Himahella

Tuorehernekeitto ja rikkaat ritarit maistuvat laskiaisena

Cremé Ninon on ranskalainen klassikkoruoka, josta tuorehernekeitto on arkisempi versio. © Tiina Rantanen

Laskiainen on tiettävästi alunperin pakanallinen juhla, joskin kirkot ovat sittemmin tehneet siitä oman karnevaalinsa. Tätä naputellessani opin, että sana karnevaali tulee latinankielisistä sanoista carne vale, joka tarkoittaa lihasta luopumista. Blondikeittiössä lihasta luovuttiin jo laskiaisateriaa suunnitellessa, sillä tarjolla on tuorehernekeitto ja rikkaat ritarit.

Oletko koskaan ihmetellyt miksi kalenterissa on sekä laskiaissunnuntai että -tiistai? Ortodoksit nimittäin laskevat paastonajan eri tavoin kuin katolilaiset ja luterilaiset. He blinittävät jo laskiaistiistaita edeltävänä sunnuntaina. No mikä ettei, me voimme joustaa. Popsitaan ortodoksien laskiaisherkkuja eli blinejä sunnuntaina ja luterilaisten hernerokkaa sitten tiistaina.

Lue myös: Blinit – eli venäläiset lettukestit

Ranskassa laskiaistiistaista käytetty Mardi gras viittaa ruokaan ja tarkoittaa rasvatiistaita. Silloin tehdään niin rasva- kuin hiilaritankkaus 40 päivän paastomaratonia varten. Laskiaisrokka taitaa olla ainoa ruokalaji, joka vanhoista perinteistä on säilynyt nykypäivään. Tosin harva varman ajattelee torstaisin hernekeittoa lusikoidessaan, että tuhtia soppaa on tarjolla ennen viikoittaista paastopäivää eli perjantaita.

Koska nykyihminen harvemmin paastoaa, blondikeittiössä tarjotaan kevyempää keittoa eli hernerokka valmistetaan pakasteherneistä.  Mikäli keitto tuntuu liian kevyeltä kasviskeitolta, sen voi nauttia paahdettujen leipäkuutoiden tai vaikka käristetyn pekonin kanssa.

Tuorehernekeitto

neljälle

400 g pakasteherneitä

1 pieni sipuli

8 dl vettä

2 kuutiota kasvisliemifondia

1/2 tl pippuria

1 rkl silputtua tuoretta timjamia

1 rkl sitruunan mehua

(1 tl raastettua sitruunan kuorta)

suolaa

LISÄKSI

1 dl kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kaurakermaa

  1. Pane kattilaan pakasteherneet, pieneksi silputtu sipuli, vesi, kasvisfondi, pippuri ja silputtu timjami. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
  2. Vaahdota kerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mikäli haluat aivan sileää keittoa, painele keitto vielä siivilän läpi. Mausta sitruunamehulla ja -kuorella sekä suolalla. Kuumenna höyryäväksi. Tarjoa vaahdotetun (kaura)kerman kanssa

 

© Tiina Rantanen

Rikkaat ritarit

neljä annosta

8 viipaletta pullapitkosta

1 muna

1 dl maitoa

1 dl kermaa

½ rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

½ tl kanelia

¼ tl suolaa

PAISTAMISEEN

50 g voita

  1. Sekoita muna, maito ja kerma laakeassa kulhossa, mausta seos.
  2. Leikkaa pulla parin sentin viipaleiksi. Nosta pihdeillä 3–4 viipaletta kerrallaan munamaitoon. Viipaleiden pitäisi mahtua kulhoon vierekkäin. Käännä niin, että viipaleet kostuvat molemmin puolin. Nosta lautaselle.
  3. Kuumenna voi paistinpannulla. Nosta pannulle kerralla niin monta pullaviipaletta kuin siihen mahtuu ja paista pari minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa lämpiminä mascarpone-vaahdon ja hillon tai marjojen kanssa.

Mascarpone-vaahto

250 g mascarpone-tuorejuustoa

3,3 dl kuohukermaa

3/4 dl sokeria

½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria maun mukaan

  1. Vaahdota kerma ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

 

Laskiaisterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuorehernekeitto ja rikkaat ritarit maistuvat laskiaisena

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *