Seura: Sukeltaja Mikko Paasi ampui nuorena vahingossa kaverinsa, hyvittää nyt tekoaan auttamalla muita

Sukeltaja Mikko Paasi kertoo Seurassa, että syyllisyydentunto ajaa hänet vaarallisiin pelastusoperaatioihin, myös Thaimaan luolastoon viime kesänä.

Tekniikkasukeltaja Mikko Paasi oli kesällä pelastamassa Pohjois-Thaimaassa sijaitsevaan luolastoon loukkuun jääneitä kahtatoista thaimaalaislasta ja heidän valmentajaansa. Uuden Seuran jutussa Mikko kertoo, että pelastusoperaatio pakotti hänet kohtaamaan oman elämänsä vaikeimman asian. Sen, että 27 vuotta aiemmin hän ampui vahingonlaukauksen, joka tappoi hänen kaverinsa.

Lue myös: Minun tarinani: Lasketteluonnettomuus muutti koko elämän

Seuran jutussa Mikko kertoo, kuinka ajatus Jodesta, ystävästä, joka kuoli vahingonlaukaukseen, kannusti Mikkoa eteenpäin lasten luo.

”Hän oli jollain tavalla mukanani. Sain siitä voimaa mennä eteenpäin. Ilman vahingonlaukausta en olisi ylipäätään mennyt luolaan”, Mikko sanoo Seurassa.

Mikko Paasi haluaa kertoa avoimesti menneisyydestään

Mikko Paasi päätti kertoa menneisyydestään avoimesti kirjassa, ennen kuin se tulee julkisuuteen muuta kautta.

”Mikään ei hyvitä tekoani. Voin vain ajatella, että siitä on lopulta syntynyt jotain hyvääkin, kun olen lähtenyt auttamaan muita”, Mikko sanoo Seurassa.

Näin onnettomuusilta eteni

Joden kuolemaan päättynyt tapahtumasarja sattui tammikuussa 1991, kun Mikko oli 16-vuotias. Mikko kuvaa illan tapahtumia kirjassa. Perjantai-ilta oli alkanut tavalliseen tapaan. Mikko istui iltaa kavereidensa, joihin myös Jode kuului, kanssa aikaa Itä-Helsingin Kontulassa nuorisotilassa kotiviiniä juoden. Puoli yhdeksän aikaan poikajoukko lähti bussipysäkille mennäkseen läheiseen ostoskeskukseen.

Jode pyysi Mikkoa hakemaan kotoaan aseen. Mikko harrasti metsästystä, hänellä oli metsästyslupa ja luvallisia aseita. Hän haki kotoa revolverin, latasi siihen kaksi patruunaa.

Kun bussi lähti liikkeelle, Jode kääntyi Mikkoon päin ja pyysi näyttämään revolveria. Mikko oli ojentamassa ladattua ja varmistamatonta asetta Jodelle, kun ase laukesi. Luoti tappoi Joden. Mikko tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, Seura kertaa.

Ampumistapaus sulki kaikki ovet Suomessa

Kaverit käänsivät Jodelle selkänsä. Jotkut ottivat koston asiakseen. Kirjassa Mikko kertoo, että hänet on vuosien varrella hakattu monta kertaa. Kerran häntä puukotettiin kaulaan. Viimeisin hyökkäys sattui viime kesänä, luolapelastusoperaation jälkeen.

Tuomioon tyssäsi Mikon ura armeijassa sekä edustustason urheilijana niin taekwondossa, rullaluistelussa kuin lumilautailussa.

Vuosituhannen vaihteessa Mikko Thaimaahan ja alkoi pyörittää omaa sukelluskoulua.

Hän oli ennen Suomesta muuttoaan hankkinut sukellusopettajan koulutuksen. Vaimo Krista Paasi on seissyt Mikon rinnalla 16 vuotta. Heidän tyttärensä Isla on nyt kolmevuotias.

Seurassa Mikko sanoo, että 27 vuotta sitten tapahtunut tragedia on tehnyt hänestä sellaisen, kuin hän on nyt.

”Se on ohjannut elämääni ja valintojani, ollut läsnä koko ajan.”

Mikko on kuitenkin löytänyt muiden auttamisesta keinon, joka huojentanut myös omaa oloa. Hän on jo vuosien ajan lähtenyt apuun, kun hänen ammattitaitoaan on tarvittu.

”Päätös syntyy aina oikeastaan ennen kuin kerkeän ajatella, onko se mahdollista tai edes mitenkään järkevää”, Mikko sanoo Seurassa.

Lue koko Seuran juttu!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Sukeltaja Mikko Paasi ampui nuorena vahingossa kaverinsa, hyvittää nyt tekoaan auttamalla muita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X