Ihmiset

Anna: Maria Ylipään, 42, vauva kulkee mukana leffojen ja sarjojen kuvauksissa – imettäminen onnistuu myös työpaikalla

Näyttelijä Maria Ylipää kertoo Anna-lehden haastattelussa, että kulunut vauvavuosi on ollut hyvin työntäyteinen.

Näyttelijä Maria Ylipää, 42, kertoo Annassa, että kulunut vuosi ei ollut aivan sellainen kun hän ajatteli sen olevan. Perheen kuopus, nyt kymmenen kuukauden ikäinen vauva syntyi vuosi sitten huhtikuussa.

Marian alkuperäinen tarkoitus oli keskittyä pääasiassa kotielämään ainakin siihen asti, että perheen kuopus olisi lähes vuoden ikäinen. Samoin hän oli tehnyt kahden vanhemmankin lapsensa, nyt 16-vuotiaan Inarin ja 10-vuotiaan Edenin kanssa.

Toisin kuitenkin kävi.

”Tämä on kunnon show business -baby! Aikataulut menivät muutamassa tuotannossa siten, että teimme koko viime syksyn ihan kauheasti töitä. Mutta siitä on nyt selvitty”, Maria kertoo Annan haastattelussa.

Muutama tuotanto tarkoittaa muun muassa helmikuussa ensi-iltansa saanutta Luottomies-elokuvaa ja Koskinen-rikossarjan neljännen tuotantokauden­ kuvauksia. Syksyyn kuului myös huhtikuussa julkaistavan Kauniita piikkejä -albumin tekemistä Emma Salokosken kanssa sekä kymmeniä, jopa satoja, harjoitustunteja Lahden Sinfoniaorkesterin kanssa Pierrot, kuuhullu -konserttia varten.

Kaikki tämä samaan aikaan, kun Maria imetti kuopustaan. Siis myös työpäivien aikana.

”Sanoin kaikille, että minun ykköstyöni on vauva ja tuotanto pysähtyy osaltani silloin, kun hän tarvitsee minua”, Maria kertoo Annassa.

Työryhmät ottivat täys­imettävän näyttelijän hienosti vastaan.

Kari Ketosen ohjaama Luottomies oli Marian mukaan varsin vauva- tai oikeastaan perheystävällinen työpaikka, sillä lopulta elokuvan kulisseissa pyörivät Marian ja vauvan lisäksi myös vauvaa hoitaneet Marian puoliso Matti Pentikäinen, anoppi ja vauvan kummitäti.

Paikalla oli myös Marian keskimmäinen tytär Eden, joka tekee elokuvassa ensimmäisen roolisuorituksensa.

”Myös kuopuksemme vilahtaa kohtauksessa, jossa roolihahmoni Harriet imettää vauvaa. Kuinka monessa suomalaisessa elokuvassa tai televisiosarjassa näytetään imettävää äitiä? Se on minun pieni feministinen kannanottoni”, Maria kertoo.

Perhe ja ystävät elämän tukipilareina

Kolme lasta, parisuhde ja keskikokoinen villakoira kotona sekä lukuisat taide- ja työprojektit ympäri maan vaativat veronsa.

”Elämäni on todella täyttä – ja toki sellaista elämää haluankin elää. Minulla on paljon energiaa. Huomaan silti, että aina kovalevyni ei pysy mukana ja jotain putoaa silloin tällöin kyydistä”, Maria kertoo Annassa.

Maria ja Matti ovat olleet ensi vuonna yhdessä kaksikymmentä vuotta. Se on pitkä aika – ja pitkä suhde.

”Matti on elämäni tukipilari. Meillä on tosi kivaa keskenämme, ja viihdymme toistemme seurassa. Jaamme vahvan intohimon taiteen tekemiseen, ja hän myös tukee minua ja osallistuu joihinkin töihini kulissien takana. Lisäksi jaamme samanlaisen halun sitoutua perheeseen. Se on tärkeää”, Maria kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Helppoa tai mutkatonta elämä ei silti aina ole ollut. Eikä Maria sellaista odotakaan. Tarvittaessa elämän solmuja on menty availemaan myös terapiaan – sekä yhdessä että erikseen.

”Meillä on Matin kanssa todella hyvä yhteys, joka on toki hioutunut yhteentörmäyksissä. Olemme silti aina pyrkineet siihen, että kaivaudumme myös niihin ikävimpiin asioihin, välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä”, Maria kertoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Täysimettävä äiti työpaikalla – Maria Ylipään ykköstyö on nyt vauva, ja se näkyy katsojillekin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Maria Ylipään, 42, vauva kulkee mukana leffojen ja sarjojen kuvauksissa – imettäminen onnistuu myös työpaikalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.