Talous

Älä tee näitä virheitä netissä – näin vältät huijatuksi tulemisen

Auervaarat, tietojen kalastelijat ja muut huijarit vaanivat internetin syövereissä. Listasimme 6 yleistä huijaustapaa sekä vinkit, joiden avulla et tule huijatuksi.

Muista vanha sääntö: jos se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti ei ole.

Huijausten takana on usein kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus. Jos olet jo menettänyt omaisuuttasi, tee rikosilmoitus tästä.

1. Ihastuttava nettirakas voi olla petollinen auervaara

Hurmaavia ja vakuuttavia viestejä suoltavien auervaarojen ansaan voi olla helppo langeta. Huijaukset noudattavat usein samaa kaavaa. Varoituskellojen tulisi soida, kun rakkautta vannovien viestien jälkeen sinulta pyydetään rahaa. Syinä voi esimerkiksi olla matkakustannukset tai tavaroiden lähetys Suomeen. Saatuaan rahat, tuleekin yllättäviä esteitä ja huijari tarvitsee taas lisää rahaa.

Varovaisuus ja tosiasioiden selvittäminen kannattaa aina. Rahan lähettäminen henkilölle, jota ei ole koskaan tavannut ja jonka henkilöllisyydestä ei voi olla varma, on aina riski.

2. Yllättävät lottovoitot ovat peitetarinoita

Sähköpostitse saapuvilla kirjeillä yritetään huijata rahaa erilaisilla peitetarinoilla. Tarinoissa voidaan vedota auttamishaluun tai haluun saada helppoa rahaa – tai molempiin yhtä aikaa. Voit saada ilmoituksen esimerkiksi suuresta lotto- tai arpajaisvoitosta, vaikket olisi arpajaisiin osallistunutkaan.

Saadaksesi luvatut palkkiot tulisi sinun ensin maksaa esimerkiksi veroja, pankki- ja oikeusmaksuja tai yksityisiä palkkioita. Vasta tämän jälkeen pääset osalliseksi suurempaan summaan.

Älä vastaa viesteihin. Kirjeitä ei tarvitse lähettää poliisille vaan voit hävittää ne roskapostina.

3. Älä paljasta verkkotunnuksiasi

Pankkien verkkotunnuksia kalastelevat viestit ovat osa ns. phishing- eli verkkourkintailmiötä. Siinä sähköpostiviesteillä tiedustellaan ja kerätään taloudellisiin asioihin liittyviä tietoja kuten luottokorttitietoja, tilitietoja sekä verkkopankkitunnuksia. Perusteluna voi olla, että jotain tiliin liittyvää maksua ei pystytty hoitamaan tai voidaan kertoa jostain muutosasiasta, joka vaatii asiakkaan tunnukset. Viestissä on valmiina www-osoite, jota klikkaamalla pääsee pankin www-sivulta näyttävälle sivulle. Todellisuudessa sivu on rikollisten väärentämä mukaelma pankin sivusta.

Pankit eivät ikinä kysy asiakkaidensa salasanoja, tunnuksia tai muita vastaavia tietoja sähköpostilla. Kyselyihin ei pidä vastata eikä pankkitili- tai luottokorttitietoja pidä lähettää kenellekään.

Älä tee näitä virheitä netissä – näin vältät huijatuksi tulemisen

4. Ole tarkkana Internet-kaupoissa

Kun myyt tavaroita:

Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä kannattaa epäillä. Ulkomaisia sekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi postitse eikä kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen kannata suostua. Sekin lunastaja vastaa menetyksestä, jos sekki osoittautuu myöhemmin väärennetyksi tai katteettomaksi ja olet jo kerennyt lähettää ylimääräisen osan ostajalle sekin lunastuksen yhteydessä.

Kun ostat tavaroita:

Kiinnitä huomiota yrityksen sähköpostiosoitteeseen. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita. Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa

Internetin huutokauppa- ja kirpputorisivustoilla kaupat tehdään myyjän ja ostajan kesken eikä sivuston ylläpitäjä ole vastuussa niissä mahdollisesti tapahtuvista väärinkäytöksistä. Myöskään kuluttajansuoja ei koske kahden yksityishenkilön välisiä sopimuksia.

5. Ole tarkka ja vältä sijoituspetokset

Selvitä oman pankkisi kautta tarjouksen taustat etenkin, jos sijoitukselle luvataan ulkomaista pankkitakausta tai sijoitukset tehdään kansainvälisessä pörssikaupassa noteerattuihin osakkeisiin. Finanssivalvonnasta saat selvitettyä, onko sijoituksen tarjoaja tehnyt toiminnastaan sille ilmoituksen. Suhtaudu tarjoukseen epäillen, kun tarjousesitteiden asiasisältö on hyvin kevyt ja peittelevä ja lähettäjän yhteys- ja kotipaikkatiedot ovat puutteelliset.

Petostapauksissa sijoituksen teolla on kiire. Myyjä voi kertoa, että yhtiö on menossa pörssiin tai taustalla on muita huomattavia järjestelyjä. Tuotto-odotuksia kehutaan hyviksi ja sijoituksesta lähetetään näyttäviä esitteitä. Tehdylle sijoitukselle maksetaan aluksi huomattavia voittoja ja houkutellaan näin lisäsijoittamiseen. Sen jälkeen yhteydet katkeavat eikä soittoihin ja sähköposteihin vastata.

Menetettyjen sijoitusten jälkeen ilmestyy uusi yrittäjä tarjoutuen ostamaan arvottomat osakkeet, mutta sijoittaja joutuu maksamaan niistä erilaisia lisämaksuja, jotta ne voitaisiin sijoittaa uuteen kohteeseen.

6. Varo huijareita lomakohteissa, joissa lomaosakehuijaukset yleisiä

Etelänmatkoilla lomailijoita houkutellaan lomaosake-esittelyihin suoraan kadulta. Kadulla kauppiaat voivat olla vilpittömiä, mutta varsinaisessa kaupankäyntitilanteessa markkinointi on tunkeilevaa, ja päätös pitää tehdä joutuisasti heti esittelyn yhteydessä. Tarjouksia tehdään vain pariskunnille, ja kohteena ovat erityisesti keski-ikäiset ja sitä vanhemmat pariskunnat.

Käy katsomassa ostettavaa kohdetta ensin ja varmista, että se on luvatun kaltainen. Myyjäyhtiön olemassaolo on myös syytä tarkistaa. Luottokortin käyttöä on syytä välttää maksuja maksettaessa.

Lähde: poliisi.fi

 

Lue myös:

Toiveissa kumppani? Tässä linkit ja vinkit, miten aloitat nettideittailun kypsällä iällä Näin aloitat seurustelun aikuisiässä – 8 vinkkiä Näin deittailet netissä turvallisesti – Lue nettipoliisin vinkit! Nainen, älä haksahda huijareihin – Näin tunnistat petollisen hurmurimiehen! Pelkäätkö, että paljastut tyhmäksi tai huonoksi? Sinulla voi olla huijarisyndrooma

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä tee näitä virheitä netissä – näin vältät huijatuksi tulemisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.