Ihmiset

Aira Samulinin viesti ikääntyneille: ”Toteuttakaa mieliteot”

Aivolähettiläs Aira Samulin saarnaa hyvän vanhuuden puolesta. Hän on itse oiva esimerkki positiivisesta elämänasenteesta. Joskus on kuitenkin raskasta olla Aira.

”Kun tulen kotiin, ajattelen, että ihanaa, ja katson olohuoneen ikkunasta ulos. Siitä tulvii asuntooni upea valo. Kuvitella, että saan asua näin ihanassa lukaalissa.

Ikkunastani näkyy suoraan Bulevardille. Vastapäätä on kaunis Aleksanterin teatteri, ja raitiovaunut pyyhältävät ohi, mutta niiden ääni ei kantaudu sisälle. Olen asunut Bulevardilla nyt vuoden päivät, ja jokainen vuodenaika on yhtä ihana.

Jääkaapissani on aina salaattitarpeet, joista saan helposti aterian. Mozzarellasalaatin tekee äkkiä, ja basilikaa minulla kasvaa ruukussa. Pojanpoikani Niko on mestarikokki, hän tekee minulle aina salaattikastikkeet sekä hankkii aineksia jääkaappiin ja pakastimeen. Pojantytär Kiti puolestaan leipoo ja valmistaa minulle pakastimeen ruokia. Parasta ruokaa saa, kun tekee itse.

Ruokapöydän ympärillä nautimme viimeksi eilen ystävieni kanssa lohisoppaa.

Lemipaikkani kotona on pinkki nojatuoli, jonka suunnittelin Habitare-messuille joitakin vuosia sitten. Siinä on säädettävät kiikkustuolin jalat sekä irrotettavat ja pestävät kankaat.

Kotiini ovat tervetulleita kaikenlaiset ryhmät. He tulevat kuuntelemaan tarinoitani ja katselemaan minua elävänä. Tarjoilen ruusukupeista kahvia ja pullaa. Jälkeenpäin olen ihan puhki.

airasamulin_tupakkapöytä
”Kotona Hyrsylän mutkassa Karjalassa oli tällainen tupakkapöytä. Löysin samanlaisen pöydän huutokaupasta. Koska en tupakoi, pidän siinä suklaata.”

Vanhuus on asia, joka kannattaa ottaa haltuun, ennen kuin muut tekevät sen puolestasi. Sanomani vanhuksille on, että toteuttakaa mieliteot. Ei pidä ajatella, että on liian vanha ja rahaa pitäisi säästä perillisille. Rahat pitää käyttää itse. Itse olen säätiöinyt Hyrsylän mutkan mielenterveystyöhön poikani Jarin toivomuksesta.

Koti pitäisi suunnitella niin, että siellä voi viettää vanhuuttaan, ei missään laitoksessa. Kotona, jossa ovat kaikki tutut asiat ja tavarat, muistikin säilyy paremmin. Tiedän, millainen pudotus ihmiselle tulee, kun hän menee laitokseen.

Kun maailma murjoo, ei siinä voi tehdä muuta kuin selvitä. Ja kyllä se on minua murjonutkin. Jokaisella meillä on vastoinkäymisemme. Olen vanhimpana sisaruksena tottunut pitämään muista huolen, isän kaatumisen jälkeen myös äidistäni. Olen aina halunnut itse pysyä kunnossa, jotta voin auttaa ja tukea toisia. Sellainen auttaa itseänikin.

Tanssi pitää virkeänä ja tuo myös huumoria elämään. Erään kerran, kun tanssimme Jari Sillanpään kanssa, kaaduimme. Ei siinä onneksi kuinkaan käynyt. Sainpahan eräissä juhlissa kertoa, että kaaduin ja jäin Jarin alle, ei sinne ole kovin moni nainen jäänytkään.

Ikäni salaisuus lienee hyvät elämäntavat. Nukun riittävästi, katson, mitä suuhuni laitan ja liikkunut olen aina. En polta tupakkaa, käytä aineita enkä paljon alkoholiakaan. Olen saanut hyvät geenit, enkä ole niitä pilannut.

airasamulin2

Työ on minulle tärkeää. Olen ollut yrittäjä jo kahdeksalla vuosikymmenellä, ja teen parempaa tulosta nyt kuin koskaan aiemmin. Sain työstäni Elämäntyöpalkinnon samana vuonna, kun Duudsoneille myönnettiin Yrittäjäpalkinto.

Ihmiset lähestyvät minua kadulla ja luentojen jälkeen. Minun pitää jaksaa olla Aira. Haluan olla kaikille ystävällinen ja vaalia imagoani. Olen ollut julkkis koko elämäni, mutta joskus se on raskasta.

En hemmottele itseäni enkä läheisiäni. Mitähän olisi kohdallani tapahtunut, jos olisin jäänyt hemmottelemaan ja unelmoimaan, hemmetti soikoon. No, jos oikein pännii, ostan itselleni jotain kivaa päällepantavaa.

Rentoudun ihan hetkessä. En olisi pystynyt tekemään niin paljon töitä kuin olen tehnyt, ellen palautuisi nopeasti. Jos minulla ei ole ohjelmaa, saatan loikoilla vaikka koko päivän.

