Malla Laiti

Vähemmistössä kasvaminen yhdisti: Romaninainen Malla rakastui saamelaiseen Marttiin

Kun Malla, 60, ja Martti Laiti, 63, menivät naimisiin, romanin ja saamelaisen avioliittoa pidettiin niin erikoisena, että siitä tehtiin lehtijuttu. Vähemmistössä kasvaminen yhdisti alusta asti.

”Kun Martti soitti minulle ensimmäisen kerran tammikuussa 2003, aloin nauraa. Tilanne tuntui niin hullulta.

Parikymmentä vuotta minua vanhempi serkkuni Ulla­ oli tavannut Martin huoltoasemalla, kun Martti oli pysähtynyt huomauttamaan Ullan autosta lepattavasta pressusta ja tarjoutunut kiinnittämään sen kunnolla. Ulla piti saamelaismiehestä, tarjosi kahvit ja heistä tuli ystäviä.

Kun Ulla soitti ja kysyi, saako hän antaa numeroni Martille, kielsin. Ulla oli kertonut Martille, että olin eronnut kaksi vuotta aiemmin ja että olin kuin Martti, yhtä avoin ja ihana. Minua jäi harmittamaan, että pahoitin Ullan mielen, joten soitin seuraavana aamuna ja sanoin, että anna vaan numeroni.”

Lue myös: Romani Janita: ”Minua haukutaan sossupummiksi”

Kerralla koko elämä

”Martti soitteli puoli vuotta, sillä olin tehnyt selväksi, ettei romaninainen soittele miehille. Puhuimme romanien­ ja saamelaisten yhtäläisyyksistä ja eroista. Ajattelimme samalla tavoin arvoista, ihmisistä ja elämästä.

Monesti ajattelin, että Martti on vähän kiero, koska hän oli ottanut selvää romaniasioista. Hiljalleen kuitenkin tajusin, että koemme asioita samalla tavalla, koska olemme molemmat kasvaneet vähemmistössä.

Kesäkuussa 2003 Martti tuli Tampereelta työmatkalle Helsinkiin, ja päätimme tavata. Kun istuimme ravintolassa syömässä, Martti sanoi: ”Anna niin kerron koko elämäni.” Ja sitten hän kertoi kaiken siitä, miten oli päätynyt Lapin tuntureilta Etelä-Suomeen ja maailmalle insinööriksi. Sen jälkeen minä kerroin oman tarinani.

Malla ja Martti

Ihastuin Martin avoimuuteen ja myötätuntoon, jota hän osoitti, kun kerroin monista sukulaisistani, jotka olivat kuolleet auto-onnettomuuksissa. Koska olen uskovaisesta perheestä, minulle oli tärkeää huomata, että Marttikin oli lapsuudessaan ollut mukana monissa hengellisissä tapahtumissa.

Illalla Martti lähetti viestin ja kysyi, halusinko vielä tavata. Vastasin saman tien myöntävästi. Seuraavassa viestissä­ luki: ”Miten Etelä-Suomesta voi löytyä noin suloinen ihminen?””

Lue myös: Saamelaisorganisaatioita johtavat nyt naiset

Kesäyön taikaa

”Juhannuksena Martti yllättäen soitti ja kysyi, lähdenkö hänen kanssaan Savonlinnan oopperajuhlille. Kun vastasin, että lähden, hän käski odottamaan hetken. Hetken kuluttua hän soitti ja ilmoitti, että meillä oli liput Tristan ja Isolde -oopperaan. Sanoin Martille, että tämä olisi vain teatterimatka.

Automatka Savonlinnaan meni niin nopeasti, että perillä ihmettelimme, kuka auton sinne ajoi. Esityksen jälkeen kävelimme rannassa, ja lämpimässä kesäyössä oli jotain taikaa. Alkoi tuntua, että voisimme alkaa seurustella.

Samalla kuitenkin pelotti. Poikani olivat silloin 12-, 14- ja 17-vuotiaita ja koin, että olen vastuussa heille. En halunnut tehdä virheitä elämässä.”

Martti istahti syliin

”Loppukesän yhteydenpito oli melko vähäistä, mutta lokakuussa Martti sattui soittamaan samalla viikolla, kun romanijärjestöt paljastivat sodissa kaatuneiden romanien muistomerkin Hietaniemen hautausmaalla. Minä organisoin hanketta.

Martti halusi tulla tilaisuuteen, ja ajattelin, että tulkoon katsomaan minun elämääni. Tilaisuuden jälkeen olin kutsunut kotiini lähes 80 romania.

3 x rakkaus

Miten ilahdutat rakastasi?

Olemalla hellä ja lähellä. Kun Martti täytti 60 vuotta, järjestin hänelle yllätysmatkan New Yorkiin.

Miten hän ilahduttaa sinua?

Martti on aina nauravainen. Yölläkin, jos havahdumme unesta, hän katsoo minua hymyssä suin. Se tuntuu hyvältä.

Miten hoidatte suhdettanne?

Joka helmikuu käymme pariskuntaristeilyllä. Istumme hytissä ja kumpikin kertoo, mitkä asiat toisessa ovat vuoden aikana ärsyttäneet ja mitkä ilahduttaneet.

Olin ajatellut, etten tee mitään päätöksiä Martin suhteen ennen kuin päivä on ohi, mutta kun Martti tuli hakemaan minua työpaikaltani aluehallintovirastosta, oli heti selvää, että alamme seurustella. Martin näkeminen tuntui parin kuukauden jälkeen ihanalta.

Työhuoneessani istuin pöydälleni, ja Martti istahti syliini. Ajattelin, että hän on ihanan hullu ihminen. Radiosta soi Onnestain on puolet sinun.”

Suvut kohtaavat

”Martti ehdotti, että menisimme jouluksi lapsuudenkotiini Kiuruvedelle. Ajattelin, että enhän minä voi Marttia sinne viedä. Vanhempien kotiin viedään vain se, joka on varmasti se oikea.

Nolottikin, sillä romanikulttuurissa intiimiasioista ei puhuta vanhempien ihmisten kanssa. Mietin, mitä isä ja äiti ajattelevat, kun näkevät Martin ja minut. Ensitapaaminen sujui kuitenkin luonnollisesti.

Syyskuussa 2004 menimme maistraatissa naimisiin, ja häät pidettiin uuden­vuodenaattona. Halusimme, että sukumme kohtaavat. Martin sukulaisten kanssa oleminen on tuntunut alusta­ asti siltä, kuin olisi omiensa parissa.

Häiden jälkeen meistä, romani-saamelaispariskunnasta, julkaistiin Apu-lehdessä juttu, jonka otsikko oli ”Rakkaus on merkillinen maa”. Se kuvaa suhdettamme hienosti.

Ajatella, jos Martti olisikin vain ohittanut Ullan moottoritiellä. Samalla hän olisi mennyt minun elämäni ohi.

Tykkään Martista siksi, että hän on aikuinen mies. Samalla hän on hyvä ja hellä ja rakastaa aidosti minunkin lapsiani, kuten myös lapseni häntä. Sen näkeminen lisää rakkauden tunnetta.

Meissä molemmissa on tietynlaista hulluutta. Saatamme vaikka ajaa hetken mielijohteesta toiselle puolelle maata. Olisi kauheaa, jos toinen olisi toisenlainen.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Avainsanat

Keskustelu

Malla ja Martti eivät suinkaan ole ensimmäinen vastaava pari. Ainakin viimeisen sadan vuoden aikana on ollut ja on useampia, kuten minunkin vanhempani, vaikka ovat eronneet jo yli 50v sitten.
Meillä kaikilla vaan ei ole tapana huudella ympäri ja julkisesti hyvinkin henkilökohtaisia asioita. Myös kulttuurissamme on pidetty ”vanhojen” intiimiasioista hiljaisuutta. Nykyään tuntuu olevan sääntönä rikkoa railakkaasti vanhoja kirjoittamattomia tapoja, sekä ylpeillä niillä. Jokainen kuitenkin elää itse valitsemallaan tiellä, toivottavasti onnellisina.

Ihana! Tarkoituksensa on ihmisten kohtaamisessa. Paljon onnellisia yhteisiä vuosia teille!

Kommentoi juttua: Vähemmistössä kasvaminen yhdisti: Romaninainen Malla rakastui saamelaiseen Marttiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X