Himahella

Vegaaninen pikapasta maapähkinävoikastikkeella

Vegaaninen maapähkinäpasta maistuu myös sekaanille. © Tiina Rantanen

Vegaaninen pasta – miksipä ei?  

Kaapissani ollut maapähkinävoipurkki huusi nimeäni jo muutaman viikon. Mietiskelin mihin sitä käyttäisin, sillä niin energiapitoista tuo tahna on, että ihan lusikalla en kehtaa sitä suoraan purkista pistellä. Mutta lounasaikaan lopulta välähti, että kokeilen maapähkinävoita pastan kanssa satay-kastikkeen tapaan.

Kun olin saanut idean minkä tyyppistä ruokaa haluaisin tehdä, käytin tiedonhaussa KVG-menetelmää.  Niinpä tietokoneeni ruudulle napsahti ruokatoimittaja Anu Braskin vegeohje,  jonka itämainen makumaailma sai syljenerityksen toimimaan jo ohjetta lukiessa. Anu on kirjoittanut myös kasviskeittokirjan nimeltään Vegaanimättöä ja on mielestäni aivan velho vegeruokien maailmassa!  Vaikka tuunasinkin ohjeesta oman versioni, Anun reseptistä se idea varsinaisesti lähti. Ja jäin heti koukkuun.

Maapähkinävoi ei ole voita

Maapähkinävoin nimi on sikäli harhaanjohtava, että voin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaan kyseessä on lähes yksinomaan pähkinöistä koostuva tahna. Yksinkertaisimmillaan maapähkinävoi sisältää vain maapähkinöitä ja hiukan suolaa. Usein siihen lisätään neutraalin makuista ruokaöljyä, joskus myös sokeria ja kaakaojauhetta. Maapähkinävoita on saatavana niin sileänä kuin karkeana. Tähän pastaan sopii mielestäni purutuntumansa takia American chunky peanut butter, mutta kyse on enemmän rakenteesta kuin mausta. Ja ohjeessa on ekstraa vielä se, että ruoka valmistuu siinä ajassa kun pasta kiehuu, eli se on melkein vartissa valmista.

Kun hehkutin pojalleni valmistamaani pastaa, tämä ilahtui sen olevan myös vegaaninen.  Jälkikasvu kun on päättänyt kokeilla kuukauden ajan miltä vegaanin elämä maistuisi.  Ainakin tällaisen ruoan kanssa herkulliselta. Mammakin huomaa olevansa jo semi-vege, vaikka pojan tarjoama kauramaito kahvissani ei maultaan meikäläiselle kolahdakkaan.

Maapähkinävoilla maustettuun vegaanipastaan voi käyttää nopeasti kypsyviä kasviksia saatavuuden mukaan. © Tiina Rantanen

Pastaan voi käyttää lähes mitä tahansa nopeasti kypsyviä kasviksia. Olen kokeillut siihen paprikaa, varsiparsakaalia,  kiinankaalia, kesäkurpitsaa, kevätsipulia ja herkkusieniä. Eli tämän pastan kanssa voi hyvin noudattaa periaatetta: ”Otetaan mitä on”.  Pasta voi olla niin kuviopastaa kuin spagettia, mutta tässä ohjeessa kehotan käyttämään kuivapastaa tuorepastan asemesta.

Ja jos ei halua syödä edes sitä hiilihydraattipitoista pastaa, maapähkinävoikastike on taivaallista myös ihan vaan vokattujen kasvistenkin mehevöittäjänä.

 

Kasvispasta maapähkinävoikastikkeella

neljä annosta

vegaaninen, maidoton

Valmistusaika: 15-20 minuuttia

250-300 g kuivattua kuviopastaa (esim. penne)

yhteensä noin 600 g erilaisia nopeasti kypsyviä kasviksia: paprikaa, varsiparsakaalia, (herkku)sieniä, kesäkurpitsaa, purjoa tai kevätsipulia, kiinankaalia

vettä, suolaa

Maapähkinävoikastike

1 1/2 rkl (karkeaa) maapähkinävoita

1 solo-valkosipulinkynsi tai 3-4 tavallista kynttä

1- 1 1/2 dl pastan keitinlientä

1 rkl char siu- tai hoisin -kastiketta

1 rkl  sweet chili -kastiketta  (tai 2 rkl ketsuppia ja 1/2 tuore chili)

1 rkl soijakastiketta

  1. Pane pastavesi kiehumaan. Kuutioi tai suikaloi kasvikset.  Hienonna valkosipuli (ja chili. )
  2. Kun pastavesi kiehuu, lisää siihen reippaasti suolaa. Lisää pasta ja anna sen kiehua 3-4 minuuttia. Lisää kasvikset kiehumaan pastan joukkoon.  Keitä kunnes pasta on al dente eli siinä on vielä purutuntumaa.
  3. Kun pasta ja kasvikset kiehuvat, pane paistokasariin maapähkinävoi ja hienonnettu valkosipuli  (ja chili). Lisää joukkoon reilun desin verran pastan keitinvettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes maapähkinävoi muuttuu kastikkeeksi. Mausta kastike itämaisella maustekastikkeella, makealla chilikastikkeella ( tai kesupilla) ja soijalla.
  4. Kaada pasta-kasvikset siivilään ja valuta. Lisää pasta maapähkinävoikastikkeen joukkoon ja sekoita.Tarkista suola ja lisää tarvittaessa soijakastiketta.
  5. Tarjoa heti. Halutessasi voi ripotella pastan pinnalle tuoretta korianteria.

Viinivinkki

© Alko

Vegaanisen pastan kaveriksi valitsisin biodynaamisen tai vegaanisen viinin. Kokeile vaikka Viognier-rypäleestä valmistettua vegaanista, kuivaa valkoviiniä Chilestä,  Torres Las Mulas Organic Viognier 2016, 10, 40 e

Kaipaatko lisää nopeita ja vegaanisia pastaohjeita? Vikaisepa myös tämä Nyhjää tyhjästä – Pasta al Limone

Vegaanisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen pikapasta maapähkinävoikastikkeella

TTT

Yksinkertaisimmillaan maapähkinävoi on pelkää maapähkinää ja se on mielestäni parhaimman makuista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *