Himahella

Viron modernein kauppahalli on Baltian asematori eli Balti Jaama Turg

© Tiina Rantanen

Tallinnan uusin vetonaula on Baltian asematori eli Balti Jaama Turg Kalamajan alueella. Aikaisemmin huonomaisena pidettyllä alueella sijaitsee nyt Viron modernein kauppahalli, joka avattiin toukokuun 2017 puolivälissä.

© Tiina Rantanen

Uusi torikeskus on rakennettu yli satavuotiaiden vaunuvarastojen sisälle. Rakennuksen on suunnitellut vanhan ja uuden rohkeista yhdistelmistä tunnettu virolainen arkkitehtitoimisto Koko. Kun asematori  oli aikaisemmin aaltopeltiä ja sekalaisia myyntipöytiä, nyt hallissa on moderneja toritiloja kolmessa kerroksessa.

© Tiina Rantanen

Tallinnan rautatieaseman virallinen nimi periytyy 1800-luvulta. Vuonna 1870 avattiin Baltian rautatie, joka kulki Paldiskista Tallinnan kautta Pietariin. Sen pääteasemaksi valmistui liuskeisesta kalkkikivestä tehty rakennus, jona puna-armeijalaiset tuhosivat osittain vuonna 1941.

© Tiina Rantanen

Tori aukeaa yhdeksältä ostoskeskusten tapaan. Kyltit opastavat oikeisiin paikkoihin. Hallista löytyy niin  ”Lihamaja” kuin ”Kalamaja”.  Maan alla on virolainen supermarketketju Selver. Yläkerrassa on käsityökojuja, halpavaate-, antiikki- ja romukauppoja.

© Tiina Rantanen

Hallista löytyy myos kahvila- ja ravintolatarjontaa terasseineen, suuri luomumyymälä sekä kuntosali.

Ulkonakin on myyntitiskejä, mutta vain hedelmille ja marjoille. Täältä löytyivät myös ne kaivatut virolaismummot kieloineen ja yrtteineen.

© Tiina Rantanen

Baltian asematorilta ei löydy enää neuvostoajan eksotiikkaa, mutta sitä kaipaavat voivat suunnistaa rakentamisen aikana väistötilana toimineelle, viereiselle Depoo Turgille.

Osoite: Balti Jaama Turg, Kopli 1, Tallinna. Paikalle pääsee kätevästi  Vanhasta kaupungista kävelemällä tai raitiovaunuilla numero 2. Ja syksyllä myös numero 1 alkaa kulkea jälleen torille.

Lue myös: Koe toisenlainen Tallinna: Boheemi ja trendikäs Kalamaja

Toriterveisin:

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viron modernein kauppahalli on Baltian asematori eli Balti Jaama Turg

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *