Varusmiesten hyvinvointia edistetään terveellisellä ruoalla

armeija_kurkkusalaatit

Hernekeitto, lihapullat ja makaronilaatikko ovat yhä edelleen varusmiesten lempiruokia armeijan harmaissa. Eikä niissä mitään vikaa olekaan, kunnon kotiruokaa. Varsinkin kun ruoat valmistetaan sydänystävällisesti. Puolustusvoimat, Sydänmerkki ja Leijona Catering Oy lanseerasivat ”Mustana perjantaina” Sydänmerkki-ateriat kaikkiin Suomen varuskuntiin. 

”Puolustusvoimille on tärkeää pitää huolta varusmiesten terveydestä ja Sydänmerkki-ateria on osa kokonaisvaltaista ja tasapainoista ruokavaliota”, kertoo Kaartin jääkärirykmentin päällikkölääkäri, lääkärikomentajakapteeni Petri Kangaspunta puheenvuorossaan.

armeija_arvomerkit

Ruokailuun osallistuminen on armeijassa pakollista, mutta syöminen ei luonnollisesti ole.  Olemme huomanneet, että osa varusmiehistä ei nauti päivittäistä ateriaa, vaan korvaa sen suolaisilla ja rasvaisilla ruoilla. Varusmiesten paino-indeksi on tällä vuosituhannella noussut. Kun alokas 1990-luvun alussa armeijaan tullessaan painoi keskimäärin 70,9 kiloa, nykyisin vaaka näyttää 77,5 kiloa”, Kangaspuna kertoo ja näyttää kalvosulkeisissa käppyrää, jonka käyrä on nousujohteinen.

”Varusmiespalvelusaika on nivelkohta nuoren ihmisen elämässä. Kun yhä edelleen 80 prosenttia ikäluokasta suorittaa varusmiespalveluksen, pyrimme ohjaamaan heitä sinä aikana myös oikean ruokarytmin ja liikunnan merkityksen ymmärtämiseen terveyden ylläpitämisessä. ”

Armeija on paikka, jossa viimeisen kerran saadaan koko ikäluokka ns. kerättyä kasaan.

armeija_pakki

”Leijona Catering tavoittaa lähes koko nuorten miesten ikäluokan, sillä tarjoamme päivittäin varusmiehille lähes 70 000 ateriaa. Näillä aterioilla on suuri merkitys nuorten miesten ja miksei myös palveluksessa olevien naisten terveydelle, ” kommentoi Leijona Cateringin keittömestari Jaakko Sauvola Sydänmerkki-aterioiden ottamista varuskuntaravintoloiden ruokalistoille.  ”Sydänmerkki-ateria tarkoittaa sitä, että olemme kiinnittäneet yhä enemmän huomiota ruokiemme rasvan laatuun ja suolan määrään.”

armeija_leijona

Armeijassa noudatetaan neljän päivittäisen aterian ruokarytmiä ja energiaa miehet saavat ruoasta  noin 3400 kcal. Maastossa jopa 4000 kcal päivässä, sillä ryynääminen myös polttaa niitä kaloreita enemmän.

armeija_kadetitpoyta

Mikä sitten on Sydänmerkki-ateria?

Sydänmerkki-ateria on terveellisen, ravitsemussuosituksiin perustavan ravintolaruoan merkintäjärjestelmä, joka varmistaa, että ruokailijalla on mahdollisuus valita terveellinen ateriakokonaisuus. Sydänmerkin avulla hänelle kerrotaan hyvistä valinnoista, joten terveellisten valintojen tekeminen on helppoa ja nopeaa. Santahaminan Sahara-ruokalasta merkki löytyi mm. rasvattoman maidon automaatista.

Sydänmerkki

Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joiden tulee täyttyä. Kriteerit on luotu tutkitun tiedon pohjalta. Niissä kiinnitettään huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Lisäksi kuitupitoisuudella on merkitystä viljapohjaisissa aterianosissa.

Sydänmerkki-aterian kriteerit ovat mukana monissa suosituksissa, kuten kansallisissa ravitsemussuosituksissa sekä opiskelijaruokaa koskevissa suosituksissa. Sydänmerkki-järjestelmän takana on vakuuttavaa ravitsemusasiantuntemusta: siitä vastaavat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry. Merkkijärjestelmää kehittää riippumaton asiantuntijaryhmä tutkimustiedon perusteella.

Lue lisää Sydänmerkistä : Sydämen asialla

armeija_kadetit

”THL on laskenut, että jos jokainen suomalainen vähentäisi suolan käyttöä gramman päivässä, säästettäisiin terveydenhuoltomenoissa 70 miljoonaa euroa vuodessa. Kansallisella tasolla se tarkoittaa vuodessa myös 1700 tervettä elinvuotta. Sydänmerkin laskelmien mukaan tämä suolan vähentämistavoite saavutetaan tarjoamalla Sydänmerkki-aterioita”, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax korostaa Sydänmerkki-aterian vaikutusmahdollisuutta omassa puheenvuorossaan  Santahaminan lanseetaustilaisuudessa.

armeija_tuija

Pääsimme tilaisuuden jälkeen nauttimaan linjastolounaan, jolla tarjottiin mausteista possupataa. Ruoka oli toki joukkomuonitusruokaa, mutta makua siitä ei puuttunut. Eikä sitä suolaakaan kaivannut!

Ja näytti se inttisafka kurkkusalaatti-asuisille varusmiehillekin hyvin maittavan!

Armeijaterveisin

Blonditiina

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Varusmiesten hyvinvointia edistetään terveellisellä ruoalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X