maistiaisia Kadriorgin kaupunginosan kultaisilta vuosilta1920-luvulta. Paikallisessa arkistossa työskentelevä rouva etsi keittiömestarin käyttöön arkistojen kätköistä alkuperäisiä aikakauden reseptejä.

Tallinalainen ravintola Mon Repos tarjoaa blinin näin.
© Tiina Rantanen

Mon Repos -ravintolan blinin ulkonäkö poikkeaa totutusta. 

”Loin niiden pohjalta uusi reseptejä, jotka sopivat tämän päivän makumaailmaan”, Djatšuk kertoo. Niinpä valitsen listalta alkuruoaksi blinin (10 e) , jonka inspiraation lähteenä on toiminut vuonna E.Malohovetsin ohje vuodelta 1901.  Erittäin modernilta näyttävä blini tarjotaan graavilohen, keitettyjen punajuurien , kirjolohenmädin ja piparjuurella maustetun jogurttikastikkeen kera.

Omiksi lempiannoksikseen hän nimeää menusta linnunmaksapateen ( 9 e), luumu-tamarindi -kakun, jonka luumut ovat marinoitu Vana Tallin -liköörissä (5 e) ja Black Angus-pihvin (20 e).

monrepos_vege

Grillattu romanie -salaatti, (9 e) tarjotaan luuytimen, pinjansiementen, karamellidoidun sipulin ja hollandaise-kastikkeen kera. 

”Ensi kesänä ravintolaan pääsee suoraan Kadriorgin puistosta, sillä rakennamme pienen sillan vallihaudan yli”, Jaanika Tigasson kertoo.

monrepos_alakerta

Mon Repos sijaitsee parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Tallinnan keskustasta, mutta raitiovaunu numero 3 vie parinsadan metrin päähän ravintolasta. Taksilla ravintolaan pääsee viidessä minuutissa ja matkalla on hintaa noin 7 euroa.

Niinpä suosittelenkin todella lämpimästi Tallinnan itäisten osien ottamista tutustumisen kohteeksi seuraavalla Tallinnan vierailulla. Päivän saa mainiosti kulutettua vierailemalla Kumun- taidemuseossa, kävelemällä upeassa Kadriorgin puistossa sekä nauttimalla herkullista lounasta tai illallista vaikkapa juuri Mon Repos -ravintolassa.

Lue lisää Tallinnasta ja Kadriorgin puistosta täältä: Päiväksi Tallinnaan

Tallinnan tapahtumista löydät ajankohtaista tietoa suomenkieliseltä  Visit Tallinn -sivustolta.

Rastoran Mon Repos

Narva mnt 92 Tallinna, Harjumaa

Avoinna; 12:00–16:00, 18:00–23:00

Herkkuterveisin Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syö hyvin Tallinnassa: Mon Repos tähtää ravintoloiden kärkikastiin

Tapani

Upea paikka, alakerran salissa nautittu lounas borsh keitto ja kukon poika pääruokana o
lisukkeineen olivat todella maukkaita. Kesällä Kadriorgin puistoon avautuva terassi on mainio paikka nauttia lounas tai illallinen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *