Ihmiset

Seura: Diagnosoimaton lukihäiriö piinasi Hanna Sumaria läpi kouluvuosien: ”Ajattelin, että olen tyhmä”

Kun Hanna Sumari valmistui ylioppilaaksi, äiti pakotti hänet laihduttamaan ostamalla liian pienen juhlamekon. Lukivaikeuden vuoksi kouluvuodet olivat Hannalle työtä ja tappelua, Seura-lehti kertoo.

Suomen kaunein koti ja Suomen kaunein koti mökki -sarjoja tähdittävä Hanna Sumari, 63, on kahden lapsen isoäiti. Nyt hän kertoo Seura-lehdessä omasta lapsuudestaan. Lämpimiä muistoja on erityisesti Alli-mummosta.

Lue myös: Hanna Sumarin kodin keskipisteenä on valoisa ruokailuhuone – katso kuvat!

Alli oli yliopistollisen sairaalan arkistonhoitaja ja asui pienessä yksiössä Säätytalon vieressä Helsingissä. Mummi oli Hannalle erityisen tärkeä aikuinen, sillä Hanna syntyi perheensä kuopukseksi: Ritva-sisko oli 12 vuotta vanhempi, Helena 11 ja Sikke seitsemän vuotta.

Vaikka suhde äidinäitiin olikin lämmin, äidin kanssa Hannan välit olivat etäisemmät, hän kertoo Seurassa. Erityisen vaikea on ollut hyväksyä mannekiinina toimineen äidin kehokriittisyyttä ja sitä, miten äiti siirsi sen hänelle.

”Olin 10-vuotias. Siinä iässä tytöt ovat normaalisti hiukka pyöreitä ennekuin venähtävät sorjiksi neidoiksi. Äiti laihdutti minua ostamalla liian pieniä mekkoja”, Hanna kertoo Seurassa.

Kun Hanna valmistui ylioppilaaksi, äiti toi Pariisin muotimessuilta kahta numeroa liian pienen juhlamekon. Taas piti laihduttaa. Hanna kertoo omaksuneena äidin asenteen ja koko elämänsä ajan kokenut olevansa väärän kokoinen.

Hanna Sumari kärsi kouluaikana lukivaikeudesta

Myöhemmin Hannalle on ollut tärkeää tehdä asiat toisin kuin oma äiti. Omille lapsilleen hän on halunnut opettaa rohkeutta – sitä, että vastoinkäymisistä ei tule luovuttaa. Sen Hanna on oppinut itse kantapään kautta, Seura kertoo.

Hannan usko omaan osaamiseen oli koetuksella kouluvuosien ajan. Uuden oppiminen oli tuskaista, sillä sanoja ei hahmottanut ja vaikka kuinka tekstiä yritti jankata ulkoa, se ei vain jäänyt päähän. Lähes jokainen lukuvuosi päättyi ehtoihin.

”En ymmärtänyt miksi en opi. Ajattelin, että olen tyhmä. Ja niin taisivat ajatella opettajatkin. Kun kuukauden jankkasi yhtä asiaa, opin lopulta ja pääsin seuraavalle luokalle. Jouduin tekemään kauhean paljon työtä.”

Lopulta Hanna pääsi kuitenkin ylioppilaaksi. Se oli iso asia.

Vasta kun Hannan oma tytär sai lukihäiriödiagnoosin, hän ymmärsi kärsineensä samasta häiriöstä itsekin. 70-luvun kansakoulussa sitä ei kuitenkaan ollut tunnistettu ja lapsi leimattiin. Nyt tieto helpottaa.

Lue myös Seuran juttu: Hanna Sumari oppi isältään rohkeuden kohdata ihmisiä – Suhde äitiin jäi etäiseksi: ”Äiti laihdutti minua ostamalla liian pieniä mekkoja”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Diagnosoimaton lukihäiriö piinasi Hanna Sumaria läpi kouluvuosien: ”Ajattelin, että olen tyhmä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.