Mainos: Appenzeller
HimahellaMainos

Täytetyt paprikat maistuvat juustolta ja Välimereltä

Kaupallinen yhteistyö: Appenzeller.

Täytetyt kasvikset kuuluvat syksyyn. © Tiina Rantanen

Syksy on sadonkorjuun aikaa. HeVi-tiskit muistuttavat runsaudensarvea, joka houkuttelee käyttämään kasviksia ruoanlaitossa runsain mitoin.  Lihamurekkeella täytetyt paprikat ja muut täytetyt kasvikset kuuluvat syysherkkuihin. Niissä on myös jotakin retroa,  ihania makumuistoja lapsuudesta. 

Nämä juustoiset täytetyt paprikat veivät ajatukseni välimerellisiin makumaailmoihin. Sveitsiläinen Appenzeller-juusto antaa lihamurekkeelle täyteläistä makua ja mehevyyttä, mutta välimerellisen kierteen ruokaan tuo italialainen mausteseos: gremolata. Gremolata on ihana yhdistelmä sitruunankuoriraastetta, valkosipulia, lehtipersiljaa ja oliiivöljyä. Valitsin jauhelihaksi lammasta, mutta sika-nautakin käy mainiosti. Lihaa välttelevät voivat käyttää täytteeseen kasvisjauhista.

Appenzeller -juusto on Sveitsin täyteläisin juusto  

Appenzeller on yksi Sveitsin tunnetuimmista ja täyteläisimmistä juustoista, jota on valmistettu Appenzellin vuoristomaisemissa  jo yli 700 vuoden ajan, Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller-juustot tehdään.

Appenzeller-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus. Tämä yrttiliemi myös antaa juustolle sen tyypillisen, voimakkaan maun. Appenzelleriä löytyy eri kypsyysasteissa, joista iäkkäimmät ovat luonnollisesti maultaankin voimakkaampia herkuttelujuustoja.  Paprikoiden kaveriksi sopii Appenzeller Classic, jota löytyy 210 gramman paketista markettien juustotiskistä. Se on juuri sopiva määrä Appenzelleriä tähän syysruokaan.

Appenzeller-juusto antaa makua ja mehevyyttä lihamurekkeella täytetyille paprikoille. © Tiina Rantanen

Lihamurekkeella täytetyt paprikat

4-6 annosta

laktoositon, gluteeniton

4-6 eriväristä paprikaa

1 dl (chili)ketsuppia

Lihamureke:

500 g (lammas tai kasvis) jauhelihaa

1 -2 sipulia

oliiviöljyä

reilu 100 g raastettua Appenzeller-juustoa

1/2 sitruunan raastettu kuori

3-5 valkosipulinkynttä

1 dl silputtua lehtipersiljaa

2 tl suolaa

2 kananmunaa

Päälle:

100 g raastettua Appenzeller-juustoa

Vuokaan

2 dl liha- tai kasvislientä

  1. Aloita lihamurekkeesta. Silppua sipulit ja kuullota silppu öljyssä pannulla. Raasta juusto ja sitruunankuori, hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita lihamurekkeen ainekset keskenään.
  2. Leikkaa paprikoista hatut pois ja puhdista paprikat. Pane jokaisen paprikan sisälle 1 rkl ketsuppia.
  3. Jaa lihamureke 4-6 osaan ja täytä paprikat murekkeella. Ripottele päälle loput juustoraasteesta  ja pane hattu takaisin paprikan päälle. Kaada vuokaan hieman liha- tai kasvislientä ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä paprikoita 45 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Ota vuoka uunista, poista alumiinifolio ja nosta paprikahatut sivuun. Jatka kypsentämistä 15-20 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä. Pane hatut takaisin paprikoille.
  4. Tarjoa paprikat keitettyjen perunoiden tai perunasoseen sekä puolukkasurvoksen kanssa.

Viinivinkki

© Alko

Täytettyjen paprikoiden maistuu italialainen, Valpollicellan alueelta tuleva keskitäyteläinen ja keskitanniinen punaviini. Kokeile vaikkapa Bertani Valpolicellaa , 14, 95 e.  Jos tarjoat sen kasvitäytteisen paprikoiden kanssa, viilennä viini.

Juustoiset lammaspullat

Juustoiset lammaspullat maistuvat niin kuskusin, riisin kuin pastankin kanssa.

Lue myös: Juustoiset lammaspyörykät on helppo herkku

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Täytetyt paprikat maistuvat juustolta ja Välimereltä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X