Himahella

Yhden astian ruoat helpottavat arkea

onepot_broilerivuokapuutarhurin
© Tiina Rantanen

Eilen bongasin ensimmäisen isomman lintujen kokoontumisajon taivaalla, lomat on pidetty ja koulut alkaneet. Se tarkoittaa sitä, että monissa perheissä palataan arjen rutiineihin. Ruokahuoltoa helpottavat yhden astian ruoat, joissa koko ateria syntyy samassa astiassa. Lisäksi ne ovat niin helppoja valmistaa, että onnistuvat tumpeloimmaltakin kokilta.

Yhden astian ruoat, one pot dishes tai one pot meals, ovat maailmalla niin suosittuja, että niistä on tehty keittokirjojakin. Mm. amerikkalaisella keittiögurulla Martha Stewartilla on ihan omat nettisivut one pot meals -ruoille. Niitä voi käydä vilkaisemassa täältä.

Tähän postaukseen keräämäni reseptit eivät ole mitenkään uusia keksintöjä, vaan sellaisia, jotka ovat pyörineet ruokahuollossani jo pidemmän aikaa. Välimerellinen Puutarhurin broilerivuoka oli loppukesän hittejä parin suven takaa, kun grillausinto lopahti ja herkullinen chorizo-pastakin syntyi vähän vahingossa kokkisota-periaatteella. Se muuten on ruoka, joka on pöydässä alle puolen tunnin.  Viikonlopun aamiaiseksi tai vaikka iltapalaksi voi hyvin tehdä shaksukan, tuon Lähi-idästä kotoisin olevan aamiaisruoan. Sitä voi varioida lähes loputtomasti.

Monet pata- ja laatikkoruoat kuuluvat samaan yhden astian ruokien kategoriaan, mutta ehkä kiusaukset ja burgundinpadat tuntuvat vielä vähän liian heveiltä. Sato on nyt parhaimmillaan, joten jokaiseen ruokaan kannattaa upottaa vegeä niin paljon kuin sielu vain sietää. Kasvikset paitsi maistuvat hyvältä, ne tekevät hyvää myös kropalle. Ja maailmakin pelastuu. Lue myös postaukseni ravitsemuksen megatrendista eli fleksauksesta!

Fleksaus on nyt kuumin ravitsemustrendi

Nyt pusketaan taas arkea ja sen rutiineja! Mutta hyvin ja vielä terveellisesti syöminen kannattaa aina!

Terkuin

Blonditiina

Onepot_valmistus
© Tiina Rantanen

Puutarhurin broilerivuoka

1,3 kg marinoituja broilerinpaloja (broilerin grilliboxi)

Jotakuinkin saman verran erilaisia kasviksia:

1 kesäkurpitsa

1 pieni kukkakaali

3 tomaattia tai 250 g kirsikkatomaatteja

2 paprikaa

1 sipuli varsineen

(2-3 valkosipulinkynttä)

1 dl silputtua basilikaa

sormisuolaa

mustapippuria

1/2 dl omena-hunajaviinietikkaa tai valkoista balsamicoa ja 1 tl hunajaa

  1. Pane broileripalat uunivuoan pohjalle. Viipaloi kesäkurpitsa ja herkkusienet, lohko kukkakaali ja tomaatit. (Hienonna valkosipulinkynnet.)
  2. Pane kaikki kasvikset vuokaan, ripottele päälle hieman sormisuolaa, rouhaise pippuria ja pirskottele päällimmäiseksi viinietikka.
  3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  4. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki! Voit kypsentää joukossa myös perunalohkoja niin mitään muita lisäkkeitä ei kaivata.

one-pot---chorizopasta
© Tiina Rantanen

Chorizopasta

250 g spagettia

1 pkt (230 g ) lisääaineetonta chorizo-makkaraa

3 tomaattia

1 paprika

3 uutta (puna)sipulia

3 valkoispulinkynttä

1/2 dl lihafondia

6 dl kiehuvaa vettä

ripaus mustapippuria

hyppysellinen chilihiutaleita

noin 1 dl silputtua basilikaa ja lehtipersiljaa

  1. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi chorizo-makkarat. Pane ne pastan, lohkottujen tomaattien, suikaloidun paprikan, ja mausteiden kanssa isoon paistokasariin tai kattilaan. Kaada kiehuva vesi, johon fondi on yhdistetty ainesten päälle.
  2. Peitä kypsennysastia kannella, kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä noin 10-12  minuuttia. Sekoittele aineksia pari kertaa kypsennyksen aikana. Keitä kunnes pasta on sopivan kypsää.
  3. Rouhaise pippuria mausteeksi. Sekoita.
  4. Tarjoa pasta halutessasi parmesaaniraasteen kanssa. Minä en kaivannut edes sitä.
onepot-shaksuka
© Tiina Rantanen

Kaalishaksuka

noin 200 g lohko varhaiskaalia

1(puna)sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 eriväristä paprikaa

1 rkl öljyä

2 rkl (valkoista)balsamiviinietikkaa

1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl sokeria

3/4 tl suolaa

1 tlk (400 g) säilyketomaatteja

1 dl vettä

2 rkl silputtuja yrttejä: basilikaa, meiramia, lehtipersiljaa

4 kananmunaa

ripaus mustapippuria

1. Kuori ja suikaloi sipuli ja kaali, hienoona valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää hetken kuluttua paprika ja kaali. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ja kaali ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa

2. Lisää pannulle mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Sekoita lopuksi joukkoon tuoreet mausteyrtit. Jos haluat ruokaisemman version, voit pilkkoa mukaan maustettua makkaraa tai lisätä kasvishaudukkeen joukkoon papuja tai nyhtökauraa.

3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

4. Tee kasvisten joukkoon neljä kuoppaa ja riko jokaiseen kananmuna. Mausta kananmunat ripauksella pippuria.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yhden astian ruoat helpottavat arkea

Sinun täytyy kommentoidaksesi.