Tarja Parkatti

Hoivakotikohun käynnistänyt hoitaja Seurassa: Antti Rinne saisi tulla muutamaksi päiväksi hoivakotiin näkemään todellisuuden

Hoivakotikohun käynnistänyt lähihoitaja Tarja Parkatti puolusti vanhusten hyvää ja turvallista hoitoa, mutta menetti samalla oman työpaikkansa ja on nyt lomautettuna. Nyt hän kertoo Seurassa, mistä kaikki lähti.

Kun Tarja Parkatti, 50, avasi viime vuoden marraskuussa hoivakoti Esperi Ulrikan oven Kristiinankaupungissa, hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, että hän tulisi olemaan se hoitaja, joka aloittaa vyöryn ja vavisuttaa koko hoiva-alaa.

Hyvin pian hän kuitenkin huomasi asioita, jotka olivat pahasti pielessä.

”Asukkaiden määrään nähden hoitajia oli liian vähän. Autettavia oli laidasta laitaan. Oli levottomia ja aggressiivisia asukkaita, jotka olisivat ehkä kuuluneet toisenlaiseen yksikköön. Huoneiden ovet olivat lukossa, eivätkä ihmiset päässeet halutessaan huoneisiinsa”, Tarja muistelee Seuran jutussa.

”Kaikesta säästettiin: haavahoitoihin tarvittavia puudutusaineita ja hoitotarvikkeita ei ollut aina saatavilla. Pesimme kertakäyttöisiksi tarkoitettuja lääkekuppeja uudelleen käytettäviksi. Virtsapulloja oli tehty mehukanistereista. Se oli häpeällistä”, Tarja kertoo Seurassa.

Työvuorolistan täytteenä kummittelivat haamuhoitajat, joita kukaan ei ollut koskaan nähnytkään. Hoitajat joutuivat tekemään paljon muutakin kuin hoitotyötä: he olivat myös keittäjiä, siivoajia ja pyykkäreitä. Loppuaikana asukkaita ei ehditty käyttää suihkussa edes kerran viikossa.

”Kun olin vaihtanut vaipan tai siivonnut eritetahran lattialta, pesin ja desinfioin tietenkin kädet, mutta jouduin menemään samoilla suojavaatteilla keittiöön lämmittämään aterioita. Missä oli hygieenisyys?”, Tarja kysyy jutussa.

Lue myös: Mitä on hyvä hoito hoivakodissa? Anninpirtissä vanhus elää kuin kotonaan

Keittiössä oli jotain muutakin, joka sai hälytyskellot soimaan Tarjan päässä: kaappi, jossa säilytettiin potilaiden dosetteja.

”Kuuman uunin vieressä sijaitseva kaappi oli niin lämmin, että joskus lääkkeet sulivat dosetin pohjalle. Täysin väärin säilytetyt lääkkeet oli silti käytettävä. Itsestäni yksi kamalimmista asioista oli se, että kun joku asukas kuoli, lääkkeet siirrettiin varastoon ja lainattiin sieltä muille, kun joltakin puuttui. Lääkkeet olisi pitänyt toimittaa apteekkiin hävitettäviksi”, Tarja muistelee Seurassa.

Hoitajamitoitus oli niin surkea, että kiireessä tapahtui lääkevirheitä. Joskus piti kutsua ambulanssi. Mutta ehkä epäinhimillisintä ja pelottavinta oli se, että lääkkeitä ei saatu ajoissa. Kun oli aika vaihtaa vaikkapa kipulaastari, uutta laastaria ei ehkä ollutkaan saatavilla. Laastarin vaihtoväli saattoi venyä päivillä. Käytetystä laastarista ei enää imeydy kipulääkettä.

Tarjalla on viesti pääministeri Antti Rinteelle

Kun yritykset hoivakodin epäkohtien korjaamiseksi eivät tuottaneet tulosta eikä esimies antanut vastakaikua, Tarja otti yhteyttä ammattiliittoonsa SuPeriin.

”Siitä alkoi valtava mylly. Aluehallintoviraston ja Valviran tarkistukset vahvistivat puutteet vakaviksi, ja Esperi Care joutui lopettamaan hoivakodin toiminnan”, Tarja sanoo jutussa.

Lue myös: Vanhusten hätään ei osata puuttua – vain harva tietää tästä tärkeästä oikeudestaan

”Mietin, mitä seurauksia sillä olisi, jos nostaisin epäkohdat esiin. Mutta minun sydämelläni ei ollut mahdollista tehdä töitä sellaisissa olosuhteissa. Eihän tällaisia asioita voi vain lakaista maton alle. Kyse on jokaista hoitoalan ammattilaista sitovasta ilmoitusvelvollisuudesta!”, Tarja kertoo Seuran jutussa.

Tarja on saanut kiitosta jopa Esperi Carelta, joka on suhtautunut hänen esille nostamiinsa ongelmiin vakavasti ja yhteistyöhaluisena. Kenenkään tarkoitus tuskin on ollut tieten tahtoen tuottaa vanhuksille kärsimystä – mutta hoitoalan todellisuutta on vaikeaa ymmärtää, ellei sitä joskus itse näe ja koe.

Ja samasta syystä Tarjalla on pääministerillekin selvä viesti. Antti Rinne kun muotoili uutisissa, että rahaa luvattuihin sote-alan uudistuksiin ei ole.

”Rinne saisi tulla muutamaksi päiväksi hoivakotiin joko asukkaaksi tai hoitajaksi katsomaan, mitä todellisuus on!”, Tarja sanoo Seurassa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hoivakotikohun käynnistänyt hoitaja Seurassa: Antti Rinne saisi tulla muutamaksi päiväksi hoivakotiin näkemään todellisuuden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X