Eppu ja Kurt Nuotio muuttivat Berliinistä takaisin Suomeen, kun Kurt sairastui yllättäen: ”Meille tuli tarve palata kotiin turvaan”

Kun Kurt Nuotio sai toissakesänä lämpöhalvauksen ja oli hengenvaarassa, Eppu Nuotio pelkäsi menettävänsä rakastamansa miehen. Toivuttuaan Kurt halusi palata takaisin Suomeen Berliinistä, jonka piti olla heidän loppuelämänsä kotipaikka.

Toissa kesänä kirjailija Eppu Nuotion, 57, ja teatteriohjaaja Kurt Nuotion, 79, suuri ikäero konkretisoitui kunnolla ensi kertaa koko pitkän suhteen aikana. Kurt sai lämpöhalvauksen ja oli sen jäljiltä niin sekava, että Eppu ajatteli: ehkä puoliso ei toivu.

Lue myös: Eppu ja Kurt Nuotio: ”Mietimme 22 vuoden ikäeroa ensi kertaa viime kesänä, kun Kurre oli sairaana”

Sairastuminen sai myös Kurtin miettimään, miten hän haluaa viettää loppuelämänsä.

Tuli tarve palata ulkomailta takaisin Suomeen, turvaan.

Muutitte Berliiniin seitsemän vuotta sitten. Miksi?

Eppu: Olimme asuneet Hiittisissä saaressa 11 vuoden ajan, ja kun nuorinkin lapsi lähti pesästä, päätimme muuttaa Berliiniin. Suuren tilan ja pihan hoitaminen oli ihanaa, mutta se vei valtavasti aikaa.

Kurre: Ajatus oli muuttaa Berliiniin loppuiäksemme. Parasta siellä olivat kulttuuririennot: teatterit ja museot.

Eppu ja Kurt Nuotio

Eppu ja Kurt Nuotio uskovat lähes 35 vuotta kestäneen liittonsa salaisuuden piilevän huumorissa. ”Olen perso sille, että Eppu nauraa jutuilleni”, Kurt sanoo.

Mitä Kurrelle tapahtui heinäkuussa 2018?

Kurre: Nukahdin Berliinin helteessä hetkeksi parvekkeelle kirjan kanssa. Olin saanut kipeään olkapäähäni vahvan ibuprofeiini-kuurin, ja se oli lämmön kanssa paha yhdistelmä elimistölleni.

Eppu:  Lääkäri tuli onneksi nopeasti.

Kurre: Sairaalat olivat helteen vuoksi täynnä, joten jäin kotihoitoon. Toipumiseen meni kuusi viikkoa, joista kolme viikkoa olin vuoteen omana. Hengenlähtö oli lähellä, sillä ruumiinlämpöni nousi pahimmillaan 43 asteeseen.

Hengenlähtö oli lähellä, sillä ruumiinlämpöni nousi pahimmillaan 43 asteeseen.

Miten Kurtin sairastuminen vaikutti elämäänne?

Eppu: Pelästyin, että nyt yhteinen elämämme muuttuu lopullisesti. Surin tilannetta valtavasti. Ikäeromme tuli ensimmäistä kertaa minulle todella konkreettiseksi.

Kurre: Pyydän anteeksi, että ehdin pelästyttää sinut. En voinut sille mitään.

Eppu: Kurre oli aivan sekava, ja ajattelin, ettei hän toivu. Hän ei kyennyt kommunikoimaan lainkaan normaalisti, makasi vain sängyssä ja heilutteli käsiään.

Kurre: Eppu istui sängyn laidalla ja itki, kun rupesin listaamaan hänelle käytännön asioita. Kun Eppu kyynelehti, päätin, että ei perkele passaa vielä kuolla, koska hän joutuu hoitamaan muuten kaiken yksin.

Miksi tulitte takaisin Suomeen?

Eppu: Emme olleet puhuneet muutosta sanaakaan ennen Kurren sairastumista. Mutta kun hän meni huonoon kuntoon, ymmärsimme perheen ja ystävien merkityksen, vaikka meillä oli paljon kavereita Saksassakin.

Kurre: Minulle tuli turvaton olo. Edellisenä keväänä pikkubroidini kuoli aivoinfarktiin. Elämän rajallisuus oli tullut konkreettiseksi.

Kannattivatko molemmat paluuta?

Eppu: Sanoin aluksi, että en suostu muuttamaan Berliinistä. Mutta Kurren argumentit olivat niin hyviä, että myönnyin. Hän ei halunnut elää minun varassani ja olla riippuvainen minusta loppuelämäänsä. Suomessa meillä on enemmän läheisiä, joihin voimme tiukan paikan tullen tukeutua.

Kurre: Olen kiitollinen, että lähdit mukaani. Olisi ollut kauheaa muuttaa Suomeen yksin.

Eppu: No enhän minä yksin Berliiniin olisi jäänyt. Päätöksen tekeminen vain oli vaikeaa, koska olin juuri saanut siellä kodin valmiiksi. En kuitenkaan ole katuvainen ihminen. Kun olen saanut ajatustyön valmiiksi, katson aina eteenpäin.

Kurre: Mutta oli siinä muutossa hitonmoinen homma.

Eppu: Onneksi siskoni auttoi meitä. Kurre piti lähettää pois mökille, kun kävimme tavaroita läpi. Hän ei suostu luopumaan mistään.

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Eppu ja Kurt Nuotio kertovat pitkän parisuhteensa alkutaipaleesta, sen vaikeista vaiheista ja Kurren sairastumisesta. Miten he selvisivät lamavuosista ja suhdekriiseistään? Lue koko juttu Kotilieden numerosta 21/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Mielestäni jutussa pitäisi selventää kumpi on Kurt ja kumpi Eppu. En osaa nimen perusteella heitä erottaa, sukupuoli ei nimestä selviä

Olen seurannut elämäänne jo vuosikymmeniä,olette ihania ja lukenut paljon Epun kirjoja!Tervetuloa kotiin takaisin❤❤

On ikävää, että Kotiliesi on lähtenyt mukaan tällaiseen turhien julkkisten yksityiselämän tyrkyttämiseen. Pitääkö meidän todella seurata julkisuudenkipeiden henkilöiden jokaista päähänpistoa ja poukkoilua? Ainakaan se ei mielestäni meitä sivistä mitenkään. Kohta kai usean lehden kannessa on samat naamat, ja tämä toistuu vuosittain. En näe mitään huonoa siinä, jos kirjailijoiden ym. julkisuuden henkilöiden teoksia esitellään ja niistä kirjoitetaan, mutta yksityiselämän setviminen tympäisee.

Olen samaa mieltä, julkkisten rakkaus-ja erojutut ei kiinnosta.
Olin pitkään tilaamatta Kotiliettä, kun nämä jatkuvat tyhjät jutut tympäisevät. Myös kieliasu kaipaa korjausta, ronski alatyyli ei sovi perhettä ja kotia kunnioittavaan lehteen.
Vanhurskaus kansan pelastaa, synti on turmio.

Kumpaankohan maahan ovat maksaneet veronsa? Toivottavasti Suomeen, ettei meidän tarvitse maksaa Kurtin kalliita hoitoja…

Routa porsaan kotiin ajaa,kyllä meillä täällä on niin hyvä terveydenhoito ja muut palvelut etten yhtään ihmettele vaikka väki muuttaa takaisin kun tarvetta palveluille alkaa ilmaantua.

Siis hoidattamaan itsensä Suomen sosiaaliturvalla, kun on vuosia maksanut veronsa muualle. Moraalitonta!

Kommentoi juttua: Eppu ja Kurt Nuotio muuttivat Berliinistä takaisin Suomeen, kun Kurt sairastui yllättäen: ”Meille tuli tarve palata kotiin turvaan”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X