Himahella

Vuosi 2017 on ollut satoisa kasviskeittokirjavuosi - Blonditiinan tarkastelussa Rouva Kasviksen parhaat

© Tiina Rantanen

Tätä postausta kirjoittaessani vietetään Kansainvälistä kirjaviikkoa, joten eiköhän ruokatoimittajankin ole silloin syytä tarttua kirjaan, vaikka sitten keittokirjaan.

Viime vuosina olemme eläneet todellista kasvisbuumia ja vihreää vallankumousta, jos uskomme mediaa, emmekä kasvisten kulutuslukuja. Vuonna 2016 nyhtökaura ja härkis olivat uudet vegeinnovaatiot, jotka saivat aikaan ennennäkemättömän kasvishypetyksen kaikissa medioissa. Parempaa asiaa kuin kasvisten lisääminen suomalaisten ruokavaliossa ei  voi olla, joten heitetään vaan lisää löylyä kiukaalle.

Omissa ammattipiireissänikin on tänä vuonna innostuttu kirjoittamaan ja julkaisemaan kasviskeittokirjoja. Itseltäni tuli ulos härkiskeittokirja Helppo olla vege (Cozy) tammikuussa, ruokatoimittaja Anu Braskin Vegaanimättöä (Readme.fi) ilmestyi kesällä, valokuvaaja, bloggari Viola Minerva Virtamon  opiskelijoille suunnattu Vegebudjetilla (Cozy) näki päivänvalon elokuussa ja nyt viimeisimpinä painosta ovat tulleet ruokatoimittaja Kaisa Niemisen arkiruokiin painottuva Kasvisruoka (Moreeni) ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat (Otava).  Enää ei voi sanoa, että kasvisruoan tekeminen olisi ainakaan toimivista ohjeista kiinni. Kaikki kirjat ovat erilaisia ja niille varmasti löytyy omat kohderyhmänsä. Koska tunnen kaikki mainitut kasviskirjailijat, uskallan myös suositella jokaista edellämainittua kirjaa ainakin ohjeiden toimivuuden kannalta. Linkit muihin kirjoihin löytyvät postauksen lopusta.

© Tiina Rantanen

Broccoliini on uusi tulokas ja trendikasvis.

Satokausikalenteri toimii yhdessä Rouva Kasviksen parhaat -kirjan kanssa

Mutta otetaanpa lähempään tarkasteluun  syyskuun toisella viikolla ilmestynyt Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat -kirja. Rouva Kasvis nimen kotitalousopettaja, ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen sai medialta hoitaessaan Kotimaisten Kasvisten tiedotusta viime vuosikymmenellä. Näinä vuosina Pirjosta kehkeytyi todellinen kasvisten asiantuntija ja hänen jakamaansa tietoon saattoi myös luottaa. Kotimaisten Kasvisten ruokaohjepankissakin on vuosien varrella ollut miljoonia kävijöitä. Sekin kertoo, että tietoa aiheesta on tarvittu jo pitkään.

Pari vuotta sitten Pirjo tutustui Samuli Karjulaan, Satokausikalenterin isään. (Kuva yllä.) Parivaljakon yhteistyöstä syntyi nyt kombo, jonka tarkoitus on toimia yhdessä myös kotikeittiössä.  Satokausikalenteri kertoo mitkä kasvikset ovat ajankohtaisia ja Pirjon keittokirjasta löytyy lisäinformaatiota itse kasviksesta ja ruokaohje sen käyttöön. Kirjan ohjeetkin ovat toki ryhmitelty vuoden kiertokulun mukaan, eli molemmat tuotteet toimivat myös erikseen.

Rouva Kasviksen parhaat -kirjassa on esitelty 100 kasvista ja annettu jokaisesta myös resepti. Kirja ei ole mikään puhtaaksiviljelty kasviskeittokirja, vaan sieltä löytyy myös lihareseptejä aina tillilihasta kaali-lammaspataan. Mutta kasvikset ovat aina pääosassa.

© Tiina Rantanen

Sesonkiruokaa: Broccoliineja kantarelli-purjolisäkkeellä

Päätin testata kirjasta ohjeen, jonka raaka-aineet sattumalta löytyivät jääkaapistani ja ohje on kirjassa heinä-elokuun ohjeiden kohdalla.