Juhlin paljon! Olen kova bailaamaan, puolta nuoremmat putoavat pelistä ennen minua.

Illalla viimeiseksi teen oikeastaan sitä, mikä hyvältä tuntuu. En pidä mielessäni pahoja asioita, vaan pidän ajatukset kevyinä. En mene koskaan ajoissa nukkumaan, mutta aamulla nukun pitkään. Nukun yleensä 8-10 tuntia.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/2015.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aira Samulinin viesti ikääntyneille: ”Toteuttakaa mieliteot”

Elvi

Aira on loistava, ihana.

Tyttökulta

Hyvä neuvo Aira. Päätin toteuttaa nyt asioita, joista olen mielessäni ajatellut. En tiedä miksi olenkin siirtänyt ne syrjään.
Tapasimme keväällä ja päätin reipastua laiseksesi. Olet upea ihminen.

Leila-liisa.

Aira on ihana hyvä suhtautuminen elämään.

KATI

Ihana Airi, tapasimme Hyrsylänmutkassa kesällä 2005, olisi mukava tavata uudelleen, Piristät aina mieltäni , kun näen Sinut televisiossa,,Oikein hyvää uutta vuotta ! Terveyttä

Pinki

Olet ihanan pirtsakka. Sinusta pitäisi meidän kaikkien ottaa oppia. Oikein Hyvää Uutta Vuotta sinulle!!!

Pipa

Aira, olet luonnonihme, taivaan lahja meille suomalaisille !
Ihailen kaikkea Sinussa !
Kiitos, että olet !!!

Ei kaikki kultaa mikä kiiltää

Niin, kyllä nuoret sairaat kin haluaa asua kotona vai mitä Aira . elämässä pitää laittaa asiat joskus tärkeysjärjestykseen

Anja

Olen seurannut Airan elämänvaiheita pikkutytöstä saakka. Hän on ihana positiivinen ihminen voi kun meillä olisi samanlainen asenne elämään. Hyvää uutta vuotta iki-ihana Aira.🌹

Rita”

Ihana positiivinen Aira😊

Entinen vanhusten hoitaja.

Kyllä,Aira on upea vaan taitaa olla liikaa vaadittu,että hän piristää meidän päiväämme,oliskohan jo aika toisinkin päin.Aira on edelleen kaunis ja viisas nainen,elämän kokemusta muidenkin edestä eikä vatmaankaan ole tarpeen kuluttaa energiaansa imagon vuoksi loppuun.Joten toivotan oikein leppoisaa uutta vuotta 2020.

Pirkko

Mallilady monella tapaa, liikkumisen lähettiläs! Ihanaa onnea jatkossakin!

Mari

Mari 7.1.2020
Aira olet mahtava esimerkki kaikille ikäluokille. Et anna ikäsi vaikuttaa siihen mitä teet, miten pukeudut. olet aina niin ihanan positiivinen, voimme kaikki ottaa Aira sinusta mallia, kuinka elämä voi olla ihanaa kun sen vaan oikein ymmärtää. Kaikkea hyvää sinulle Aira ❤️

Ulla-Maija0

Miksi ei jos se luontuu. Ei koskaan tiedä mikä päivä on viimeinen..

Naistenpäivää odotellessa

Aira on edelläkävijä ilon ja liikkumisen tuojana. Sisukkaana, tarmokkaana ja iättömänä hän viestii elämän iloa tänäkin Syntymäpäivänään kaikille meille Suomen Naisille.

Leena

Hyvä,Aira! Juuri näin minäkin ajattelen elämästä.Jäin pari vuotta sitten leskeksi.Nyt saan elää ihan vaan itselleni……olla pitkin tai poikin.Oikein hyvää syntymäpäivää sinulle ja paljon onnea nyt ja tulevaan.

Mamu

Aivan ihana viesti heille. Ehkä ovat aina vain toteuttaneet muiden mielitekoja, joten nyt jos koskaan on lupa toteuttaa myös omia mielitekoja. Rohkeasti vain.

Väinö Åberg

Kiitos Aira iloisen elämän ohjeista.
– Yksi hyvä vinkki vielä sen kaiken päälle on yrittää välttää elimistölle vahigollisia aineita, kuten SUKLAATA, joka lääketieteen mukaan tukkiin mm. haiman, pernan ja maksan tiehyeitä. Siis wiisasta on käyttää sitä vain pieni pala / kk , tai ei ollenkaan.

Airan ihailija

Aira on ihanan positiivinen ihminen,minulla on ollut kunnia tavata hänet.Hän toi esiin tyttärensä sairauden ja puhui paljon mielenterveydestä.Hän on tukenut vähemmistöjä ja antanut heille tukeaan.Hän tekee edelleen työtä ja hoitaa itseään hyvin.Hän on niin kauniskin.IKONI!

Muru

Hersyvää energiaa ja upea asenne, ihailen syvästi ❤ kaikkea hyvää sinulle ja muille lukijoille myös – älkää jääkö miettimään ”että jos ja sitten kun” , tehkää, hullutelkaa, pitäkää hauskaa ja nauttikaa elämästä nyt! ❤

Sinun täytyy kommentoidaksesi.