Ihmiset

Kumppania kaipaava näyttelijä Riitta Havukainen: ”En haluaisi vanheta yksin”

Näyttelijä Riitta Havukainen on oppinut, että kaunan kantaminen ja vihassa vellominen ei kannata. Kipeiden aikojen jälkeen välit ex-mies Eppu Salmiseen ja tämän uuteen vaimoon ovat nyt niin lämpimät, että Riitta vahtii joskus heidän lapsiaan.

Puhelin pärähti soimaan. Näyttelijä Riitta Havukaiselle tarjottiin herkullista roolia uuden YLE:n rikossarjan päähenkilönä, naispuolisena rikostutkijana.

”Oletko ihan varma, että haluat minut, vaikka tiedät, minkä ikäinen olen ja miltä näytän?”, Riitta lipsautti.

Kyllä hänet haluttiin – 63 vuoden iästä huolimatta.

”Huomasin kauhukseni, että olenkin itse stereotypioiden vanki”, hän naurahtaa nyt.

Uusi pesti vie Riitan ensi syksynä kahdeksan kuukauden virkavapaalle Helsingin kaupunginteatterista. Syksyllä kuvauksia tehdään Suomessa, tammikuusta lähtien Fuengirolassa Espanjassa. Sarjan teemana on rikosten selvittämisten lisäksi se, miten ikääntyvä ihminen voi pysyä elämässä kiinni.

Mutta mitä Riitta ajattelee omasta ikääntymisestään?

Ikäkriisi purkautui suruna

”Ikäkriisi osui samaan aikaan, kun erosimme pitkäaikaisesta avomiehestäni Eppu Salmisesta 17 vuoden yhdessäolon jälkeen. Kriisi johtui varmasti siitä, että Eppu, joka on minua 10 vuotta nuorempi, vaihtoi kumppania minua 20 vuotta nuorempaan naiseen.

Ikäkriisi ilmeni vain surullisena mielenä. En ruvennut bailaamaan tai ryhtynyt varaamaan aikoja kauneusoperaatioihin.

Pitkän liiton päättyminen oli minulle valtava sokki. Kaikki ei aluksi käynyt ihan siististi, sillä Epun nykyinen vaimo tuli kuvioihin ennen eroamme.

En silti vieläkään osaa sanoa, miksi suhteemme ei lopulta toiminutkaan. Kukaan ei kuitenkaan ole eroomme syyllinen.

Teatterityö kävi terapiasta

Ensimmäinen vuosi eron jälkeen oli raskain. Minun piti luoda omat traditioni samaan aikaan kuin muistelin sitä, miten kaikki oli ollut ennen.

Yhteinen poikamme Santtu oli erotessamme jo lukiolainen, tyttäreni Katariina Havukainen ja Epun poika Roope Salminen asuivat omillaan.

Uskon, että lapset kärsivät eniten siitä, että he huomasivat minuun sattuvan. Yritin olla ulospäin reippaampi kuin sisimmässäni olinkaan. En halunnut lasten näkevän, miten paskana olin.

Pari vuotta sitten huomasin päässeeni erosta täysin yli. Muistan hetken, kun oivalsin elämän jatkuvan. Olin Lapissa laskettelemassa. Katselin yhtenä päivänä maisemia tunturin laelta ja mietin, että eihän tämä elämä olekaan hassumpaa.

Jää murtui pojan ylioppilasjuhlissa

Riitta Havukainen

Eron jälkeen välimme Epun kanssa olivat tulehtuneet. Merkittävä muutos tapahtui yhteisen poikamme Santun ylioppilasjuhlissa kolme vuotta sitten. Olin aluksi sitä mieltä, että Epun uusi vaimo Kaisa ja heidän lapsensa eivät voisi tulla paikalle.

Päätin kuitenkin niellä ylpeyteni, koska kyseessä olivat Santun juhlat. Muistutin itseäni, että nämä pienet ihmiset ovat Santun sisaruksia: he ovat vielä hänen elämässään silloinkin, kun minä jo kasvan horsmaa. Se oli ensimmäinen kerta, kun kohtasin heidät perheenä. Jää murtui ja sen jälkeen kaikki on ollut todella helppoa.

Olen oppinut, että kaunaa ei kannata jäädä kantamaan, siinä myrkyttää vain oman päänsä. Olemme kaikkien vaiheiden jälkeen ja pölyn laskeuduttua erittäin hyvissä väleissä. Voin sanoa vilpittömin mielin pitäväni Epun vaimosta. Kenelläkään ei ole mitään hampaankoloissa.

Olemme viettäneet yhden joulunkin yhdessä, ja olen joskus vahtinut heidän lapsiaan, jotka ovat aivan loistotyyppejä. Juuri nyt he asuvat Korsikalla ja olen saanut kutsun mennä käymään siellä.

”Kaipaan läheisyyttä”

Tunnen välillä oloni yksinäiseksi. En haluaisi vanheta yksin ja huomaan kaipaavani kumppania rinnalleni. Kävin talven aikana pari kertaa treffeilläkin, mutta se oli vain kevyttä deittailua.

Olisi kiva, jos kotona olisi joku jonka kanssa voisi köllötellä, laitella ruokaa ja rupatella. Kaipaan läheisyyttä ja tietysti seksiäkin. Kunpa tuolla jossain olisi vielä vapaana joku ihana mies, joka löytäisi tiensä luokseni.

Minulla ei ole miehelle ulkonäöllisiä vaatimuksia: ei tarvitse olla komea, kunhan on hauska ja älykäs. Korvienväli on miehen seksikkäin osa.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Näyttelijä Riitta Havukainen kertoo avoimesti eri elämänvaiheistaan: lapsuudesta juopottelevan isän kanssa, elämänsä rakkauksista, äitipuolen roolistaan ja kipeästä erosta. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 8/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kumppania kaipaava näyttelijä Riitta Havukainen: ”En haluaisi vanheta yksin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.