Trendikasvikseksikin hypetetty broccoliini on vielä monelle tuntematon kasvis. Pirjo kirjoittaa, että broccoliinia eli varsiparsakaalia ehdittiin odottaa markkinoille yli 10 vuotta, kunnes se lopulta löi itsensä läpi tuontikasviksena. Nyt uutuusparsakaalia on alettu kasvattaa myös Suomessa. Broccoliini on risteytetty kasvinjalostusmenetelmin parsakaalista ja kiinalaisesta härmekaalista. Parsakaalin kotipuutarhurit tietävät, että parsakaalin sivuversot ovat hyvää syötävää.

Lempeän makuiset broccoliinit voi kypsentää höyrykattilassa, uunissa, grillissä tai vokkipannussa. Raakanakin ne voi nauttia. Mausteista broccoliinin kaveriksi sopivat chili, sitruuna, valkosipuli ja inkivääri.  Kaikki tämä ilmenee broccoliinista kertovalta aukeamalta.

Mutta itse ohjeeseen. Kypsensin paketillisen (250 g) huuhdeltuja brocoliineja uunissa. Pyöräytin ne Pirjon ohjeen mukaan öljyssä ja paahdoin 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kypsensin kasviksen kaveriksi kantarelli-purjolisäkkeen, joka syntyy  vartissa.

© Tiina Rantanen

Kantarellit on syyskesän sesonkiruokaa. 

Kantarelli-purjolisäke

2 rkl voita

join 200 g kantarelleja

neljännes purjoa

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1/2 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua

parmesaanijuustoa

  1. Kuumenna paistinpannussa nokare voita, lisää paloitellut sienet ja viipaloitu purjo. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sipuli kuullottunut.
  2. Mausta seos ja lisää tilkka valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua. Kiehauta.
  3. Annostele kypsennetyt broccoliinit lautasille ja lisää niille sieni-purjo-seosta. Raasta tai vuole pinnalle parmesaania.
© Tiina Rantanen

Ohje toimi erinomaisesti, kuten ammattilaiselta sopii odottaakin. Erityiskiitosta kirja saa siitä, että yhdeltä aukeamalta löytyy kaikki olennainen: tuotetietous, maustamisvinkit, valmistusajat, resepti ja ruokavaliosymbolit. Joka ruoasta on myös kuva. Lisäksi kirja on todella kaunis. Sen valokuvat on ottanut valokuvaaja Laura Riihelä ja taitosta sekä kuvituksesta on vastannut Timo Hämäläinen. 

Blonditwist kokeiltuun ohjeeseen

Mutta koska reseptinikkarin on vaikea pysyä kenenkään toisen antamassa ohjeessa, tuunasin sitä vähän lisää ja kehitin broccoliini-lisäkkeen kaveriksi samoilla uuninlämmöillä lihapullat, joissa korppujauhojen asemesta käytettiin monitoimikoneessa hienonnettua kesäkurpitsaa. Kananmunaakaan ei näihin pulliin kaivattu. Pullat kypsyivät broccoliinien kanssa uunissa, vaikka kasvikset oli otettavakin ulos viitisen minuuttia ennen lihapullia.

© Tiina Rantanen

Ohje: Broccoliineja ja kesäkurpistalihapullia 

© Tiina Rantanen

Rouva Kasviksen broccoliinit ja Blonditiinan kesäkurpitsalihapullat muodostavat yhdessä ruokaisan, lämpimän salaatin.

Tutustu Rouva Kasviksen parhaiden lisäksi myös näihin muihin tänä vuonna ilmestyneihin kasviskeittokirjoihin! Lukeminen ja ruoanlaitto kannattaa aina!

Terveisin Blonditiina

Pirjo Toikkanen: Rouva Kasviksen parhaat, Otava

Tiina Rantanen : Helppo olla vege, Cozy Publishing

Härkisohjeita arkeen ja juhlaan. Mukana myös fleksaajille sopivia ohjeita.

Anu Brask: Vegaanimättöä, Readme.fi

Kirjassa annetaan tutuille mättöruoille, kuten pizzoille ja burgereille vegaaninen vaihtoehto.

Kaisa Nieminen: Kasvisruokaa, Moreeni

Kirja antaa kasvisruokaohjeita, jotka sopivat arkiruoanlaittoon.

Viola Minerva Virtamo: Vegebudjetilla, Cozy Publishing

Kirjassa on maistuvia vegeohjeita, jotka sopivat myös opiskelijabudjetille.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuosi 2017 on ollut satoisa kasviskeittokirjavuosi - Blonditiinan tarkastelussa Rouva Kasviksen parhaat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.