Ihmiset

Baba Lybeck Annassa: "En halunnut rakentaa uraani miesten ehdoilla"

Kun Baba Lybeck toimi juontajana Radio Cityssä, häntä pyydettiin poseeraamaan bikineissä iltapäivälehdessä. Nyt hän pohtii Annassa, onko tämä pyyntö syy vuosien epävarmuuteen ja riittämättömyyden tunteeseen.

Baba Lybeck, 51, kertoo uudessa Annassa kärsineensä pitkään itsensä vähättelystä ja kalvavasta mitättömyyden tunteesta.

”En ole oikein koskaan voinut ymmärtää, miksi juuri minä kelpaan näihin tehtäviin”, Lybeck sanoo viitaten työtehtäviinsä uutisankkurina, Radio Cityn juontajana ja Uutisvuodon ylituomarina.

Välillä Lybeckiä pohdituttaa, onko syy mitättömyyden kokemiseen siinä, millä tavoin on tullut kohdelluksi ja kohdatuksi naisena. Vaikka rankkaa ahdistelua tai syrjintää Lybeck ei tunnista kokeneensa, muutamat tilanteet uran varrelta ovat jääneet mieleen.

Esimerkiksi se, kun Radio Cityn Havis Amanda -ohjelmaa juontaneelta Lybeckiltä kysyttiin, poseeraisiko hän bikineissä iltapäivälehden keskiaukeaman tyttönä.

”Tiesin heti, että sille tielle en lähde. En halunnut rakentaa uraani miesten ehdoilla. Olin suorastaan loukkaantunut kysymyksestä”, Lybeck muistelee Annassa.

Ei kulunut kuin muutama vuosi, ja häntä pyydettiin toisen lehden juhannustytöksi.

”Tällaiset lähestymiset ja ehdotukset syövät uskoa itseen ja ennen kaikkea omaan osaamiseen. Ne herättävät minussa kysymyksen, että eikö minussa ole mitään muuta kiinnostavaa kuin ulkonäkö”, Lybeck pohtii.

Molemmista pyynnöistä Lybeck kieltäytyi. Häntä on kuitenkin jäänyt mietityttämään, onko juuri näissä pyynnöissä syy häntä vaivanneeseen epävarmuuteen. Niidenkö takia hänen on ollut vaikea uskoa, että hänet nähtäisiin työssään taitavana ammattilaisena eikä vain blondina?

Baba Lybeck, riittämättömyys, itsetunto, Uutisvuoto, podcast
Yle on päättänyt lopettaa Uutisvuodon, jossa Baba Lybeck on toiminut ylituomarina viimeiset 8 vuotta. Seuraavaksi Lybeck aikoo tehdä itse tuottamaansa Kirja vieköön -kirjallisuuspodcastia.

Itsevarmojen naisten uusi sukupolvi

Baba Lybeck epäilee, että itsensä vähättely ja kelpaamattomaksi tunteminen ovat jonkinlainen sukupolvikokemus. Hän toteaakin Annassa uskovansa, että sama tunne vaivaa muitakin hänen ikäluokkansa ihmisiä – erityisesti naisia. Nuoret, kuten Lybeckin omien lasten sukupolvi, näyttäisivät päässeen tunteesta vihdoinkin irti.

”Seuraan todella innoissani lasteni ja heidän ikätovereidensa aikuistumista. Nuorilla on mahtava asenne. He ovat rohkeita, itsevarmoja ja kansainvälisiä. Heiltä puuttuu tämä kauhea alemmuuden tunne. He eivät yritä miellyttää ketään”, Lybeck sanoo uudessa Annassa.

Hän luettelee ihailemiaan pelottomia ja itseensä uskovia nuoria naisia: ”Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi, toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan, Koko Hubara ja Ruskeat tytöt, kirjailijat Salla Simukka ja Maria Turtschaninoff. Muun muassa nämä naiset eivät kelaa turhaan vaan menevät ja tekevät. Kuuntelen heitä todella tarkasti ammentaakseni heidän asennettaan itseeni ja oppiakseni heiltä.”

Lue myös Annan juttu: Baba Lybeckillä alkaa uusi uravaihe Uutisvuodon loppumisen jälkeen: ”Olen tehnyt paljon töitä päästäkseni irti itseni vähättelystä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Baba Lybeck Annassa: "En halunnut rakentaa uraani miesten ehdoilla"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.