Suhteet

Ero tuli? – Nämä asiat yllättävät liiton päättymisen jälkeen

Eron jälkeen eteesi voi tulla liuta seikkoja, joihin et ehkä ole varautunut. Tässä 8 asiaa, jotka yllättävät avioliiton tai suhteen päättymisen jälkeen!

Tunneterapeutti ja hyvinvointivalmentaja Elina Jaatinen tietää, että eron jälkeen eteen voi tulla asioita, joihin juuri eronnut ei ehkä ole lainkaan varautunut.

”Minulle suurin yllätys eroni jälkeen oli se, että huomasin olevani itse täysin vastuussa omasta hyvinvoinnistani. Onnellisuuteni oli kiinni omista valinnoistani ja minun piti ruveta selvittämään itseni kanssa asioita, joilla saisin itseni eheäksi”, hän kertoo.

Pyysimme Elinaa listaamaan asioita, jotka yllättivät hänet oman avioeronsa jälkeen. Tässä hänen kokemuksiaan:

1. Ystävät jakautuvat

”Ystäväpiiri muuttuu tai vaihtuu osittain. Vaikka se tuntuu osittain vaikealta, on se täysin luonnollista.

Jos sinulla ja kumppanillasi on ollut yhteisiä ystäväpariskuntia, tapaamiset saattavat eron jälkeen tuntua luonnottomilta. Enää teistä molempia ei pyydetä juhliin, vaan toinen saa kutsun.”

2. Suhde lapseesi muuttuu

”Eron jälkeen vanhemman suhde lapseensa muuttuu jollain tavalla, koska perheen sisäinen dynamiikka ei ole enää niin kuin ennen.

Aiemmin olette voineet jakaa vastuun lapsesta kumppanisi kanssa samaan aikaan, mutta nyt oletkin päävastuussa lapsesta ja hänen tarpeistaan koko sen ajan, kun hän on sinun luonasi. Se vaatii sinulta vanhempana enemmän niin käytännön tasolla kuin henkisestikin ja saatat olla uupuneempi.

Vastaavasti sinulla on enemmän omaa aikaa lapsen ollessa toisella vanhemmallaan ja oletkin ehkä vireämpi kuin koskaan, kun lapsi palautuu luoksesi.

Kummassakin tapauksessa olet jollain tavalla erilainen äiti tai isä kuin ennen eroa.”

3. Huomaat olevasi vastuussa omasta onnestasi

”Huomaat, että viimeistään eron jälkeen sinun on otettava vastuu omasta onnestasi. Et voi ladata oman onnellisuutesi kriteereitä kenenkään toisen hartioille, vaikka se tuntuisi paljon helpommalta kuin niiden itsenäinen tavoittelu.”

4. Ero voi laukaista identiteettikriisin

”Moni eronnut on elänyt pitkään samaa rullaa ja määrittänyt itsensä liiton tai parisuhteen kautta. Eron jälkeen huomaat pohtivasi, että kuka olen ilman tätä avioliittoa? Entä ilman yhteistä kotiamme?

Liiton päättyminen voi tuoda aluksi lamaannuksen tunteen. Koet jonkinlaisen identiteettikriisin, mutta muista että parhaimmillaan ero on yllättävän suuri henkisen kasvun paikka. Se mahdollistaa kokonaan uuden alun!”

5. Muiden ihmisten reaktiot hämmentävät

”Ero saattaa laukaista lähipiiriisi kuuluvissa ihmisissä pelkoja, jotka liittyvät heidän omiin suhteisiinsa.

Kun erosin, jotkut ihmiset pelästyivät eroamme niin paljon, että he lakkasivat pitämästä minuun yhteyttä. Meidän eromme teki konkreettiseksi sen, että näin voi käydä myös heille. ”

6. Tunnet vihaa itseäsi kohtaan

”Vaikka syyttäisit erosta ex-puolisoasi, jossain vaiheessa ryhdyt pohtimaan omia virheitäsi. Niiden kohtaaminen tuntuu todella vaikealta.

Saatat myös kokea vihaa itseäsi kohtaan. Suuttumuksesi voi liittyä joko omiin tekoihisi tai siihen, että olet sallinut itseäsi kohdeltavan väärin.

Kohtaa tämä viha, anna sen tulla, mutta myös mennä. Anna anteeksi ja siirry eteenpäin.”

7. Saat eroneuvoja

”Kaverisi saattavat ruveta jakamaan sinulle neuvoja siitä, miten ero pitäisi heidän mielestään hoitaa ja kuinka nopeasti sinun olisi hyvä ruveta taas deittailemaan.

Muista, että jokainen liitto ja ero ovat erilaisia, eikä niistä toivuta tai selvitä samaan tahtiin tai välttämättä edes samoilla metodeilla.”

8. Tunnet helpotusta

”Saatat yllättyä siitä, miten suuri ilo ja helpotus ero voikin olla – etenkin haasteellisen suhteen jälkeen. Näiden tunteiden saavuttamiseen voi mennä aikaa tai sitten ne voivat tulla nopeasti eron jälkeen. Tähän ei ole olemassa oikeaa tai väärää kaavaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ero tuli? – Nämä asiat yllättävät liiton päättymisen jälkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.