Tarinat

Epäiletkö, että läheistäsi huijataan netissä? Toimi näin!

Elina Juusola kertoo Sydän saaliina -kirjassaan, miten autat ystävääsi, tuttuasi tai perheenjäsentäsi, jos epäilet, että häntä huijataan internetissä.

Nettihuijaukset voivat olla traumaattisia kokemuksia uhreiksi joutuneille.

”Sukulaisten ja ystävien on oltava varovaisia, ymmärtäväisiä ja samalla tiukkoja, jos he aikovat auttaa huijattua selviämään ja toipumaan huijauskokemuksesta niin, ettei se aiheuta hänelle elinikäistä traumaa ja häpeän tunnetta”, Elina Juusola kertoo maaliskuussa 2018 ilmestyneessä kirjassaan Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa (Docendo).

Sydän saaliina -kirjan kirjoittanut Elina Juusola
Elina Juusola on itsekin nettihuijarin uhri. Kuva: Docendo

Lue Elinan neuvot, kuinka autat huijatuksi tullutta läheistäsi:

1. Älä kritisoi, panettele tai mitätöi

Kuka tahansa voi langeta internetissä toimivan romanssihuijarin pauloihin.

”Huijarit ovat ammattilaisia”, Elina Juusola painottaa.

Älä siis moiti huijattua siitä, miten hän saattoi langeta huijaukseen tai asetu huijatun yläpuolelle kertomalla, ettei itsellesi koskaan voisi tapahtua vastaavaa.

Huijaustapauksessa vain huijaaja on syyllinen. Ole aidosti huijatun puolella ja hänen tukenaan.

2. Pidä yhteyttä huijattuun

”Huijatut ovat useasti yksinäisiä ja emotionaalisesti saarroksissa”, Elina Juusola kertoo kirjassaan.

Elina ehdottaa pitämään tiivistä yhteyttä huijattuun. Soita ystävällesi usein, kysy kuulumisia ja kutsu hänet mukaasi harrastuksiin.

3. Muista, että huijattu ei ajattele järkevästi

Huijaukset noudattavat usein samaa kaavaa: Viestittely on intensiivistä ja suhde etenee huimaa vauhtia, kun huijari yrittää saada uhrinsa rakastumaan lyhyessä ajassa.

Kiitos rakkaushormonien, huijattu ei ajattele järkevästi. Tähän verkon romanssihuijarit juuri pyrkivät.

Koska huijattu elää tunteiden vallassa, hän ei välttämättä kuuntele järkipuhetta, usko mitään eikä ota vastaan neuvoja.

4. Neuvo huijattua

Epärehellisen nettirakkaan voi tunnistaa yhdeksän kysymyksen avulla. Kysymykset kannattaa esittää ystävälle, tutulle tai perheenjäsenelle, jota epäilet huijauksen uhriksi.

Elina Juusola kertoo kirjassaan myös muita huijarin tunnusmerkkejä. Huijarilla on muun muassa väärennetyt henkilötiedot, kuva on varastettu netistä eikä häntä voi tavata kasvokkain. Hän voi olla ammatiltaan sotilas, insinööri tai malli ja sairastua äkillisesti ja yllättäen.

Elina muistuttaa kirjassaan vielä, että lentolippuja varten ei tarvitse lähettää rahaa ulkomaille. Kansalaisuudesta riippuen viisumi Suomeen maksaa 35 tai 60 euroa tai viisumia ei tarvita. Suomen rajalla ei tarvita suuria rahamääriä, jos kutsuja voi taata vieraansa kulut vierailun aikana. Sotilaat voivat käyttää omia tilejään eivätkä he tarvitse rahaa lentolippuihin.

5. Asetu huijatun ja huijarin väliin

Voit kokeilla asettua ystäväsi ja huijarin väliin. Tee se kuitenkin varovasti.

Elina neuvoo kirjassaan kaksi tapaa. Ensimmäinen tapa on ottaa yhteyttä siihen rahalaitokseen, jota huijattu käyttää rahojen siirtämiseen, kertoa heille epäilystäsi ja pyytää apua.

Toinen tapa on ottaa yhteyttä huijariin anonyymisti. Selvitä huijarin sähköpostiosoite ja lähetä hänelle viestejä. Tee itsellesi yhteydenottoa varten uusi sähköposti. Jos saat vastauksia, voit esittää ne todisteina ystävällesi.

”Ole kuitenkin varovainen, ettei ystäväsi luule, että yrität ottaa häneltä hänen rakastettunsa, ja pistä välejänne poikki”, Elina varoittaa kirjassaan.

Lähde: Elina Juusola: Sydän saaliina – Romanssihuijarit verkossa (Docendo 2018)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Epäiletkö, että läheistäsi huijataan netissä? Toimi näin!

Miettiväinen

Likikään kaikki eivät kerro läheisilleen nettiromanssista. Miten kukaan voi auttaa, jos ongelma ei ole edes tiedossa…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.