Ihmiset

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen Seurassa: "Mitä ylemmäs urheilujohtamisen hierarkiassa mennään, sitä enemmän kohtaa sovinismia"

Uudessa Seurassa Aino-Kaisa Saarinen kertoo törmänneensä uudessa työssään tytöttelyyn.

Aino-Kaisa Saarinen, 39, jätti viime maaliskuussa jäähyväiset hiihtouralleen. Nyt hän työskentelee Salpausselän kisojen pääsihteerinä. Uudessa Seurassa Saarinen paljastaa, että tasa-arvoisten maastohiihtopiirien jälkeen yllätti, että uudessa työssä sovinismi tuli tutuksi.

”Mitä ylemmäs urheilujohtamisen hierarkiassa mennään, sitä enemmän kohtaa sovinismia. Olen saanut kuulla tytöttelyä tyyliin: te naiset olette juuri tuollaisia. Kun sama tyyppi sitten tuli kysymään neuvoa, teki mieli kuitata takaisin. Vaan en kuitannut, koska tyhmyyteen ei kannata vastata tyhmyydellä”, Aino-Kaisa Saarinen kertoo uudessa Seurassa.

Saarinen kertoo Seuran jutussa arvelevansa, että sovinismi on asia, johon kaikki johtoasemissa olevat naiset törmäävät ennen pitkää.

”Tuli kerralla selväksi, että jalkoihin ei saa jäädä. En ole kyllä ajatellut jäädäkään”, Saarinen sanoo Seurassa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen: ”Valmistaudun synnytykseen kuin urheilusuoritukseen”

Mikä saa ihmiset hiihtostadionille?

Nyt Saarisen toimenkuvaan kuuluu pohtia, miten yleisöt saataisiin houkuteltua televisioiden ääreltä katsomaan kisoja Lahden hiihtostadionille.

”Ihmiset tulevat paikan päälle kokemaan kisatunnelmaa ja katsomaan urheilijoita. Miksi he eivät pääsisi myös tapaamaan urheilijoita? Urheilijoilta löytyy valmiutta sellaiseen”, Aino-Kaisa pohtii Seuran jutussa.

Salpausselän kisojen kävijämäärät ovat laskeneet vuosia – lukuun ottamatta viime vuotta, jolloin tuoreet olympiamitalistit Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski sekä Saarinen itse saivat kansaa tavallista enemmän liikkeelle. Siksi faneille annetaan jatkossa lisää tilaisuuksia kohdata urheilijat.

”Huoltoalue siirretään metsästä Suurhallin eteen, jotta yleisö pääsee lähelle hiihtäjiä. Urheilijat myös syövät samassa paikassa kuin kisakansa”, Saarinen kertoo Seurassa.

Lue myös: Lahden hiihdon MM-kisoihin valmistautuva Aino-Kaisa Saarinen: ”Haluan näyttää, että äitikin voi menestyä”

Aino-Kaisa Saarinen, sovinismi

Pikkutarkkaa työskentelyä

Seurassa Aino-Kaisa Saarinen kertoo olleensa kilpaurheilijana kunnianhimoinen ja sitoutunut. Se kuitenkinkin johti jo urheilu-uran alussa liikanimeen Oikku-Aikku.

”Kisaan valmistautuessani olin kulmikas ja mustavalkoinen. Tiuskin käskyjä. Kun kisa alkoi ja hermostuneisuus katosi, tiuskiminenkin loppui. Useimmat ovat ymmärtäneet, että käytös liittyi äärimmäisen paineistettuun tilanteeseen”, Saarinen kertoo Seurassa.

Saarinen myös valmistautui kisoihin äärimmäisen huolellisesti. Kisamatkoilla hän esimerkiksi imuroi hotellihuoneensa vesi-imurilla, jotta huonepöly ei rasittaisi huippuunsa viritettyjä keuhkoja. Ruokaillessa hän tarttui noutopöydän ottimiin kumihanskoilla, jotta ei saisi tartuntaa kauden pöpöistä.

”Mielestäni yksityiskohdat olivat oleellisia ja pidin huolen, että ne toteutuivat. Sitten sain kuulla olevani Oikku. Huipulla menestyminen ratkaistaan kuitenkin niillä”, Aino-Kaisa Saarinen pohtii Seurassa.

Lue myös Seuran juttu: Aino-Kaisa Saarinen hyppäsi hiihtoladulta urheilupomoksi – Arki naisjohtajana onkin tullut tutuksi: ”Mitä ylemmäs urheilujohtamisen hierarkiassa mennään, sitä enemmän kohtaa sovinismia”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen Seurassa: "Mitä ylemmäs urheilujohtamisen hierarkiassa mennään, sitä enemmän kohtaa sovinismia"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.