Himahella

Tomaattikastike - keittotaitoni peruspilari

Kun tomaatit ovat hyviä, voisin syödä niitä kuin karkkeja. Rakastan tomaatteja kaikissa muodoissa. Monesti olen pistänyt tomaattikastikkeen hautumaan jo ennen kuin olen päättänyt mitä tänään syötäisiin. Klassikkokastike kun on monen rakastamani ruuan peruspohja.

Himahella tomaatit

Kukapa ei muistaisi Mutti-hypetystä, jonka helsinkiläisravintola Murun keittiömestari Henri Alén sai aikaikaan kun twiittasi uudenvuodenpäivänä klassisen italialaisen tomaattikastikkeen ohjeen. Soosi sai nopeasti supersuosion ja kauppojen hyllyt tyhjenivät tomaattimurskasta. – Oikeasti en ymmärrä miten siitä sellainen kohu syntyi. Kastikettahan se on. Ei mikään Justin Bieber, Alén sanoi Iltalehdessä.

Yksinkertaisuuden ylistys

Mutta joo, ei kastike Henkan keksintö ollut, sillä sugo madre on kaikkien italialaiskastikkeiden äiti. Kastike on yksinkertaisuuden ylistys. Eihän siihen tule kuin tomaattia, sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä, viiniä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria. Henkka käytti mausteena paria soiroa appelsiininkuorta, minä taas lisään usein kastikkeen joukkoon fenkolinsiemeniä. Joku silppuaa joukkoon tuoretta basilikaa, joku taas antaa kastikkeelle ns. kärkeä chilillä.

Mitä taas tulee käytettyihin tomaatteihin, niin Suomessa harvoin saa niin ihania, kypsiä ja makeita tomaatteja, jotta niistä syntyisi kunnon kastike. Mutta jos sellaisia löydät, tee ihmeessä kastike niistä. Upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen, sitten kylmään veteen ja kuori ne. Tätä kuorimista helpottavaa hommaa kutsutaan kalttaamiseksi. Sitten vain tomaatit paloiksi ja kastikkeen tekoon.

Mutta jos tomaatit ovat mauttomia, kannattaa kävellä suoraan tomaattimurskahyllylle. En oikeastaan ole tomaattisäilykeasioissa kovin trendi- ja merkkitietoinen, klassikkokastike on syntynyt Tiinan keittiössä ihan kauppojen omien merkkienkin tomaateista. Mutta yksi juttu on varma, tomaattisäilykkeitä löytyy kaapistani aina purkkitolkulla.

Himahella erilaisia tomaatteja

Tomaatteja löytyy nykyisin joka lähtöön.

Ei mikään pikaruoka

Mutta tämäkään ei ole mitään pikaruokaa vaan slow foodia. Mitä pitempään kastiketta jaksat hauduttaa, sitä maukkaampaa siitä tulee. Varaa sille kypsennysaikaa vähintään 30-45 minuuttia, mieluimmin enemmän. Minun soosini hymyili hellalla miedolla lämmöllä kolmen tunnin ajan. Ei se siellä mitään pyytänyt, kun kokilla ei ollut kiire pirtistä poistua. Ja tee sitä tomaattikastiketta kerralla koko pataljoonalle ja pakasta. Silloin tomaattikastike on puolivalmiste, josta ruoka syntyy hetkessä. Minä ostin viimeksi tukusta 2,5 kg purkin tomaattimurskaa ja keitin kastikkeen siitä.

Tomaattikastike sopii lähes kaikkeen

1. Kun tomaattikastike on hyvää, se toimii pastakastikkeena ihan sellaisenaan.

2. Ilman hyvää tomaattikastiketta ei synny kunnon pizzaa.

3. Kun lisään tomaattikastikkeen joukkoon tuhdisti valkosipulia ja sattumiksi äyriäisiä, italialaiskastike muuttuu taikaiskusta espanjalaishenkiseksi.

4. Simpukka-aikaan kypsennän sinisimpukat avonaisiksi tilkassa valkoviiniä ja nostelen ne tomaattikastikkeeseen.

5. Tomaattikastike sopii myös vaalean lihan, makkaran tai broilerin kastikkeeksi. Mausteeksi voi heittää vaikka kapriksia tai oliiveja. Sekä niitä tuoreita yrttejä.

9. Kun lisää kastikkeen nesteen määrää ja soseuttaa homman sauvasekoittimella, saa tomaattikeiton.

Kuten postauksistani voi päätellä olen suuri Italia-fani. Rakastan cucina poveraa eli köyhän miehen keittiötä, josta löydän aina uutta ammennettavaa omaan kokkaukseeni. Italiassa olen oppinut, että hyvä ruoka ei synny kalliista raaka-aineista, vaan oivalluksista keittiössä. Ei tarvitse olla ökyrikas syödäkseen hyvin.

Poimi tästä italialaisen tomaattikastikkeen resepti!

Tomaattikastike

Tomaattikastikkeen ainekset ovat yksinkertaiset: sipuli, valkosipuli, tomaattimurska, viini, öljy ja mausteet.

Eikun kokkailemaan! Toivoo

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattikastike - keittotaitoni peruspilari

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *